Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiireellisiäkin tutkimuksia joudutaan perumaan, kertoo Hus – Päivystysten ruuhkautuminen on vältetty yhdestä merkittävästä syystä

Puolitoista viikkoa sitten alkanut hoitajajärjestöjen lakko on muuttanut Husin arkea merkittävästi.

Suojelutyön määrä rajaa potilashoidon laajuutta. Viikon aikana neuvotteluissa on tapahtunut edistymistä, mutta myös kipukohtia löytyy, Hus tiedotti viime perjantaina.

"Normaalioloissa työnantaja ei ole pitänyt hoitajavajetta potilasturvallisuutta vaarantavana seikkana" – Suojelutyössä liian vähän henkilökuntaa, sanoo Husin Mäkijärvi

Husin mukaan sen tekemät esitykset suojelutyöneuvotteluissa perustuvat lääketieteellisten asiantuntijoiden arvioon potilashoidon tarpeesta.

– Esitykset eivät ole kannanottoja lakko-oikeuteen tai palkkaratkaisuun, vaan ne perustuvat potilaiden päivystyksellisen ja kiireellisen hoidon turvaamiseen, korostaa hallintoylihoitaja Marja Renholm tiedotteessa.

Lain mukaisesti suojelutyön määrästä päättävät järjestöt.

– Silloin ne käytännössä ottavat vastuun potilasturvallisuudesta. Hus on suuri erikoissairaanhoidon organisaatio ja meillä hoidetaan vakavasti sairaita potilaita. On todella vaativa tehtävä tuntea kaikki toiminnot ja potilasryhmien tarpeet, sanoo hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander.

Näin lakko vaikuttaisi Helsingin päiväkoteihin ja kouluihin – Talentian mukaan kaupunki on yrittänyt painostaa työntekijöitä: "Muistutamme, että tällaiset tiedustelut eivät ole sallittuja"

Kiireellisiä tutkimuksia joudutaan koko ajan perumaan. Esimerkiksi syöpäpotilaiden diagnoosien, hoitojen ja leikkausten kannalta kaikkia välttämättömiä tutkimuksia ei saada tehtyä. Päivystyspotilaiden laboratorio- ja kuvantamistutkimusten järjestämisessäkin on ollut haasteita.

Suojelutyöneuvotteluissa neuvotellaan tilanteesta vain kolmeksi päiväksi eteenpäin.

– Aikaa potilaiden hoitoon kutsumiseen ja tarvittavien etukäteisjärjestelyjen tekoon on hyvin vähän, kertoo Renholm.

– On myös ollut tilanteita, joissa henkilökuntaa on ollut enemmän kuin sovittu. Tämä johtuu siitä, että työnantajalla ei ole oikeutta kysyä, kuka osallistuu lakkoon ja kuka ei, Renholm jatkaa.

Hoitajien lakko vaarantaa vakavasti potilaiden hengen ja terveyden, pelkäävät johtajaylilääkärit

Päivystyksissä hoitohenkilöstöä on ollut noin 60 prosenttia normaalista.

– Päivystyksiin on hakeutunut potilaita noin 75 prosenttia tavallisesta määrästä, joten ne eivät ole ruuhkautuneet niin paljon kuin etukäteen pelkäsimme, Ulander kertoo.

Hus muistuttaa, että se on neuvotteluosapuoli suojeluneuvotteluissa, mutta ei työmarkkinasopimusneuvotteluissa.

– Tässäkin asiassa olemme samalla puolella. Toivomme työmarkkinaneuvottelujen etenemistä ja pikaista ratkaisua, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Herttoniemen varasairaalassa tehdään uraauurtavaa koronan lääketutkimusta – "Tässä potilasryhmässä on erityinen tarve parempaan hoitoon"

Koronaan kuolleisuus kasvanut viime kuukausina: Sairaalan iäkkäistä koronapotilaista menehtyy Helsingissä nyt joka kolmas

Punaiset "nollat" tervehtivät paikasta maksanutta – Leikkaussalihoitaja tulee töihin puoli tuntia etuajassa, jotta ehtisi saada autonsa parkkiin: uusi jättisairaala tuo Meilahteen vielä lisää liikennettä

Näin vaikeaa on tulla toimeen hoitajan palkalla: "Monet joutuvat tekemään keikkaa vapaapäivinään" – Hoitajat menossa lakkoon ensi viikolla