Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suositun hyväntekeväisyysyhdistyksen avustukset loppuivat yllättäen, hätähuuto somessa tepsi - maanantaina Pitäjänmäen lastauslaiturin valtasi "kassimeri" 

Hyväntekeväisyysyhdistys Hope on joutunut suorastaan pulaan ja uuden ongelman eteen.

Yhdistys kertoi viikonloppuna Facebook-sivuillaan, että lahjoituksia on viime kuukausina tullut niin vähän, että apua tarvitsevia ei kohta pystytä enää auttamaan.

– Pian joudumme tilanteeseen, jossa asiakasaikoja joudutaan peruuttamaan lahjoitusten puutteen vuoksi. Pyydämme apuanne, jotta vähävaraiset perheet saisivat kipeästi tarvitsemiaan tavaroita ja vaatteita, sivuilla todettiin.

Yhdistyksen laajalle levinnyt päivitys poiki jo maanantaiaamuna Pitäjänmäen Kutomotiellä sijaitseviin tiloihin avustusryntäyksen. Hopen pääkaupunkiseudun toiminnanohjaaja Nora Nederström kertoo Helsingin Uutisille, että vastassa oli jo kello kahdeksan "kassimeri".

– Olemme todella kiitollisia, että ihmiset ovat näinkin nopeasti pystyneet reagoimaan asiaan. Ensimmäisen tunnin aikana meillä on käynyt kymmeniä ihmisiä. Yritämme käydä nyt kasseja läpi, jotta saamme hyllyihin täytettä.

Jone Nikula lähti viemään avustustavaraa Ukrainaan, lataa nyt suorat sanat Venäjän toiminnasta – "Sitä rottamaista perseilyä on synkkä katsoa"

Ukrainan sodalla ja sen aiheuttamalla ihmisten halulla auttaa on osasyynsä siihen, että lahjoitukset Hopen suuntaan hetkellisesti loppuivat.

– Todennäköisesti myös sillä on ollut vaikutusta. On tietenkin hyvä, että ihmiset ovat heränneet auttamaan ihmisiä Ukrainassa ja sieltä myös tänne tulevia. Oman 10-vuotisen urani aikana en ole nähnyt, että tavaraa olisi meille tullut näin vähän.

Toinen syy on Nederströmin mukaan vuodenaika. Viime keväänä nähtiin vastaavaa ilmiötä. Avustukset loppuivat tuolloin joiksikin viikoiksi lähes kokonaan.

– Vuodenaika vaikuttaa. Siirtymävaihe on ollut osasyynä. Ihmiset eivät ole vielä luopuneet talvivaatteista eivätkä ehtineet käydä läpi vanhoja kevät- ja kesätavaroita, joita voisivat lahjoittaa eteenpäin.

Tällä hetkellä tarvetta olisi erityisesti kevät- ja kesävaatteille.

– Talvivaatteita emme nyt toivoisi, koska ne vievät meiltä varastotilaa. Nyt tarvittaisiin nimenomaan tämän vuodenajan vaatteita, Nederström kertoo.

Tarvetta on tyttöjen vaatteista (koot 104–164 cm), poikien vaatteista ( koot 98–164 cm) sekä aikuisten ja lasten välikausitakeista, kengistä ja nuorten (koot XS–S) sekä miesten vaatteista. Tarvetta on lisäksi astioista, kodintarvikkeista, liinavaatteista, leluista, peitoista ja tyynyistä sekä harrastusvälineistä, kuten nappikset kokoa 31–45.

Lahjoituksia voi jättää parittomina viikkoina Pitäjänmäellä sijaitseviin yhdistyksen tiloihin osoitteeseen Kutomotie 6.A. Tavaraa ja vaatteita voi tuoda ilman ajanvarausta. Tällä viikolla vapaaehtoiset päivystävät poikkeuksellisesti pidennetyillä aukioloajoilla arkisin kello 8–16. Tiistaihin ja torstaisin lahjoituksia otetaan vastaan kello 18 asti.

Pekka Riihimäki haki naisia ja lapsia turvaan Ukrainan rajalta – kohtasi Suomessa arvostelua: "Koko matkalla en nähnyt yhtään SPR:n tai Unicefin kylttiä"

Lahjoituksia tarvitseville yhdistys jakaa sen sijaan erikseen varattavia asiakasaikoja. Apua tarvitsevan tulee ensin täyttää yhdistyksen sivuilla oleva lomake, jossa yksilöidään, tarvitseeko perhe vaatteita, harrastusvälineitä vai tavaroita ja minkä ikäisiä lapset ovat. Asiakasaika ilmoitetaan erikseen sähköpostilla.

Yhdistyksen sivuilla todetaan, että lahjoitusten tulee olla siistejä, ehjiä ja ajanmukaisia, jotta lapsi voi tuntea samanarvoisuutta ikäistensä kanssa. Lahjoituksia annetaan vähävaraisille tai äkillisiä kriisejä kohdanneille lapsiperheille sekä huostaanotetuille lapsille.

"Moni pakolaisäiti hymyilee täällä ensimmäistä kertaa" – Vallilaan perustettiin turvasatama, jossa käy päivittän jopa 150 ukrainalaista: tällaista apua tarvitaan nyt kipeästi

Asunnottomana itsekin ollut Markku Leinonen halusi auttaa vähävaraisia – lahjoittajien vyöry aiheutti yrittäjälle yllättävän ongelman: "Kahvia ja leipiä ei haeta riittävästi"

Avustettavia lapsiperheitä ennätysmäärä, kertoo Hope – Yli 18 000 lasta tai nuorta saanut apua tänä vuonna

"Perheissä on yhä enemmän pulaa elämän perusedellytyksiin kuuluvista asioista" – Tuhansia uusia avunpyyntöjä saaneelle Hope-järjestölle voi nyt lahjoittaa rahaa myös ostamalla pullaa R-kioskilta