Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taksien hintoihin korotuksia – "Toki jossakin kohtaa varmaan tulee raja vastaan, kuinka paljon taksoja voi vielä nostaa"

Liikenne: Osa taksiyhtiöistä nostaa taksaansa polttoaineen kallistuessa.

Osa Vantaalla toimivista taksifirmoista korottaa taksojaan, koska Ukrainan sota on kohottanut polttoaineiden hintoja tuntuvasti.

Lähitaksi Oy:n toimitusjohtaja Pasi Rokosa kertoo, että kyytien hintojen on noustava, jos taksipalveluiden halutaan jatkuvan.

– Olemme päättäneet korottaa taksoja noin viisi prosenttia huhtikuussa, hän sanoo.

Arkinen päivätaksa 1–4 hengeltä on nyt noin euron kilometriä tai minuuttia kohden.

– Taksan nosto on tietysti ikävää asiakkaalle, mutta tilanteeseen pitää reagoida. Toisena vaihtoehtona korotukselle on se, että yrittäjä jättää auton talliin, koska hänen ei enää kannata ajaa.

Kovanen- ja FixuTaxi-brändeistään tunnetun Cabonlinen toimitusjohtaja Teemu Romppanen kertoo, että FixuTaxin kyytien päivätaksaa nostettiin hieman maaliskuussa. Kovasella hinnat ovat toistaiseksi ennallaan.

– Jos polttoaineen hinta nousee 2,5 euroon litralta, hintojen korotustarvetta tarkastellaan uudelleen, Romppanen sanoo.

Tunnelin päässä näkyy jo valoa, mutta onko se juna?

Polttoaine maksaa Vantaalla nyt noin 2,1–2,3 euroa litralta, bensa on hieman dieseliä halvempaa.

Samalla kun joidenkin yhtiöiden taksihinnat kallistuvat, ihmisten ostovoima heikkenee ruoka- ja muiden elinkustannusten noustessa. Rokosa uskoo kuitenkin, ettei taksien kysyntä laske niiden hintojen kallistuessa.

– Toki jossakin kohtaa varmaan tulee raja vastaan siinä, kuinka paljon taksoja voi vielä nostaa, hän toteaa.

Romppasen mukaan polttoainehinnan nousua kompensoi se, että hänen yhtiöidensä taksien kysyntä on kasvanut koronaa edeltäneelle tasolle rajoitusten purkamisen jälkeen: kasvaneet polttoainekulut eivät näy yrittäjien liikevaihdossa kovin selvästi, koska tyhjänä ajo on vähentynyt.

Lähitaksillakin toiminta on piristynyt, mutta Rokosan mukaan taksikyytejä on yhä 30 prosenttia vähemmän kuin ennen korona-aikaa.

Taksinkuljettajat ovat olleet viime aikoina kovilla. Ensin tuli korona, sitten polttoaineen nousu. Kuljettajien toimeentulo on uhattuna. Moni yrittäjä ja kuljettaja on vaihtanut kokonaan alaa.

– Jos ajot laskevat 50–60 prosenttia, on ymmärrettävää, että moni hakeutuu muihin töihin, Rokosa sanoo.

Korona-aikana on ollut aiempaa vähemmän etenkin ilta-, yö- ja viikonlopputilauksia. Yhteiskunnalliset kyydit, kuten Kela-matkat, ovat pysyneet lähes normaalilla tasolla. Romppasen mukaan Cabonlinen yrityksillä on nyt kuljettajapulaa, koska moni on lähtenyt alalta.

– Tarvitsisimme 150 uutta kuljettajaa. Toiminta on terveellä tasolla, kun on kaksi kuljettajaa yhtä autoa kohti.

Cabonlinen autoja liikkuu pääkaupunkiseudulla 300. Lähitaksilla on 1 000 yrittäjää ja 1 400 taksia, joista sadat kulkevat alati Vantaalla.

Yhteiskunnallisiin ajoihin keskittyvässä Vantaan Taksi Oy:ssä ei nosteta hintoja. Palvelutuottajien sopimuksissa ei ole pykälää, jonka turvin he voisivat muuttaa hintojaan kesken sopimuskauden.

– Polttoainehinnan nousu menee palveluntuottajien pussista. Heillä ei ole hirveästi puskuria koronan takia. Tiedossa on vyön kiristämistä, kuvaa Vantaan Taksin toimitusjohtaja Ari Javanainen.

Rajoitusten purkaminen on piristänyt taksialaa, mutta uusia haasteita voi tulla.

– Tunnelin päässä näkyy jo valoa, mutta onko se juna?