Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitoalan epäkohdat saivat Fadumo Alin, 35, hyppäämään yrittäjäksi – yksi houkutin työntekijöille on pikapalkka: näin nopeasti se maksetaan

Palkan pienuus, arvostuksen vähyys ja vaikutusmahdollisuuksien puute. Hoitajien kahvipöytäkeskusteluiden aiheet pyörivät epäkohdissa, kun Fadumo Ali työskenteli terveydenhoitajana Lastenlinnassa.

Monet neuvoivat jatkamaan opintoja, mutta Ali perusti hoitoalan vuokratyövoimaa välittävän yrityksen, alkoi maksaa hoitajille isompaa palkkaa ja muuttaa työkulttuuria alan sisällä.

Hän kertoo olleensa aina sellainen, joka haluaa korjata epäkohdat törmätessään niihin. Työntekijänä vaikutusmahdollisuudet tuntuivat olemattomilta omankin työn suhteen.

– En halunnut tulla valittajaksi, Ali, 35, perustelee yrittäjäksi hyppäämistä.

Mediuutiset valitsi Somaliasta Suomeen kolmevuotiaana muuttaneen Alin yhdeksi vuoden 2021 terveysalan vaikuttajista.

Aluksi Hoiwa Oy alkoi maksaa 25 euron tuntipalkkaa lisineen sairaanhoitajille, joita asiakkaat etsivät koronarokotustalkoisiin.

– Tämä lisäsi fiilistä tehdä rokotustyötä, Ali kertoo.

Myöhemmin kaikille yrityksen listoilta työllistyville sairaanhoitajille alettiin maksaa samaa selvästi yleistä palkkatasoa korkeampaa tuntipalkkaa.

– Haluamme näyttää, että hoitajilla on arvoa. Kilpailijat ovat hyötyneet siitä, ettei palkalla aiemmin kilpailtu. Nyt monet kilpailijatkin ovat alkaneet maksaa hoitajille saman verran, Ali kertoo.

Yksi yrityksen valteista on pikapalkka. Osa työvuoroista on sellaisia, että palkka niistä maksetaan 2–4 päivässä, usein jo seuraavana päivänä.

Hoiwa Oy:n nopea kasvuvauhti on yllättänyt jopa yrittäjän itsensä.

Kaksi vuotta sitten perustetun yrityksen listoilla on reilut 2 500 hoitoalan työntekijää, muun muassa keikkaa tekeviä eläkeläisiä, takaisin tulleita alanvaihtajia ja vakityönsä ohessa vuoroja tekeviä ammattilaisia.

– Haluamme muuttaa hoitoalaa niin, että alalla olisi kiva työskennellä, ja että opiskelijatkin näkisivät tunnelin päässä valoa.

Asiakkaina on yli 30 julkista ja yksityistä, työvoimapulasta kärsivää toimijaa, Ali kertoo.

– Etenkin lähihoitajille on kotihoidossa paljon kysyntää.

Alin mukaan suurimpia asiakkaita ovat Vantaan ja Espoon kaupungit. Työvoimapulan syvyydestä kertoo jotain se, että myös vuokratyövoimaa välittävä Seure on joutunut turvautumaan alihankkijoihin.

Hoiwa hyödyntää digitalisaatiota ja alustataloutta. Työntekijät valitsevat haluamansa työvuorot suoraan järjestelmästä ja saadut palkat näkyvät apissa reaaliajassa. Myös työntekijöiden haastattelut on automatisoitu. Ali kuuntelee työhaastatteluja usein illalla ennen nukkumaanmenoa.

– Toimimme vähän kuin Wolt. Se on salaisuus, miksi olemme kasvaneet niin nopeasti. Järjestelmää rakentaa meidän oma it-tiimi.