Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vuokralainen voi vaihtua 50 kertaa vuodessa", kaupungin mukaan Malmilla harrastetaan luvatonta majoitustoimintaa – yrityksen mukaan asujat eivät eroa oleellisesti naapurustosta

Asuminen: Luhtitalon kaksioita vuokrataan 655 euron viikkohintaan, kaupungin mielestä kyse on luvattomasta majoitustoiminnasta.

– Jos vuokra-asunnossa on haarukat ja veitset valmiina, tekeekö se asunnosta oleellisesti erilaisen tyhjään vuokrahuoneistoon verrattuna? kysyy toimitusjohtaja Johannes Kangas.

Hän johtaa kalustettuja asuntoja vuokraavaa Forenom Oy:tä, jolle Helsingin rakennusvalvonta esittää 40 000 euron uhkasakkoa luvattomasta majoitustoiminnasta Ala-Malmilla.

Samanlainen sakko uhkaa vuokra-asuntoja hallinoivaa Kiinteistö Oy Helsingin Pilvenrouvaa.

Uhkasakko on määrä ottaa käyttöön marraskuun jälkeen, mikäli toiminta jatkuu nykyisellään. Jokaiselta luvan vastaiselta kuukaudelta on määrä periä 10 000 euroa lisää.

Kyseessä on vuosi sitten valmistunut 30 asunnon kokonaisuus osoitteessa Pilvenpyörteentie 27.

28–53 neliön asunnot ovat kahdessa erillisessä luhtitalossa.

Forenom vuokraa asuntoja kalustettuina. Kaapeista löytyy astiat, silitysrauta, fööni, leivinpaperi – tavaroita, joita tavanomaisessa asumisessa tarvitaan. Sopimukseen kuuluu sähkö, nettiyhteys ja tarvittaessa siivous.

Syksyllä huoneistoja saattoi vuokrata kahdeksi yöksi tai sitä pidemmäksi ajaksi. Nyt minimivuokrausaika on viikko. Varauspalvelun mukaan kahdelle hengelle soveltuvan kaksion viikkovuokra on 655 euroa.

Kaupungin rakennusvalvonnan näkemyksen mukaan kyseessä on ”toiminnan laatu ja laajuus huomioon ottaen majoitustoiminnan luonteisesta, lyhytkestoisten majoitusjaksojen toistuvaa tarjoamista”.

Rakennusvalvonnan mukaan se on nykyisen asemakaavan ja tontin vuokrasopimuksen vastaista.

Kaavan mukaan tontti on asuinrakennusten korttelialuetta. Kaupunki on vuokrannut tontin sillä ehdolla, että tontille toteutetaan vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

 Viikon mittaisilla vuokrausjaksoilla asukas voi vaihtua 50 kertaa vuoden aikana.

– Viikon mittaisilla vuokrausjaksoilla asukas voi vaihtua 50 kertaa vuoden aikana, mikä ei ole tyypillistä kerrostaloasumiselle, rakennusvalvonta toteaa perusteluissaan.

Rakennusvalvonta nojaa myös korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen, jossa KHO katsoi, että kerrostalon 11 kalustetun asunnon vuokraamisessa oli kyse majoitustoiminnasta.

Forenomin Kankaan mielestä KHO:n ratkaisua ei voi kaavamaisesti soveltaa kaikkiin tilanteisiin, vaan olennaista on se, millaisia vaikutuksia toiminnalla on.

Hänestä joidenkin airbnb-asuntojen vuokraamisesta naapureille aiheutuneet häiriöt ovat nostaneet tikun nokkaan kalustettujen asuntojen vuokraamisen.

– On tietenkin selvää, ettei kukaan halua naapuriinsa asuntoa, jossa vietetään jatkuvasti bileitä.

Mikäli Forenomin välittämissä asunnoissa ilmenee häiriökäyttäytymistä, siihen puututaan Kankaan mukaan välittömästi.

Kankaan mukaan Forenomin asuntoja vuokraavat pääasiassa yritykset projekti- ja keikkatyöntekijöilleen, jotka haluavat mieluummin asua kalutetussa asunnossa kuin hotellissa.

– Hotelliin ei voi muuttaa kirjoille, mutta meidän välittämiin asuntoihin voi. Sitä kautta vuokralainen voi hankkia bussilipun tai Kelan palveluja. Osa haluaa vuokra-asunnon verotussyistä.

”Täyden palvelun” kalustetussa asunnossa vuokralainen tai työnantaja säästyvät esimerkiksi sähkö- ja nettisopimusten teolta ja asunnon kalustamiselta.

– Meidän tarjoamat palvelut liittyvät asumisen trendien muutokseen ja mahdollistaa ulkomaalaisten työntekijöiden tilapäisen työskentelyn kaupungissa.

Tyypillinen viipymä on Kankaan mukaan 60–80 päivää. Toisaalta, kuka tahansa voi vuokrata Forenomin asuntoja, myös yhdeksi viikoksi.

Kaupungille kaavoitus ja tonttien vuokrasopimukset ovat osa asuntopolitiikkaa, jossa halutaan tietyntyyppistä asumista tietylle alueelle. Myös palveluja suunnitellaan näiden mukaan.

Pitäisikö asuntojen käyttötarkoitus olla alun pitäen kaupungin tiedossa, kun se tekee vuokrasopimuksen?

– Eivät kalustetuissa vuokra-asunnoissa asuvat eroa oleellisesti naapurustosta. Yhtä lailla niihin voi muuttaa perheitä, joissa tarvitaan esimerkiksi päiväkotipalveluita, Kangas sanoo.

Kalustettujen asuntojen vuokraaminen on isossa mittakaavassa pientä.

– Meidän arvion mukaan Suomessa on joitakin tuhansia kalustettuina vuokrattavia asuntoja. Perinteisiä vuokra-asuntoja on noin miljoona.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto käsittelee uhkasakkoasiaa seuraavan kerran keskiviikkona.

Mikäli uhkasakko lankeaisi maksettavaksi, ei yritys aio lähteä hakemaan käyttötarkoituksen muutoksia automaattisesti tai luopua vuokraamistaan kohteista, joita on pelkästään Helsingissä satoja, koko Suomessa vajaat 3 000.

Yritys vastaa jatkossakin rakennusvalvonnan tiedusteluihin kohde kerrallaan, koska Kankaan mielestä tulkintaa on tehtävä tapauskohtaisesti.

– Eihän se ole tarkoituksenmukaista eikä järkevää veronmaksajien rahan käyttöä, Kangas toteaa byrokratiasta, jota kaupungin rakennusvalvonta joutuu nyt pyörittämään.

Hänestä nykykäytäntö ei ole selkeä eikä tarkoituksenmukainen kenelläkään osapuolelle.