Ilmiö: Nuoret haalivat kirpputoreilta nyt käyttökenkiä – Suutari: myös Crocseja voi korjauttaa

Palvelu: Yhä useampi helsinkiläinen hankkii nyt kengät kirpputorilta ja kiikuttaa ne suutarin korjattaviksi. Ilmiö on vuosien varrella yleistynyt.

Helsinkiläiset vievät aiempaa ahkerammin vanhat kenkänsä suutarin hoitoon.

– Yhä yleisempää on nyt se, että ostetaan kirpparilta vanhat nahkakengät ja tuodaan ne ennen käyttöönottoa kunnostettavaksi, kertoo Lauttasaaren Suutarin yrittäjä Kimmo Soininen.

– Kyllä tähän ilmiöön on vaikuttanut se, että etenkin nuoret helsinkiläiset ovat huolestuneita omasta hiilijalanjäljestään. Vanhoja tavaroita halutaan nyt kovasti kierrättää, myös kenkiä, Soininen kertoo.

Hänen mukaansa korkolaput ja talvikenkien vuorit ovat yleisin korjauskohde. Moni asiakas tuo talvikenkänsä huoltoon juuri huhtikuussa.

– Ajankohta riippuu aivan lumitilanteesta: jos vielä vappunakin on lunta kaduilla, ei talvikengistä voi luopua. Se on vähän sama juttu esimerkiksi talvi- ja kesärenkaiden kohdalla, Soininen mainitsee.

Vanhatkin nahkakengät kestävät hyvin aikaa, mikäli niitä hoidetaan hyvin. Se kuitenkin edellyttää säännöllistä huoltoa.

– Ei mikään kenkä kestä sitä, että tuolla loskassa porskutetaan menemään, vaan kenkiä täytyy plankata ja pitää ne kuivina.

– Kun kierrätyskenkiä käytetään paljon, se on näkynyt myös kenkävoiteiden suosiossa. Niitä ostetaan Helsingissä paljon.

Soinisen näkemyksen kierrätyskenkien suosiosta vahvistaa Vuosaaren Avainsuutarin yrittäjä Kim-Christian Fritzsch.

– Ne asiakkaat, jotka tuovat minulle kirpputorikenkiä, eivät tuo huonolaatuisia.

– Vaikka läheskään aina en tiedä, ovatko asiakkaan kengät peräisin kirpputorilta vai eivät, toisinaan niiden pohjassa on vaikkapa seitsemäntoista euron hintalappu.

Fritzschin mukaan nykyisin myydään paljon keinoaineista valmistettuja halpakenkiä. Niiden huono puoli on se, että korjaaminen on usein jopa mahdotonta.

– On päivänselvää, että kahdella eurolla Kiinassa tehdyt kengät eivät voi olla laatutavaraa. Nahka sen sijaan on useimmiten helposti korjattavissa olevaa materiaalia.

Yllättäviäkin korjauskohteita tuodaan suutarille.

– Esimerkiksi Crocseja voi ja kannattaa korjata. Olen laittanut niihin uusia niittejä ja korkolappuja. Hyvin hoidettuina nämäkin kengät kestävät kauan.

Tavallinen kaduntallaaja voi pidentää kenkiensä elinkaarta muutamalla nyrkkisäännöllä.

Esimerkiksi lika ja pöly kannattaa harjata heti pois. Väritön kenkävoide ja pikavoiteet sopivat vähän käytetyille kengille, mutta kuluneille kengille on syytä käyttää värillistä nahkakiilloketta.

Nuoret hylkäävät kenkänsä useimmin

Joka toinen heittää kengät roskiin

Tuoreen kyselyn mukaan jopa joka toinen suomalainen heitti viime vuonna kengät roskiin, vaikka nämä olisivat olleet korjattavissa.Eniten kenkiään heittivät roskiin yli 60 000 euroa vuodessa ansaitsevat ja 23–35-vuotiaat.

– Suurin osa vastaajista päätyi kenkien roskiin heittämiseen, koska ne olivat menneet rikki. Nuorten ja hyvätuloisten joukossa oli paljon myös niitä, jotka hävittivät kengät, koska ne olivat menneet pois muodista tai likaantuneet, toteaa kyselyn tilanneen Verkkosuutaripalvelu Vuodan vastuullisuusasiantuntija Jaana Koivisto.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut