Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poikkeuksellisen leffaroolin tehnyt Hannele Lauri, 69, ei ajattele ikäänsä: "70 on vain numero, mutta aika ikävä numero"

Ura: Hannele Lauri nauttii elämästä eikä halua ikääntyä.

Ikinuori näyttelijä Hannele Lauri viihtyy kotikunnassaan Nurmijärvellä, jossa hän on asunut vuosia. Välissä Lauri asui Helsingissä, mutta sinne hän ei kaipaa.

– Töölössä ihmisvilinä sekä bussit ja ratikat ympärillä ahdistivat. En pitänyt siitä, että ovesta astui suoraan vilkkaalle kadulle, etenkään koiran kanssa, hän muistaa.

Lauri esittää pääroolin tälläkin hetkellä elokuvateattereissa pyörivässä 70 on vain numero -elokuvassa. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Johanna Vuoksenmaa. Elokuvassa Lauri esittää ikääntynyttä iskelmälaulaja Seija Kuulaa. Elokuvan teemoja ovat yksinäisyys, lapsettomuus, julkisuuden paineet sekä ikäkriisi.

– Yleensä elokuvissa on kolmesta neljään pääroolia, mutta tässä poikkeuksellisesti yksi. Oli rankkaa, mutta hauskaa olla jokaisessa kohtauksessa mukana. Juoksin suoraan meikkibussiin, saatoin vaihtaa vaatteet tai laittaa peruukin päähän, ja takaisin kameran eteen, hän kertaa kuvauksia.

Lauri ei ole itse nähnyt valmista elokuvaa ja aikoo omien sanojensa mukaan odottaa, kunnes se esitetään tv:ssä.

– En kestä katsoa itseäni valkokankaalta, näyttelijä nauraa.

Teatteri ei kiinnosta enää. Voisin kyllä ohjata.

Elokuvan Seija elää kuplassa peläten vanhainkotiin joutumista. Lauri löytää kuitenkin myös samaistumispintaa roolihahmosta.

– Minäkään en tunne itseäni niin vanhaksi kuin olen. Pääni on edelleen nuori ja utelias elämänilolle ja sille, mitä ympärillä tapahtuu. 70 on vain numero, mutta aika ikävä numero, sanoo tänä vuonna 70 täyttävä Lauri.

– Vanheneminen ei ole mukavaa, on ihanaa, jos saa pysyä terveenä, mutta taustalla on tieto siitä, että on elänyt jo suurimman osan elämästään. Nautin silti jokaisesta päivästä ja pyrin olla ajattelematta ikääni, näyttelijä jatkaa.

Vaikka samaistumispintaa löytyy, niin myös eroavaisuuksia.

– Seija on julkisuuden henkilö, jonka täytyy täyttää areenat yksin. Näyttelijänä minulla on aina tukena ohjaaja ja muut näyttelijät. Vaikka asunkin yksin, kuten Seija, en mene yksin kotiin syömään kylmää nakkia. Olen myös ollut kaksi naimisissa ja minulla on pojat ja lapsenlapset sekä ystäviä.

Hannele Lauri jätti Helsingin kaupunginteatterin näyttämön taakseen 63-vuotiaana eikä ole katunut päätöstään. Hän ei ole edes avannut teatterin ovea lähtönsä jälkeen.

Töitä on kuitenkin ollut viime aikoina riittämiin. Muun muassa Syke -sarjassa näytelleellä Laurilla ei ole hinkua töihin kesällä, koska hänelle tulee pieni mäyräkoiran pentu.

– Tv- ja elokuvatyötä rakastan todella paljon, mutta teatteri ei kiinnosta enää. Voisin kyllä ohjata teatteriin, hän vinkkaa.

Hannele Lauri rakastaa tehdä kameratyötä ja haluaa antaa katsojille kaikkensa. Hän sanoo, ettei voi sietää näyttelemisen näyttelemistä.

Teatterikorkeakouluun Lauri pääsi ensi yrittämällä, ja noilta ajoilta on myös ikimuistoisin työ:

– Olin juuri päässyt teatterikouluun ja esitin kaupunginteatterissa Ofelian roolin Hamletissa. Ofelian loppukohtauksessa hän on seonnut ja laulaa yksin näyttämöllä. Ihmiset itkivät. Silloin ajattelin, että tätä on olla näyttelijä, tarina on niin totta, että yleisö reagoi itkemällä. Tuli tunne, että yleisö hengittää samaan tahtiin kanssani.