Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähimetsää puolustavat keskiviikkona kaupungintalolle – valtuutettuja toivotaan paikalle lukemaan kortteja

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Malminkartanon asukasyhdistys ovat ryhtyneet näyttävästi vastustamaan Malminkartanossa sijaitsevaan Kartanonmetsään suunniteltua rakentamista.

Kaadetaan kaava, ei metsää -kampanjan puitteissa valtuutettuja on kutsuttu tänään keskiviikkona 13.4. kello 15.30–16 lukemaan kaupunkilaisten aiheesta kirjoittamia kortteja kaupungintalon Tapahtumatorille. Paikalla on kampanja- ja yhdistysaktiiveja.

”Kuvasin kantoja ja itkin” – Asukas järkyttyi yli 150 puun kaadosta rannan tuntumassa Helsingissä, näin kommentoi kaupunki

Aiemmin maaliskuussa Kartanonmetsässä järjestetyssä lähimetsätapahtumassa ihmiset saivat kirjoittaa Helsingin metsiä koskevat terveisensä päättäjille. Lähimetsätapahtumaan osallistui yhdistysten mukaan yli 70 Kartanonmetsän kohtalosta huolestunutta kaupunkilaista.

Mukana kampanjassa on myös Luonto-Liitto, joka on Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenjärjestö.

Yhdistykset lähettivät tämän viikon alussa avoimen kirjeen Helsingin kaupunginvaltuutetuille, jossa päättäjiin vedotaan metsän säilyttämisen puolesta. Kirjeessä todetaan, että Malminkartanon keskiosan suunnittelukilpailun ehdotukset keräsivät Kerro kantasi -palvelussa 825 kommenttia, joista suuri osa vastustaa Kartanonmetsään rakentamista. Alueen asukkaat eivät kirjeen mukaan vastusta alueen uudistamista, vaan Kartanonmetsään rakentamista.

– On tärkeää, että heidän äänensä kuullaan, sillä Malminkartanosta ei ole paikallista kaupunginvaltuutettua ajamassa alueen asiaa ja näkemystä eteenpäin päätöksentekoprosessissa. Alueella on paljon uudistuspotentiaalia ja asukkaita kuuntelemalla on mahdollista löytää kestävämpiä ratkaisuja metsään rakentamisen tilalle, valtuutetuille osoitetussa kirjeessä todetaan.

Malminkartanon keskiosassa sijaitsevan metsäalueen omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Sponda, joka suunnittelee mittavaa asuinrakentamista Kartanonmetsään.

Helsingin Uutiset jututti huhtikuun alussa Malminkartanon asukasyhdistyksen puheenjohtaja Sanna-Mari Orasta, joka sanoi, että mikäli kaupungin suunnitelmat toteutuvat, menetetään korvaamaton luontokohde. Asukkaat ovat olleet kauhuissaan alustavista suunnitelmista. Päätöksiä rakentamisesta ei ole vielä tehty.

– Tämä metsäalue on tärkeä koko Helsingin tasolla. Tällaisia alueita enää löydy. Metsä on luontoarvoisesti tärkeä ja arvokas myös kouluille, päiväkodeille ja muille ihmisille, Oranen totesi jutussa.

Lue: "Malminkartanoon tarvitaan lisää asukkaita" – Kartanonmetsään suunnitellaan kerrostaloja

Lue: Malminkartanosta halutaan viihtyisämpi – havainnekuvassa asema on täysin muuttunut

Kaupunkimetsät ovat yhdistysten mukaan tärkeä osa ihmisten hyvinvointia ja luonnon monimuotoisuutta, joka nykyään on uhattuna ympäri maailman.

– Rakentamisen kaavoittaminen metsiin ei ole kestävää kaupunkisuunnittelua enää aikana, jona luontokadon ja ilmastokriisin huomioiminen tulisi olla mukana kaikessa päätöksenteossa, todetaan kirjeessä.