Musti ja Mirri, Hesburger....Ylen MOT tutki yritysten työoloja ja monet asiat ovat vakuutteluista huolimatta päin peetä

Hesburgerin, Mustin ja Mirrin, Change Lingerien ja Espresso Housen työntekijät kertoivat tammikuussa kurjista työoloistaan Ylen MOT-ohjelmalle ja ongelmia on edelleen.

MOT haastatteli Ylen mukaan kymmeniä työntekijöitä Hesburgerista, Mustista ja Mirristä, Change Lingeriestä ja Espresso Housesta.

Mustin ja Mirrin työntekijöitä on vuosien ajan harmittanut se, että kaikista työtehtävistä ei ole maksettu palkkaa.

Osa ketjun myyjistä työskentelee monessa myymälässä laajalla alueella. Myyjiä on paljon, avaimia vähän. Siksi joissain myymälöissä käytäntönä on ollut, että aamuvuoroon tuleva järjestää avaimet itse vuoroa edeltävänä päivänä.

Musti ja Mirri ei MOT:n mukaan ole kuitenkaan maksanut avaintenhausta palkkaa, vaikka työsuojeluviranomaisen mukaan pitäisi.

MOT:n haastattelema Salla lopetti työt Mustilla ja Mirrillä kesällä 2021. Sen jälkeen hän on pyytänyt tekemistään avaintenhakureissuista takautuvasti korvausta. Sallan ammattiliiton lakimiehen mukaan Mustin ja Mirri on Sallalle velkaa noin 300 euroa.

Ylen jutun mukaan Musti ja Mirri suostui maksamaan, yhdellä ehdolla: Sallan tulisi pitää suunsa kiinni asiasta.

– En suostu vaikenemaan, Salla sanoo Ylen jutussa.

MOT:n selvitys osoittaa muitakin ongelmia Mustin ja Mirrin työoloissa. Musti ja Mirri on esimerkiksi edellyttänyt uusia työntekijöitä opiskelemaan ketjun "Campus-kursseja" omalla ajallaan, ennen varsinaisen työperehdytyksen alkua.

Musti Groupin Suomen toiminnoista vastaava johtaja Daniel Pettersson ei kommentoi yksittäistapauksia, kuten Annan työsopimuksen purkua ja Sallan painostusta. Myös yhtiön HR-päällikkö Johanna Pihlajamäki sanoo, ettei voi työnantajana kommentoida Sallan tapausta.

Ketju on alkanut maksaa työntekijöille avaintenhausta.

Hesburger on palkannut lisää työvoimaa, supistanut tuotevalikoimaa, ja ottanut käyttöön Whistleblower-ilmoitusjärjestelmän työntekijöiden anonyymejä yhteydenottoja varten, kertoo varatoimitusjohtaja Jari Vuoti Ylen jutussa.

Ylen haastattelemilla Hesburgerin työntekijöillä on toisenlainen käsitys tilanteesta. Heidän mukaansa osassa ravintoloita on edelleen niin kova kiire, että lyhyidenkin taukojen pitäminen on hankalaa.

Toinen huomiota herättävä asia oli Hesburgerin työsopimus. Se käytännössä kieltää työntekijöitä puhumasta työhön liittyvistä ongelmista julkisesti.

– Meillä on ollut tapauksia, joissa henkilö on mennyt kommentoimaan työasioita sosiaalisessa mediassa ja joutunut hyökkäysmyllytyksen kohteeksi.

Syksyllä 2020 vaateketju Change Lingerien työntekijät kertoivat MOT-toimitukselle surkeasta työilmapiiristään. Ketju mm. teetti palkatonta työtä, vaati työntekijöiltään kohtuuttomia myyntituloksia ja haukkui, jos tavoitteisiin ei päästy.

Ongelmien tultua julki ketjussa tehtiin sisäinen tarkastus. Sen tulokset olivat työntekijöille yllätys.

MOT:n haastattelemien myymälänhoitajien ja myyjien mukaan työpaikan arki on kuitenkin jatkunut pääpiirteittäin entisellään.

– Joka päivä sai olla stressaantunut. Työntekijöitä lomautettiin, uusia ei palkattu.

Lopulta Nina jäi sairaslomalle työuupumuksen vuoksi.

Irtisanoutumisensa jälkeen Nina alkoi periä maksamatta jääneitä palkkojaan. Niitä riitti: Change Lingerie oli esimerkiksi edellyttänyt myymälänhoitajien tekevän säännöllisesti palkattomia lisätyötunteja.

Tammikuussa MOT kertoi Espresso Housen Helsingin keskuskeittiöstä, jossa raadettiin tauotta, epähygieenisissä oloissa.

MOT:n artikkeli oli viimeinen pisara Espresso Housen baristana työskennelleelle Iiris Parkkiselle.

Iiris Parkkinen vaihtoi työpaikkaa Espresso Housesta toiseen kahvilaan. Ero edelliseen työnantajaan valtava.

– Mulla on ihan erilainen fiilis, hän sanoo.

Espresso House kertoo käynnistäneensä monia kehityshankkeita, joista osan jo ennen kuin ongelmista tuli julkinen keskustelunaihe.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut