Suomen tunnetuin joulupukki kuuluu erikoisesti nimettyyn olutseuraan – naisjäsenyys yhä testaamatta

Seuraa liikennetiedote: Tiistaina 17. toukokuuta. on pahimpaan ruuhka-aikaan odotettavissa ylimääräisiä ruuhkia Helsingin keskustaan, kun 38 iloista miestä on liikkeellä hevosvankkureilla.

Kohtuullisen Hutikan Pyhä Veljeskunta K.H.P.V. avaa Stadin kesän.

Kolmen hevosvankkurin kulkue lähtee Sinebrychoffin talleilta Bulevardilta. Se poikkeaa tunnettujen kapakoiden kautta. Koffin punaisia vankkureita peesaa kaksi forssalaisen hevosyrittäjän kulkupeliä.

Liikkeellä on veljeskunta. Veljeskunta koostuu veljistä. Siinä ei ole siskoja.

Tuleeko tästä palautetta puheenjohtaja Bacchus Primus Inter Pares Jaakko Wallenius?

– Ei ole tullut. Odotellaan, hän vastaa.

Nykyisin jäseniä on 85. Alkuperäinen maksimäärä oli 24 (korillinen), sitä kasvatettiin mäyräkoiralla (12) ja muilla tekosyillä.

Miten jäseneksi voi hakea?

– Tarvitaan edesauttaja, joka ensin suosittelee veljesneuvostolle eli hallitukselle. Se vie esityksen veljesten yleiskokoukseen. Kaikkien päätösten on oltava yksimielisiä. En tosin muista kuin muutaman kielteisen, Wallenius toteaa.

Naiskysymys tulee siis testattavaksi, jos joku veljistä edesauttaa naisehdokasta?

– Vielä ei ole tullut tilannetta, joskus on kyllä keskusteltu, Wallenius toteaa ja viittaa muihin samanlaisiin järjestöihin, joissa yleensä alle 50-vuotiaat haluavat muutoksia ja yli 70-vuotiaat vastustavat muutoksia.

Eipä silti, etteikö naisia olisi puolisoidensa mukana. Ei vankkuriajelulla, mutta esimerkiksi veljesmatkalla Baijerin Rosenheimin Oktoberfestille.

– 80-90-prosenttisesti matkalle lähtijät varustautuvat hyvin: miehet asianmukaisesti nahkahousuilla ja naiset dirndl-asulla, Wallenius kertoo.

K.H.P.V.:n historia sai alkunsa Pub Angleterressä itsenäisyyspäivänä 1978. Se rekisteröityi viralliseksi yhdistykseksi 1986.

Kunniajäseneksi kutsuttiin Ilmari Kianto (1874-1970) ja veljeskunta ryhtyi hänen nimikkoseurakseen. Suomussalmelainen kirjailija oli 1932 päättyneen kieltolainen ankarimpia kriitikoita. Seuran nimi viittaa tuotteliaan kirjailijan kirjoittamaan yhteiskunnalliseen satiiriin vuodelta 1925.

Kun Angeleterren kabinetti kävi pieneksi, veljeskunta kokousti tovin kiertolaisena, kunnes päätyi jokunen vuosi sitten Panimoravintola Bruuveriin.

Seuran kunniapuheenjohtaja Bacchus Primus Inter Pares Emeritus h.c. Timo Alarik Pakkanen on kenties Suomen tunnetuin joulupukki. Joulupukki on esiintynyt muun muassa The other danish guy -alusvaatemainoksissa. Ura pukkina on jatkunut vuodesta 1961. Myrskyn silmään pukki joutui 2014, kun Joulupukkisäätiö ja Oy Santa Claus Licensing Ltd irtisanoi hänet. Syynä oli ensiintyminen oluen kanssa Olutpostissa.

Myös muilla kuin perustajajäsenillä on latinalaisia arvonimiä ja ympäri maailmaa. Esimerksiksi kapellimestari Okko Kamu on Bacchus Primus Singapura ja pianisti Ralf Gothóni Bacchus Attaché Cultura Hispania.

Seura on jäsenenä Suomen Kirjailijanimikkoseurat ry:ssä ja Olutliitossa, jonka jäsenyys tekee siitä myös Euroopan oluenkuluttajain liiton EBCU:n jäsenen. Yksi khpv:läinen, Jyrki Otila (1941-2003), toimi aikanaan europarlamentaarikkona sekä europarlamentin olutseuran aktiivina.

K.H.P.V.:n olutharrastuksen vakava puoli näkyy vuotuisessa Kohtuullisen Mainio -olutkauppa valinnassa. Seura tekee sen Mainion päivänä 5. syyskuuta. Titteliä hallitsee nyt K-supermarket Hakunila.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut