Kuluttajahinnat ovat nousseet vuodessa 5,8 prosenttia, selviää Tilastokeskuksen tänään julkaisemasta maaliskuun kuluttajahintaindeksistä.
Kyyti on kovempaa kuin vuosikymmeniin. Keskuskauppakamari huomauttaa, että nopeampaa inflaatiota ei ole Suomessa nähty sitten elokuun 1990, jolloin vuosimuutos oli Tilastokeskuksen tilaston mukaan 6,2 prosenttia.
Viime kuussa kuluttajahintoja nosti Tilastokeskuksen mukaan eniten sähkön, polttoaineiden ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.
– Vaikka Suomessa päähuomio on toistaiseksi kiinnittynyt bensiinin kallistumiseen, on kuluttajahintojen nousu jo asteittain laaja-alaistunut. Erityisesti ruuan kallistuminen on kiihtynyt. Lisäksi jo aika monet yksittäiset tuotteet ja palvelut kännyköistä hotellimajoitukseen kallistuvat nyt joko kysyntäpaineen tai tuotantohaasteiden seurauksena, sanoo Keskuskauppakamarin tiedotteessa pääekonomisti Jukka Appelqvist.
Hinnat nousivat maaliskuussa 5,8 prosenttia verrattuna viime vuoden maaliskuuhun. Nousua helmikuuhun 2022 verrattuna oli 1,5 prosenttia. Tämä johtui Tilastokeskuksen mukaan muun muassa dieselin kallistumisesta.
– Vaikka hintojen nousu harmittaisi, kannattaa muistaa, että kansainvälisessä vertailussa suomalainen inflaatio on edelleen siedettävää. Erityisesti sähkön hinta on noussut vähemmän kuin Keski-Euroopassa. Yhdysvalloissa inflaatio on toistaiseksi ollut vielä selvästi rajumpaa, mutta Ukrainan sodan seurauksena Eurooppa, ja Suomi sen mukana, tulee kyllä kuromaan eroa umpeen, Appelqvist sanoo tiedotteessa.
Tilastokeskus kertoo, että yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli maaliskuussa 7,5 prosenttia, kun Suomen vastaava inflaatio oli maaliskuussa 5,8 prosenttia.
Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.
Valtiovarainministeriö ennusti eilen keskiviikkona, että inflaatio kasvaa tänä vuonna 4–7 prosenttia. Suuri haarukka johtuu siitä, että tarkkaa tietoa Venäjä-pakotteiden laajuudesta ja vaikutuksesta ei vielä ole.
Kauppakamarin mukaan on jo nyt selvää, että hintojen kallistumisesta kärsitään tuntuvasti pitempään kuin aikaisemmin luultiin. Helpotusta on odotettavissa vasta ensi vuodelle.