Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Juna-aseman katokseen asennettiin värikkäitä ruutuja luomaan viihtyisyyttä – nyt ne on revitty tai rikottu yli 20 kertaa – Terttu, 71, ei säästele sanojaan: "V*tuttaa"

Ilkivalta: Tapanilan aseman uusia suojakatoksia tuhotaan ruutu kerrallaan. Ensimmäiset ruudut lähtivät kaksi viikoa asennuksen jälkeen.

Tapanilan aseman suojakatokset ovat olleet järjettömän ilkivallan kohteena viime syksystä alkaen.

Tuolloin tuulensuojiin asennettiin niin sanotut taidepleksit. Värikkäiden ruutujen oli tarkoitus kohentaa aseman yleisilmettä ja vähentää suojien töhertelyä.

Töhertely on sittemmin ollutkin vähäistä, mutta ilkivalta jatkuu: nyt pleksiruutuja irrotetaan kokonaan ja rikotaan.

– Tällä hetkellä yksittäisiä pleksiruutuja on kadoksissa 19 kappaletta ja pari kappaletta on rikki, kertoo projekti-insinööri Anton Aronen Väylävirastosta.

– Ensimmäiset plekstit rikottiin tai irrotettiin pari viikkoa asennuksen jälkeen, Aronen kertoo harmistuneena.

Väyläviraston kunnossapidosta todetaan, että taidepleksit ovat selkeästi kasvattaneet suojiin kohdistuvaa ilkivaltaa Tapanilassa.

Värikkäiden katosten tuhoaminen ruutu kerrallaan pistää vihaksi myös aseman käyttäjää.

– V***ttaa nuo saatanan kollit, päästelee Terttu Saastamoinen, 71, joka kulkee päivittäin aseman läpi.

Erityisesti häntä suututtaa se, että värikkäät suojat ovat ilahduttaneet häntä aina ohi kulkiessaan.

Ruutujen käydessä vähiin, ei katokset enää suojaa viimaltakaan.

– Mitä he hyötyvät tällaisesta?, Saastamoinen ihmettelee.

Vaikka Saastamoinen käyttää asemaa ahkerasti, hän ei ole koskaan nähnyt ruutuvarkaita paikan päällä.

Tapanilan aseman kohentaminen värikkäillä suojakatoksilla on ollut osa Väyläviraston ja kaupungin yhteistä hanketta, jonka avulla on haluttu kohentaa Koillis-Helsingin juna-asemien yleisilmettä.

Lue lisää: Pääradan juna-asemat jopa kuvottavassa kunnossa: "En ole koskaan nähnyt täällä siivoojaa" – kaupunki lupaa pientä pintaremonttia

Väylävirastossa pohditaan nyt kannattaako taidepleksejä enää korjata vai korvataanko ne aikaisemmin käytössä olleilla, kirkkailla pleksilaseilla.

Malmin aseman yleisilmettä on tarkoitus kohentaa muun muassa kulkuväylien ikkunaruutuihin tulevilla kuva- ja tekstiteippauksilla, joita Malmin peruskoulun oppilaat ovat suunnitelleet. Malmilla toteutustapa on hieman erilainen. Sen toivotaan kestävän ilkivaltaakin paremmin.