Rakentaminen: Aliurakoitsijoiden kahden vuoden takuuaika päättyy pian.
Jakomäen Sydämen rakentamisessa sattui useita rakennusvirheitä, jotka viivästyttivät rakennushanketta ja aiheuttivat lisäkustannuksia.
Helmikuussa 2019 työmaalla havaittiin, että keskeneräinen paalutus poikkeaa suunnitelmissa esitetyistä rakennuksen nurkkapisteistä. Merkittävä, aikatauluun ja kustannuksiin vaikuttanut poikkeama tapahtui myös huhtikuussa C-lohkon anturalinjan painuessa.
Yläkoulun peruskorjauksessa liikuntasalin purkamisessa vaurioituivat salin kantava rakenne sekä säilytettäväksi tarkoitettu puulattia. Lisäksi salissa sattui vesivahinko.
Ongelmia oli myös suunnittelussa ja projektin johtamisessa. Muun muassa useat tilaajan tekemät suunnitelmamuutokset ja kustannustason nousu vaikuttivat hankkeen johtamiseen ja kustannuksiin. Myös useat avainhenkilöt vaihtuivat matkan varrella.
Tiedot ilmenevät allianssimallilla toteutetun hankkeen loppuraportista. Kaupunginvaltuusto hyväksyi reilun miljoonan euron lisärahoituksen noin 40 miljoonan euron rakennushankkeelle.
Valtuutettu Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) esitti asian jättämistä pöydälle vaatien tarkempaa selvitystä muun muassa virheiden aiheuttamista kustannuksista, viivästymisistä maksetuista bonuksista ja vastuukysymyksistä. Hänen tekemänsä vastaesitys ei saanut riittävää kannatusta.
– Isoilla työmailla sattuu jatkuvasti virheitä. Yhden virheen kustannus- ja aikatauluvaikutusten erittely on mahdotonta, kertoo Jarmo Raveala.
Hän toimi allianssimallilla toteutetun hankkeen johtoryhmän puheenjohtajana ja yhtenä kaupungin edustajista allianssissa.
Virheisiin oli varauduttu normaaliin tapaan budjettiin sisällytetyillä muutos- ja jälkityövarauksilla sekä allianssin ja aliurakoitsijoiden vakuutuksilla.
Näiden jälkeen muutostyöt, virheet ja viivästymiset aiheuttivat noin 2 miljoonan euron ylityksen, josta kaupungin maksettavaksi lankesi siis noin puolet.
Ylityksestä huolimatta nyt jo käytössä olevan palvelurakennuksen neliöhinta (3 619 euroa/m²) on Ravealan mukaan varsin kilpailukykyinen.
Kaupungin projektin johtajana toiminut Erkki Huitti kertoo, että virheet korjattiin rakennusvaiheessa. Esimerkiksi vesivahingon yhteydessä kostuneet materiaalit poistettiin.
Allianssissa olleet palveluntuottajat käyttivät lukuisia aliurakoitsijoita.
– He vastaavat allianssille rakentamisajan virheistä, jotka ilmenevät kahden vuoden aikana normaalin sopimuskäytännön mukaan. Törkeissä tapauksissa jälkivastuu voi olla 10 vuotta.
Allianssin jälkivastuu tilaajalle, eli kaupungille, on viisi vuotta.
Uudisrakennuksen osalta aliurakoitsijoiden takuuaika umpeutuu elokuussa. Sitä ennen rakennuksessa tehdään normaali takuutarkastus.
Jakomäen sydämeen sijoittuivat koulu, päiväkoti, nuorisotalo, leikkipuistotoiminta sekä alueella toimivat kansalaisjärjestöt. Rakennus palvelee noin 1 000 lasta ja nuorta.
Ylityksestä huolimatta allianssin budjettiin sisällytetystä 600 000 euron kannustinbonuksesta maksettiin allianssin osapuolille 440 000 euroa.
Miten aikataulusta myöhästyneestä ja kustannukset ylittäneestä hankkeesta voidaan maksaa bonuksia tekijöille?
Huitti toteaa, että juuri näistä syistä bonukset eivät toteutuneet täysimääräisinä.
– Se on suoraan pois osapuolien katteesta.
Bonusjärjestelmässä arvioidaan myös muita osa-alueita, joissa allianssi täytti kriteerit.
Muita, huomattavasti vaikeammin arvioitavia, osa-alueita ovat esimerkiksi vuorovaikutuksessa ja osallistamisessa, positiivisessa alueellisessa vaikutuksessa, sisäilmaston terveellisyydessä sekä työmaan turvallisuudessa onnistuminen.
– Jos yksi osa-alue pettää, syöden mahdollisuuden bonukseen, silloin hankkeeseen ei jää minkäänlaista kannustinjärjestelmää. Voi käydä niin, ettei siihen kovin moni rakennusliike halua ryhtyä, Huitti toteaa.
Jakomäen Sydän oli kaupungin ensimmäinen allianssi-mallilla toteutettu rakennushanke.
Sen jälkeen samalla mallilla, samojen palveluntuottajien kanssa on toteutettu Pakilan koulujen ja päiväkotien uudisrakennushanke.
Jakomäen Sydämen loppuraportissa todettujen useiden virheiden ja todetuista ongelmista huolimatta Raveala näkee allianssimallilla toteutettavissa hankkeissa potentiaalia etenkin isoissa hankkeissa:
– Yleensä suunnittelija ja urakoitsija päätyvät syyttelemään toisiaan virheistä. Tässä osapuolet ovat yhdessä vastuussa budjetissa pysymisestä.
Malli on myös ketterä muutoksille.
– Jos tietyn materiaalin tai työvaiheen hinta todetaan nousseen merkittävästi alkusuunnittelusta, osapuolet voivat yhdessä pohtia, miten materiaali tai työvaihe voidaan korvata edullisemmin.