Triplan viereen ilmestyi hätkähdyttävä Vladimir Putin -galleria – paikkaa ei ole valittu sattumalta
3
Verenpunaista Putinia on maalattu eri puolille Helsinkiä. Keski-Pasilasta sitä ei ole vielä kuitenkaan poistettu. Plan B -taiteilijanimeä käyttävän artistin tunnetuimpiin ja laajimmin levinneihin töihin kuuluu presidentti Kekkosen kuva, jonka alla lukee "Tottele" Aapo Siippainen
Triplan vieressä olevan Veturitallinkujan alikulkutunneliin on tehty kevään aikana useita Venäjän presidentti Vladimir Putinia kritisoivia maalauksia. Suurimmassa ja hätkähdyttävimmässä kuvassa verenpunaiseksi maalatun presidentin viereen on kirjoitettu ”No Putin – no war” eli ”Ei Putinia, ei sotaa.”
Vastaavia kuvia on nähty eri kokoisina myös Itä-Pasilassa sekä muun muassa keskustan Baanan varrella. Ydinkeskustasta kuvat kuitenkin poistettiin nopeasti.
Keski-Pasilan toisessa maalauksessa marionettisotilaita liikuttavan Putinin alle on maalattu Ukrainan sinikeltaiset värit.
Pienimmässä maalauksessa presidentin kasvojen ympärillä on rynnäkkökivääri ja pommi. Englanninkielisessä tekstissä kehotetaan heittämään jätteet kierrätykseen: ”Please recycle”.
Maalaukset ovat rautatiesillan alla lähellä Triplaa. Aapo Siippainen
Maalaukset on tehty sapluunatekniikalla. Plan B -signeerausta käyttävä taiteilija tunnetaan poliittisista sekä yhteiskunta- ja kulutuskriittisistä teoksista.
– Nimensä mukaisesti Plan B tuo taiteessaan esiin vaihtoehtoisia lopputulemia. Teoksissa on otettu kantaa muun muassa Brexitiin ja Sipilän hallituksen koulutuspolitiikkaan. Plan B:n teokset vaihtelevat kooltaan, ja pienimmät teokset voivatkin yllättää katsojan vaikkapa liikennemerkissä tai sähkökaappien nurkissa, Concreate-katutaidefestivaalin verkkosivuilla kerrotaan.
Plan B on käyttänyt Putinia teoksissaan myös aikaisempina vuosina. Viime vuonna hän maalasi Espoon Keran halleille teoksen, jossa presidentti ratsasti karhulla ilman paitaa.
Kuvien keskittyminen näille Keski-Pasilan seinille ei ole sattumaa. Kyseiseltä paikalta pääsi aiemmin kulkemaan vanhaan rautatietunneliin, johon syntyi 1980-luvulla ”Pasilan galleria”. Se oli kaupungin merkittävin graffitimaalauspaikka useiden vuosien ajan, kerrotaan Helsinki Urban Art -yhdistyksen sivulla.
Nyt tunneli on saanut väistyä Teollisuuskadun Pasilaan vievän jatkeen tieltä, mutta RIP Galleria -tekstit muistuttavat sen historiasta.
Putin-maalauksen la puolella lukee "Anna anteeksi äiti". Teksti ei liity suoraan alkuperäiseen teokseen vaan on ilmestynyt seinään myöhemmin. Aapo Siippainen
Katutaiteen ulkopuolella suurta huomiota Putin-maalauksilla on herättänyt ankkateoksista tunnettu taidemaalari Kaj Stenvall. Hän tehnyt Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen ja hieman jo sitä ennen 25 maalausta.
Kun uutisia Venäjän tekemistä sairaalapommituksista tuli ilmi, ajatteli Stenvall, että nyt pitää antaa kritiikkiä hirviömäistä politiikkaa kohtaan.
– Tärkeää on ollut, että koska teen nopeasti pieniä töitä, saan ne nopeasti julki sosiaaliseen mediaan. Yritän myös ennakoida tilanteita. Tein teoksen War Hero, jossa Putin istuu syytetyn penkillä kuin Hermann Göring Nürnbergin oikeudenkäynnissä, jo ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssodan, Stenvall kertoi Etelä-Suomen Median haastattelussa maaliskuussa.