Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pariskunnalla vielä 17 pakettia viime vuoden tarjouksista jäljellä, Pena maksaa kahvilassa 2,40 euroa – Näin helsinkiläiset taklaavat kahvin kovaa hintaa

Mikä on kipurajahinta kupillisesta kuumaa kahvia?

– Kolme euroa tuntuisi aika paljolta, pohtii Pena Vikla Malmin Novan Baguettessa, jossa hän käy liki päivittäin.

Vikla maksaa kahvikupistaan 2,40 euroa. Se on hänestä kohdallaan.

– Tässä istutaan ja rupatellaan. Samaan hintaan saa toisenkin kupin.

Vikla on huomannut kahvipaketin kovan hinnannousun. Hän pohtii, että kahvilassa juodusta voisi maksaa hieman enemmänkin.

Lue myös: Rajusti kasvanut kauppalasku hirvittää – Anja vähensi jo kahvin juontia, Hanna tarkistaa alehyllyt: "Ennen viikonlopun ruokaostokset maksoivat 80 euroa, nyt ei alle satasella selviä"

Nostaako hintoja vai ei? Sitä pohtii nyt moni kahvilayrittäjä ja -ketjujohto.

Baguetten yrittäjä Jari Liimatta sanoo, että kahvikupin hinta on pyritty pitämään matalalla, jotta mahdollisimman monella olisi siihen varaa. Vitriinistä löytyy aina myös edullinen kyytipoika.

– Toivotaan, että se palkitsee pitkässä juoksussa, sanoo 20 vuotta Baguettea Malmilla pyörittänyt Liimatta.

Mikäli hintaa joudutaan myöhemmin nostamaan, arvioi Liimatta korotuksen olevan 10–20 senttiä per kuppi.

Lue myös: Kesän jättiterassit veivät Espan kahviloilta asiakkailta – Turistien puuttuminen on vaikuttanut myös valikoimaan: tämä on nyt suosituin tuote

Robert’s Coffee -ketjussa kahvituotteiden hintoja nostettiin alkuvuodesta kymmenellä prosentilla. Siihen vaikuttivat paitsi raakakahvin hinnannousun niin myös kuljetuskustannusten raju kallistuminen ja muun muassa maitotuotteiden hintojen nousu.

Bulevardin Cafe Ekbergillä kahvin hintaan ei ole vielä kajottu, mutta asia on harkinnassa. Ekbergillä suodatinkahvi maksaa 4,50 euroa. Kahvia saa pienen kannullisen verran ja se tarjoillaan pöytiin.

Fazerin kahviloista kerrotaan, että kahvin hintaan ei ole tehty muutoksia tänä vuonna. Muutospaineita yritys ei kommentoi.

Asia on arka. Kaikki eivät halua kommentoida, sillä hintapuheen pelätään karkottavan asiakkaat, joita on taas alkanut näkyä kahden koronavuoden jälkeen.

Kauppatorilla Toripoikien teltalla kahvikupin hinta on 2,50.

– Hintaa ei ole nostettu, mutta paineita on, jos kahvin hinta tästä vielä nousee, kertoo yrittäjä Mika Purhonen.

Purhosen mukaan kaupasta ostetun kahvipaketin hinta on puhuttanut asiakkaita torikahvilassa.

Niin myös Malmin Baguettessa.

– Onhan se kallista, jos Juhlamokan hinta on yli kuusi euroa, päivittelee Anna-Liisa Ojansuu, joka kahvitteli Tarja Åhlgrenin kanssa.

– Mutta kyllä kahvia täytyy olla, mieluummin sitten tinkii jostain muusta, Ojansuu pohtii.

Kotonaan hän keittää aina pannukahvia.

– Jos kahvia jää yli, sen voi hyvin lämmittää mikrossa.

Pannukahvista ei tule uudelleen lämmitettynä kitkerää kuten suodatinkahvista.

Galina Grichkovskaya kertoo juovansa kahvia sen verran maltillisesti, ettei hinta vaikuta kotona. Sen sijaan Helsingin keskustassa kupin ostaminen vaatii välillä tarkempaa harkintaa.

Malmilla kahvin ystävät ovat osanneet myös ennakoida hinnannousua.

Pena Vikla kertoo, ettei ole joutunut ostamaan kallista kahvia, sillä viime vuoden puolella tarjouksesta ostettuja kahvipaketteja on vielä muutama jäljellä.

Toisen pöydän äärellä porot ovat vieläkin paremmin pussissa. Pariskunta kertoo, että kotona on 17 kahvipakettia, jotka on ostettu viime vuoden tarjouksista. Kun kulutus on seitsemän mitallista päivässä, pärjää komeron kotivaralla hyvin syyskuuhun.

Lue lisää:

Helsinkiläinen asuinalue sai kauan kaivatun kahvilan, tarjolla myös viikonloppubrunsseja – "Emme kilpaile baarien kanssa"

Helsinkiläinen Toni, 28, keksi kaverinsa kanssa idean, jolla pyrkii nyt auttamaan ketjuihin kuulumattomia pienkahviloita – Näin toimii Kahviklubi