Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan sairastamisesta on jo aikaa, mutta et silti jaksa liikkua? – Urheilulääkäri antaa ohjeet liikunnan aloittamiseen

Vaikka koronataudista olisi jo aikaa ja toipuminen on tapahtunut niin ihmisellä voi silti olla yhä heikko olo, kun hän yrittää palata liikunnan pariin. Miksi näin on, kertoo Urheilu Mehiläisen liikuntalääketieteen erikoislääkäri Mira Kaikkonen yhtiön tiedotteessa.

– Tyypillinen tilanne on, että vointi on jo parempi, kun lähdetään liikkumaan. Seuraavana päivänä olo voi kuitenkin olla taas flunssainen. Tilanne johtuu usein siitä, että elimistö ei ole vielä täysin toipunut taudista ja harjoittelun myötä oireet tulevat esille. Levossa elimistö jaksaa taistella tautia vastaan, mutta harjoittelukuorman myötä virus pääsee vallalle ja oireet voivat palata, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan tämä on kehon viesti siitä, että on parempi vielä levätä. Treenaamista on syytä välttää, mutta matalasykkeistä liikuntaa, kuten ulkoilua, on hyvä harjoittaa. Myös liikkumattomuus voi nimittäin olla syynä olon heikkenemiselle liikuntasuorituksen jälkeen tai sen aikana.

– Liikkumattomuuden takia fyysinen suorituskyky lähtee nopeasti laskemaan. Pitkän paikallaanolon ja virustaudin jälkeen voi olla vaikea sanoa, milloin kyse on koronan jälkioireista ja milloin fyysisen kunnon laskusta. Molemmissa tapauksissa voi ilmetä hengästymistä, sykkeennousua tai lihasväsymystä.

Mira Kaikkonen muistuttaa, että mahdollisten jälkitautien ilmeneminen on aina yksilöllistä.

– Jos on ollut viikon verran oireettomana, kannustan lähtemään kevyesti liikkeelle, jos vointi muuten sallii sen, Kaikkonen sanoo.