Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisellä pientaloalueella on kummasteltu kauheaa lemua – Asukas: "Olemme haistelleet monta viikkoa suorastaan p****n hajua"

Kaupungin peltoja tai golfkenttää ei ole lannoitettu. Epäilykset kallistuvat poikkeuksellisen voimakkaisiin ”kevään hajuihin”.

Torpparinmäen alueella on ihmetelty voimakasta pahaa hajua lumien sulettua pientaloaluetta ympäröiviltä pelloilta huhtikuun aikana.

– Olemme haistelleet jo monta viikkoa suorastaan p****n hajua. Heti ulko-ovelta lähtiessä haisee tosi karmealta, ihan kuin sian tai kanan lantaa olisi levitelty maastoon, kirjoittaa Helsingin Uutisiin yhteyttä ottanut lukija.

Etovaa hajua on ihmetelty myös alueen Facebook-ryhmässä sekä Torpparinmäen koululla, joka on peltoalueen reunassa. Kiirastorstaina haju kantautui jopa sisälle luokkahuoneisiin.

Haltialan tilan ja Torpparinmäen väliin jääviä peltoalueita hoitaa Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara.

Staralta kerrotaan, että pelloille on viimeksi levitetty kuivalantaa viime heinäkuussa.

Lannan levittäminen marraskuun ja maaliskuun välillä on kielletty. Stara ei ole levittänyt lantaa kaupungin pelloille myöskään huhtikuussa.

Staran vastaava luontomestari epäilee, että kyseessä on normaalia, maan sulamisesta aiheutuvaa hajua.

Paha, ulosteen tai oksennuksen haju syntyy, kun maa-aines hajoaa hapettomasta tilassa.

Löyhkä on pantu merkille myös kauttansa aloittavassa Paloheinä Golfissa.

– Olemme havainneet saman hajun, kertoo yrittäjä Hanna Teerijoki.

Haju on myös puhuttanut asiakkaita, joista osa on alueen asukkaita.

Golf-kenttää on myös epäilty hajun aiheuttajaksi, sillä kenttää peittävien hankien päälle leviteltiin alkukeväästä ”jotain ruskeaa”.

Teerijoki oikoo, että hangille on levitetty hiekkaa. Se on yleinen toimenpide golfkentillä.

Hiekka jouduttaa lumen sulamista ja kuohkeuttaa myös maaperää lumien sulaessa.

Hiekka on myös helpompi levittää lumen päälle kuin vastasulaneen, pehmeän kentän pintaan. Hiekasta haju ei lähde.

25 vuotta Paloheinässä yrittäjänä toiminut Teerijoki ei muista, että maan sulaminen olisi aiempina vuosina aiheuttanut näin voimakasta hajua ja sen myötä arvailuja hajun aiheuttajasta Torpparinmäen ja Paloheinän peltojen reunamilla.

Pääsiäisen jälkeisellä viikolla tilanne on ollut jo toinen:

– Enää ei ole haissut.