Vanhankaupunginlahdella sijaitseva Tekniikan museo on saanut lahjoituksena Toroidion-sähköauton mallikappaleen.
Prototyyppi on valmistettu vanerista, lasikuidusta, uretaanista ja styroksista. Se sisällä moottoria eikä tekniikkaa.
Tekniikan museolle lahjoituksen teki Vesa Linja-Aho, joka oli ostanut sen konkurssihuutokaupasta. Mallikappaleen hinta oli 5200 euroa, kertoo Ilta-Sanomat.
Vuonna 2015 esitellyn Toroidionin tuotantoversion oli tarkoitus valmistua 2019. Startu-upyritys ei saanut kuitenkaan riittävää rahoitusta teollisen sarjatuotannon käynnistämiseen ja Toroidion Oy jätti konkurssihakemuksen viime kuussa.
Yritys kertoi kehittäneensä uusia teknologioita muun muassa mahdollistamaan pitkän akkujen keston ja uudenlaisen voimanjakotekniikan.
Toroidion 1MW Concept -auto esiteltiin teholtaan yhden megawatin superautona, jossa olisi ilman vaihteistoa toimiva sähköinen suoravetoinen voimansiirto. Siinä jokaisella pyörällä oli oma moottorinsa. Rinnakkaisten alimoottoreiden hyödyntäminen mahdollisti matalan energiankulutuksen, Tekniikan museon tiedotteessa kerrotaan.
Lahjoituksen tehnyt Vesa Linja-Aho kertoo seuranneensa auton kehitystä seitsemän vuoden ajan.
– Mielestäni se on erinomainen esimerkki tuotekehityksen haasteista ja keksintö- ja startup-maailmasta rahoituksenhakuun liittyvine ylipuheineen. Toroidion on muotoilultaan upea ja museossa sen yhteydessä voi esitellä yhden mielenkiintoisen tarinan suomalaisesta yritteliäisyydestä valo- ja varjopuolineen, Linja-aho sanoo tiedotteessa.
Prototyyppi on osa Tekniikan maa -näyttelyä ja sen innovaatioita ja tuotekehitystä käsittelevää kokonaisuutta.
Tekniikan museo vastaanotti sähköauton mallin lahjoituksena, koska se edustaa omalta osaltaan suomalaista tuotekehitystä, innovaatioita ja startup-kulttuuria. Tekniikan maa -näyttelyssä on esillä jo ennestään prototyyppejä ja muotoiluprosessin ja tuotekehittelyn eri vaiheita.
– Uusien tuotteiden kehittämiseen kuuluu myös epäonnistuneita kokeiluja ja haluamme kertoa myös siitä, miten kaikista innovaatioista ei tule kaupallisia menestyksiä. Siinäkin mielessä Toroidionin tarina on Tekniikan museon näkökulmasta kiinnostava, museo kertoo tiedotteessa.