”Roskalaatikosta ei lähdetä töihin” – Jyri, 28, ja Mika, 54, pääsivät pois kadulta ja muuttivat uuteen asuntolaan Helsingissä
4
– Täällä tunnen oloni turvalliseksi, sanoo entinen asunnoton Mika Sinervirta (oik.). Myös Jyri Rovanperä kokee helpotusta omasta huoneesta. Sami Kuusivirta
Katso isompi kuvaMika Sinervirta, 54, toivoo pian saavansa kaupungilta oman asunnon. Sitten elämää voi lähteä rakentamaan taas paremmalta pohjalta. Sami Kuusivirta
Katso isompi kuvaHuoneen seinällä on itse maalaamaa taidetta ja vanhoja valokivia. Sami Kuusivirta
Katso isompi kuvaElämä kadulla ilman asuntoa on kovaa. Sen Jyri ja Mika tietävät omasta kokemuksesta. Sami Kuusivirta
Asunnottomat Jyri ja Mika muuttivat Pasilan uuteen tilapäistä majoitusta tarjoavaan yksikköön. Oma huone on portti parempaan elämään.
Sanna Jompero-Lahokoski
| Päivitetty
– Olen todella helpottunut. Oma tilanteeni on nyt aika erilainen kuin loppuvuodesta, toteaa Jyri Rovanperä, 28.
Rovanperä on yksi Pasilaan maaliskuussa avatun uuden 50-paikkaisen Tupa-yksikön asukkaista. Tupa on Vailla vakinaista asuntoa ry:n (VVA) uusi tilapäismajoitusyksikkö pitkäaikaisasunnottomille.
Vielä viime vuonna Rovanperä eli asunnottomana.
– Olen seitsemän vuotta ollut vankilassa ja kadulla. Se ei ole mitään herkkua. Todella puuduttava ja raskas elämäntyyli.
Samaa mieltä on asunnottomana muutaman kerran jo aiemmin ollut Mika Sinervirta, 54, jolle pääasiassa Itä-Helsingin kadut, kuten porttikongit, ja kavereiden asunnot tulivat tutuiksi.
– Kavereidenkin luona yöpymiseen tulee aika nopeasti stoppi, mies sanoo.
Maaliskuussa Sinervirta muutti Tupaan ensimmäisten asukkaiden joukossa. Oma huone on portti parempaan elämään.
– Kadulla väkivalta on aika nopea ratkaisu. Yksikin väärä sana riittää. Äkkiä huomaa, että joutuu painimaan. Nyt on taas paikka, jonne mennä. Täällä tuntee olonsa turvalliseksi. Kutsun tätä jo ihan kodiksi.
Sinervirran koti on huone, jota hän asuttaa yhdessä naisystävänsä kanssa. Edellinen koti Kontulassa lähti alkuvuodesta alta.
– Sitten menin Hietsuun kysymään, mitä tehdään. He neuvoivat tänne. Sain heti paikan.
Pasilassa sijaitseva Tupa on Vailla vakinaista asuntoa ry:n uusi tilapäismajoitusyksikkö pitkäaikaisasunnottomille. Yksikkö avattiin entisen hoivakodin tiloihin. Sami Kuusivirta
Pasilan uutta asunnottomien majoitusyksikköä voi verrata Hietaniemenkadun palvelukeskuksen ja Pelastusarmeijan ylläpitämän Castreninkadun asunnottomien yksikköön. Paikkoja voi kysellä Hietaniemenkadun palvelukeskuksesta tai omalta sosiaalityöntekijältä.
Kutsun tätä jo ihan kodiksi.
Asuminen on väliaikaista ja sieltä on tarkoitus muuttaa itsenäisempään asumiseen. Asukkailla on Pasilassa huoneissaan oma jääkaappi ja vessa. Suihkut sijaitsevat käytävällä.
Yksikkö perustettiin, koska VVA:n ylläpitämä Junailijankujan asumisyksikkö Pasilassa jouduttiin viime vuonna lopettamaan. Viime vuonna pitkäaikaisasunnottomia Suomessa oli 1 318. Määrä on 265 enemmän kuin edellisenä vuonna.
– Tämä on perustettu akuuttiin tarpeeseen. Vuokraperusteisia paikkoja ei ole Helsingissä riittävästi, toteaa asumispalvelupäällikkö ja matalan kynnyksen toiminnan vastaava Jussi Lehtonen.
– Asunnottomia käsitellään usein massana, mutta ihmisten tilanteet ovat todella erilaisia, toteaa VVA:n ylläpitämän Pasilan yksikön asumispalvelupäällikkö Jussi Lehtonen. Sami Kuusivirta
Pasilassa asukkailla ei ole vuokrasopimuksia. Käytännössä pysyvän asumisen oikeuksia ja toisaalta velvoitteita ei ole. Häiriöihin puuttuminen on tiukempaa kuin vuokra-asumisessa. Lähtö voi tulla, jos sääntöjä ei noudata.
Rovanperäkehuu Pasilan uuden yksikön yhteishenkeä.
– Ohjaajat ovat jatkuvasti tavoitettavissa. Välillä on vaikeaa ja vittumaista katsoa vierestä. Sitten voi mennä omaan huoneeseen, Rovanperä toteaa tarkoittaen muiden asukkaiden päihteidenkäyttöä.
Asukkailla on poikkeuksetta päihdetausta. Päihteet näyttelevät miesten mukaan myös talossa isoa osaa. Yleisissä tiloissa päihteiden käyttö on kielletty ja ”häiritsevään käyttöön” puututaan.
Valtaosa asukkaista on miehiä, mutta myös naisia on. Paikka on käytännössä tällä hetkellä täynnä. Lehtosen mukaan erityisten kolmekymppisten sekakäyttäjien osuus on viime vuosina kasvanut.
– Vielä 10 vuotta sitten tyypillisin asiakas oli 45–55-vuotias mies.
Mika Sinervirta asuu naisystävänsä kanssa huoneessa, jossa on vessa ja jääkaappi. Sami Kuusivirta
Rovanperällä ja Sinervirralla on majoitusyksiköiden asukkaina kerrottavanaan tuttu tarina. Päihde- ja vankilataustaa. Asunnottomuutta, mutta myös perhe, töitä ja asunto.
– Minulla oli omakotitalot, systeemit ja perheet. 2000-luvun alkuun asti olin välillä 15 vuotta kuivillakin. Kävin töissä. Sitten tuli avioero. Ihan omasta pyynnöstä, toteaa muottikirvesmiehenä työskennellyt Sinervirta.
Mies sanoo vuosia sitten rakastuneensa ekstaasiin.
– Se vei miehen mennessään.
Kahdesti naimisissa olleen Sinervirran huoneen seinällä on vanha hääkuva ja muitakin muistoja vuosien varrelta.
– Kai se on ollut vähän omaehtoistakin. Asiat vain ajautuvat siihen pisteeseen.
Nyt olisi toiveissa päästä velkajärjestelyyn, sitten saada töitä ja nähdä lapsia sekä lapsenlapsia.
Jokaisella asukkaalla on käytössään oma huone, jossa on WC. Sami Kuusivirta
Oma asunto on yksi kärkitoiveista.
– Roskalaatikosta ei lähdetä töihin. Myöskään päihteet ja lapset eivät kuulu yhteen, mies tietää.
Rovanperä on juuri lähdössä päihdekuntoutukseen Ridasjärvelle.
– Sitten oma asunto. Sitä kautta rupean taas rakentamaan siteitä perheeseen ja takaisin työelämään, hän suunnittelee.
Pasilan uuden majoitusyksikön vuokrasopimus on voimassa vuoden 2023 loppuun. Sen jälkeen tämänkin yksikön jatko on epävarma.
Korjaus 25.4. kello 14.17: Jutussa mainittiin, että vain Pasilan yksikössä asukkailla olisi käytössä jääkaappi ja WC. Jääkaappeja huoneissa on myös Hietaniemenkadun ja Castreninkadun yksiköissä.