Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Airan, 80, parveke Jätkäsaaressa herättää kiinnostusta ohikulkijoissa – "Kenelläkään kuulemma ei ole tällaista"

Jätkäsaarelaisen Aira Riialin parveke muuttuu kesäisin viidakoksi. Hän osti asuntonsa sen avaran länsiparvekkeen vuoksi.

Jätkäsaaressa asuvan Aira Riialin kasviharrastus ilahduttaa naapureita ja paikallisia asukkaita. Kesäisin parveke muuttuu kukkivaksi viidakoksi.

– Villiviini, mustasilmäsusanna, ihmeköynnös, krassi, köynnösruusu, viinirypäle, kelloköynnös, japaninlaikkuköynnös, keijunmekko… Aira Riiali, 80, luettelee parvekkeensa kasveja.

Köynnösten lisäksi parvekkeelle tulee tänäkin kesänä ainakin joriineja eli suuria daalioita sekä tomaatteja ja yrttejä.

– Mitä mieleeni sattuu tulemaan, Riiali naurahtaa.

Viimeiset neljä kesää Riialin suuri lasitettu länsiparveke on ollut täynnä kasveja. Niitä kasvaa kiinteässä kukkalaatikossa sekä kymmenissä eri kokoisissa ruukuissa. Loppukesästä köynnökset kulkevat seinillä, lasituksissa, katossa sekä kolmessa suuressa puutarhakaaressa. Parveke on silloin kuin kukkiva viidakko. Vehreys näkyy alas kadulle asti.

– Naapurit ja ohikulkijat ovat olleet kiinnostuneita. Kenelläkään ei kuulemma ole tällaista parveketta täällä, Riiali kertoo.

Kasvien hoitaminen on eläkeläiselle rakas ja antoisa harrastus.

– Kasvit tuovat iloa ja sisältöä elämään.

Kasviharrastajan kesän suunnittelu alkaa jo tammikuussa. Silloin Riiali alkaa piirrellä suunnitelmia tulevan kesän parvekeistutuksista vihkoonsa.

– Tammikuussa myös tilaan puutarhalta siemenet. Helmikuussa kylvän ne nousevan kuun aikaan.

Helmikuussa olohuoneen ikkunalle turvenappeihin kasvamaan laitetut kelloköynnöksen ja mustasilmäsusannan siemenet ovat maaliskuun lopussa kasvaneet muovirasioissa jo parikymmensenttisiksi taimiksi.

– Osan kasveista ostan valmiina taimina. Suoraan multaan parvekkeelle aion kylvää ainakin lyhtykoisoa.

Riiali noudattaa kasvien hoidossa Kuu ja sää päiväkirjan ohjeita. Teos tarjoaa perimätietoa töiden parhaille tekoajoille kuun vaiheiden mukaan.

– Joku saattaa minua pitää hupsuna tämän takia, mutta minä en välitä. Tiedän, että ajankohdilla on merkitystä.

Maaliskuun lopulla parvekkeella kukkii ruukkunarsisseja, kevätesikoita ja krysanteemeja. Parvekkeella talvehtineet villiviini- ja viinirypäleköynnökset ovat alkaneet puskea uutta vihreää.

– Leikkasin viime syksynä katossa kiipeävän villiviinin alas, sillä se kasvoi jo yläkerran naapuriin asti. Mutta kyllä se siitä taas nousee uudestaan, Riiali sanoo.

Kasvit ja kukat ovat olleet Riialille tärkeitä aina. Asuessaan omakotitalossa Jyväskylässä Riiali viljeli isolla pihallaan ja kasvihuoneessa muun muassa perunoita, tomaatteja ja maissia. Lähemmäs tyttäriään Jätkäsaareen Riiali muutti Puumalasta vuonna 2017. Asunnon hän valitsi parvekkeen perusteella.

– Suunnitelmani oli alusta asti alkaa kasvattaa parvekkeella kukkia ja kasveja, Riiali kertoo.

Koko asunnon levyinen parveke tuo myös lisähuoneen yksiöön. Siellä voi oleskella suurimman osan vuodesta.

– Loppuvuodesta lämpöä parvekkeelle tuo sähkötakka. Sen äärellä on mukava juoda glögiä.