Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harvinainen näyttely avattu Helsingissä – tällaista taidetta tehdään mielisairaalassa

Helsingin kaupunginmuseossa on avautunut näyttely nimeltä Rikki – kun mieli särkyy. Näyttely esittelee Nikkilän psykiatrisen sairaalan potilaiden tekemiä piirroksia, maalauksia ja käsitöitä.

Uusi näyttely on yksi harvoista mielenterveyspotilaiden kokemukseen keskittyvistä kokonaisuuksista koko Suomessa. Laaja näyttelykokonaisuus käsittelee aihetta monipuolisesti myös erilaisissa tapahtumissa läpi kevään ja kesän. Näyttely on avoinna 25. syyskuuta saakka.

Näyttelyn lähtökohtana ja inspiraationa toimii Nikkilän mielisairaalamuseon kokoelma. Helsingin kaupungin omistama, Sipoossa vuosina 1914–1999 toiminut Nikkilän sairaala, joka oli Suomen suurin mielisairaala.

Mielisairaalan museon kokoelmiin kerättiin esineitä 1930-luvulta alkaen, ja sairaalan sulkeuduttua esineet liitettiin Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin. Näyttely paneutuu mielenterveysongelmiin yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena ilmiönä ja avaa kävijälle näkökulmia siihen, miltä hulluus tuntuu.

Sairaalan toiminta oli laajimmillaan 1960-luvulla. Esimerkiksi vuonna 1965 Nikkilässä hoidettiin noin 1 600 potilasta päivässä. Sairaala oli tuhansien helsinkiläisten hoitopaikka, turvapaikka ja myös koti, joskus jopa vuosikymmenien ajan.

Nikkilän kokoelma on laajuudessaan ja sisällöltään ainutlaatuinen ja sen esittämistä julkisesti on toivottu usein. Kokoelma pitää sisällään arviolta 10 000 potilastyötä, jotka ovat syntyneet noin 80 vuoden aikana. Esillä on muun muassa piirroksia, maalauksia ja puutöitä.

Sairaalan jokapäiväisestä elämästä kertovat hullunarkku ja muut hoitovälineet, tupakkatarvikkeet sekä sairaalasängyt.

Lisäksi kaupunginmuseossa nähdään Taiteen Sulattamon Minäkö hullu? -draamaesityksiä 28. huhtikuuta alkaen. Oodissa järjestetään 26. huhtikuuta kirjallisuusilta teemalla sarjakuvat ja mielenterveys.