Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolme vuotta sitten avattu Tripla menee jo nyt isoon remonttiin – osa terasseista vaarallisella alueella

Triplan keskikorttelissa alkoi tällä viikolla laaja julkisivuremontti, jolla estetään painavien seinälaattojen mahdollinen putoaminen maahan.

Viime vuoden joulukuussa yksi noin metrin pituinen ja viiden kilon painoinen laatta putosi toimistorakennuksen kolmanneksi ylimmästä kerroksesta Firdonkadulle. Tämän jälkeen liikkumista Triplan ympärillä rajoitettiin ja vaarallisiin paikkoihin rakennettiin suojakatteita.

YIT:n tarkoituksena on saada korjauksen ensimmäinen vaihe valmiiksi ennen toukokuun puoliväliä, jolloin Helsingissä pidetään jääkiekon MM-kisat.

–  Siihen mennessä on tarkoitus saada vapautettua terassialueita käyttöön hotellin kohdalta. Muut etelänpuolen terassialueet ovat turvallisella alueella, sanoo YIT:n tuotantojohtaja Pekka Luukkonen.

Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki sanoo, että Fredde’sin, Urban Rabbitin sekä Towerin ja Story’n terassit pyritään avaamaan mahdollisimman pian.

Musiikkimuseo Famen, Bierhaus Berlinin, Burger’s & Winen, Ratamon ja Roasbergin terassit on saatu jo avattua. O'Learys-ravintolan terassi aukeaa vapuksi.

Triplan julkisivuremonttiin menee aikaa useampi kuukausi ja valmista tulee arviolta heinä-elokuussa.

Helsinkiläisen luksuskorttelin talonmiehelle sataa kehuja: "Jani on super!" – näistä ongelmista asukkaat useimmin valittavat

Kyse on mittavasta urakasta.

YIT:n tuotantojohtaja Pekka Luukkonen

– Kyse on mittavasta urakasta, Luukkonen sanoo.

Syy laattojen putoamiseen oli Luukkosen mukaan kiinnitysjärjestelmässä. Ikkunoiden viereisten laattojen alla ollut alumiininen tukiranka oli löystynyt ja antanut periksi. Myös lämpöliikkeellä on ollut vaikutusta.

Arkkitehtuurista johtuen laattojen kiinnitysjärjestelmä ikkunoiden vieressä on toisenlainen kuin muualla julkisivussa.

– Jos julkisivua painaa kädellä, se antaa periksi. Tukirangan toimittajan olisi pitänyt tietää, että se on löysä. En tiedä, onko vastaavaa mallia käytetty muualla. Laattojen kiinnitystä vahvistetaan. Myös alusrakenteen liikuntasaumoja korjataan, jotta mahdollinen liike ei pääse pudottamaan laattoja.

Luukkonen pitää mahdollisena, että seinästä olisi voinut pudota lisää laattoja.

Putoamisvaarassa olevat laatat ovat toimisto- ja hotellirakennusten ikkunoiden kohdalla. Triplan ulkoseinistä on irrotettu turvallisuussyistä useita kymmeniä laattoja. Jo irrotettuja laattoja on tarkoitus käyttää uudestaan.

– Korjaussuunnitelma on juuri valmistunut. Sen on hyväksynyt sekä ulkopuolinen tarkastaja että Helsingin kaupungin rakennusvalvonta.

Korjauksen hintalapuksi Luukkonen arvioi muutamia satoja tuhansia euroja.

– Tarkempi kustannusarvio pystytään tekemään töiden käynnistyttyä. Tässä vaiheessa kustannus menee YIT:n maksettavaksi, mutta lopullista maksajaa selvitetään myöhemmin.

Vuonna 2019 valmistuneessa Triplassa oli rakenteisiin liittynyt potentiaalinen vaaratilanne myös joulukuun alussa. Tuolloin maanalaisen Biitsi.fi-elämyskeskuksen katosta putosi maahan useampi kilo betonia. Tämäkään tilanne ei aiheuttanut henkilövahinkoja.

– Katossa oli ruiskubetonia, joka putosi. Nämä rakenteet poistettiin jo joulukuun aikana.

Kuva: Triplan seinistä irrotetaan kymmeniä laattoja, joiden pelätään putoavan alas – "Ongelma on laajempi, koskee koko korttelia"

Triplassa ihmetystä on herättänyt myös Tower-ravintolan jätti-ikkunat, joista osa hajosi kaksi talvea sitten. Työntekijöiden mukaan lasit ”poksahtivat rikki” ensimmäisten pakkasten aikaan. Kivimäki kertoi helmikuussa 2021, että kyse on ikkunoiden valmistusvirheestä. Rikkoutuneet lasit korjattiin tänä vuonna.

Luukkonen sanoo, että Triplan rakenteissa ei ole ilmennyt tämän vuoden puolella uusia ongelmia.

Triplan viereen ilmestyi hätkähdyttävä Vladimir Putin -galleria – paikkaa ei ole valittu sattumalta

Korjattu kuvatekstiä 26.4. Klo 9.00. Laatat ovat noin metrin mittaisia.