Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kukaan ei tervehtinyt Toure Balaribea, 43, takaisin: sitten hän alkoi käyttää afrikkalaisia vaatteita ja huomasi ison muutoksen – tämän suomalaiset voisivat oppia afrikkalaismuodista

Kallion Toiselta linjalta löytyy afrikkalaista muotia ja kauneustuotteita myyvä Zongo AfroShop -liike.

Värit. Se on Toure Faidatou Balariben, 43, mukaan yksi aivan ilmiselvä asia.

Värikkäiden vaatteiden käyttäminen on jotain, mitä suomalaiset voisivat oppia afrikkalaisesta muodista.

Balaribella on yllään kirkkaankeltainen mekko ja huivi. Väreihin sopivat myös meikki ja korut.

– Pidän väreistä, koska ne tuovat minulle iloisen mielen. Jos käytän mustia vaatteita, olen paljon hiljaisempi.

Balaribe omistaa Toisella linjalla sijaitsevan Zongo AfroShop -liikkeen, joka keskittyy ghanalaiseen ja länsiafrikkalaiseen muotiin. Liikkeessä on myynnissä kankaita, vaatteita, huiveja ja muun muassa kauneustuotteita.

– Moni asiakas ostaa kankaita ja käy ompelimossa tai tekee niistä itse vaatteita. Täällä on kuitenkin myös valmiita vaatteita, hän kertoo.

Symboleita vilahtelee useimmissa liikkeen kankaissa. Balaribe selittää, että niillä voi ilmaista omaan elämäntilanteeseen liittyviä asioita.

– Jos et esimerkiksi voi puhua jostain tietystä tunteestasi, voit laittaa tietyn kankaan päälle ilmaistaksesi sen muille.

Tiettyjä kankaita ja kuoseja annetaan lisäksi lahjaksi. Yksi ilmaisee toiveen pitkästä iästä ja toinen annetaan äidille lapsen saamisen jälkeen. Balaribe pohtii, että nämäkin ovat asioita, joista suomalaiset voisivat oppia.

Balaribe on kotoisin Togosta. Hän muutti perheineen Suomeen vuonna 2009.

Nainen muistelee, miten aluksi yksikään naapuri ei vastannut hänen tervehdyksiinsä. Sitten hän alkoi käyttää perinteisiä afrikkalaisia vaatteita.

– Ihmiset alkoivat lähestyä minua. He tervehtivät ja kysyivät mistä tulen ja miten pitkään olen ollut Suomessa. Ilahduin tästä.

Balaribe ryhtyi liikkeen omistajaksi vuonna 2018. Tätä ennen yritystä oli pyörittänyt hänen ystävänsä. Korona on aiheuttanut toiminnalle haasteita.

– On ollut hankala tietää, mitä tapahtuu, hän sanoo.

Kaupan asiakkaina on tällä hetkellä lähinnä afrikkalainen diaspora. Balaribe kannustaa kuitenkin suomalaisia tutustumaan rohkeasti afrikkalaiseen muotiin.

Balaribe itse pohtii, että voisi jatkossa yhdistellä afrikkalaisia kuoseja suomalaiseen tyylimaailmaan.

Ensi kesänä hän aikoo tuoda valikoimaan woody-tyylisiä vaatteita. Se on tyylisuunta, joka on väritykseltään hiukan hillitympää.

Ensisijaista on se, että kulttuurit pyrkivät ymmärtämään toisiaan.

– Meidän täytyy kunnioittaa toisiamme, hän kuvailee.

Balaribella on myös oma vaatemerkki: Fashion by Zongo. Hänen haaveilee, että siitä tulee tunnettu brändi.

– Niin kuin Louis Vuitton, hän nauraa.