Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Laitatko sinäkin tätä tuotetta pastakastikkeeseen? – Ei kuulu italialaiseen keittiöön: "Yksinkertaisella reseptillä ateria onnistuu vartissa"

Italialaista ruokaa maahantuovan munkkiniemeläisen Olivon tiloissa maistellaan oliiviöljyjä, muttei kermaa.

Italialaiset pyörittelisivät kenties päätään, jos todistaisivat pastakastikkeen valmistamista suomalaisessa kodissa. Ruoanlaittaja saattaisi nimittäin laittaa kastikkeen joukkoon muuan maitotuotetta.

– Italialaiset tomaattipohjaiset kastikkeet eivät vaadi kermaa. On hämmästyttävää, että Suomessa kuitenkin lurautamme sitä kastikkeisiin, kuvailee italialaisiin elintarvikkeisiin keskittyneen Olivon omistaja Anne Parkkinen, 52.

Ilmiö on ristiriitainen: suomalaiset nauttivat italialaisesta ruoasta matkustellessaan maassa, mutta versioivat sitä kotiin päästyään.

– Teemme jostain syystä version, joka on alkuperäistä monimutkaisempi.

Kebab-ravintola haastoi Punavuoren klassikot – André jäi ihmettelemään hittiannoksen kokoa: "Olisin syönyt toisenkin"

Parkkinen tuntee italialaiset reseptit: maa ja sen ruokakulttuuri ovat lähellä sydäntä. Hänen Olivo-yrityksensä tuo maahan tuotteita italialaisilta pientuottajilta.

Munkkiniemeläisen kivijalkaliikkeen hyllyissä on niin oliiviöljyjä, kahveja kuin italialaisissa huippuravintoloissa käytettävää pastaa.

– Olemme aina olleet perheessämme intohimoisia ruoanlaittajia ja etsineet hyviä raaka-aineita. Koronan myötä lähti kipinä, että voisin tehdä töitä tämän parissa.

Helsingissä on kaksi asuinaluetta, joita voi kutsua "Pikku-Italiaksi" – ravintoloitsija Angelo Marchese aloitti uransa Kontulasta

Parkkinen arvioi, että laadukkaan ruoan tekeminen kiinnostaa aiempaa enemmän.

– Ihmiset ovat koronan takia laittaneet enemmän ruokaa kotona. Se on ehkä herättänyt ruoanlaittoharrastusta.

– Moni haluaa enemmän elämyksiä ja hyvä ruoka on totta kai tärkeä asia.

Yksi ruoanlaittoa harrastava on Rebecca Murtosalo, 29. Hän vierailee Olivossa ensimmäistä kertaa.

– Tykkäämme tosi paljon kumppanini kanssa tehdä ruokaa. Käymme erilaisissa makumaailmoissa: välillä Aasiassa ja Keski-Euroopassa. Kumppanini on Italian ruokamaailman suuri fani.

Murtosalo asui kumppaninsa kanssa pitkään Berliinissä.

– Kun tulimme Suomeen, huomasimme pienoisen ongelman: täältä ei sattunut löytymään paikkaa, josta löytyisi hyvät oliiviöljyt, ja niihin olisi paneuduttu.

Olivossa tilanne on kuitenkin toinen. Nyt Murtosalo pääsi maistelemaan öljyjä Parkkisen opastuksella.

– Hienoa, että on tullut tällainen paikka, hän kiittää.

Mutta mitä meidän sitten kannattaisi ottaa opiksi italialaisesta ruokakulttuurista?

Ainakin kerman sijaan kastikkeita kannattaisi maustaa neitsytoliiviöljyllä tai vaikkapa parmesaanilla ruoanlaiton lopuksi.

Toisaalta laadukkaat ja tuoreet öljyt ovat Parkkisen mukaansa harvassa suomalaisissa marketeissa.

– Suomeen on helppoa tuoda laimennettuja öljyjä, koska emme ole kasvaneet niiden kanssa ja oppineet maistamaan makuja.

Helsingin ydinkeskustan kätköissä on perulainen ravintola, jossa myydään "chicha moradaa" – näin harvinainen juoma valmistetaan

Paras tapa löytää hyvä oliiviöljy – ja sellainen, josta itse pitää – on maistella niitä. Harva ehkä tiedostaa, että öljyt maistuvat erilaiselta.

– Lähdemme liikkeelle asiakkaan makumieltymyksistä, toiveista ja käyttötarkoituksesta. Sitten valitsen muutaman öljyn maisteluun.

Sama pätee myös esimerkiksi balsamicon ja viinietikoiden kanssa: niissäkin riittää makueroja. Aito balsamico-etikka tulee Modenan alueelta Italiasta.

– Se on tältä osin samanlainen kuin konjakki tai shampanja.

Helsingin Rautatieaseman uutuusravintolan uunissa paistuu 14 pizzaa kerralla, mutta se ei ole Suomen suurin – tämän espoolaisille tutun ketjun uuni on isompi

Parhaimmillaan italialainen ruoka on nopeata valmistaa, herkullista ja terveellistä. Ainesosia ei tarvita montaa.

– Yksinkertaisella reseptillä ja hyvistä raaka-aineista aterian laittaminen onnistuu varttitunnissa.

Tärkeintä Italian ruokakulttuurissa ei ole ruoka.

– Parasta on iloinen ja hyvä tunnelma. Pöytä katetaan ja siihen tullaan kiireettömästi ystävien ja läheisten kanssa syömään ja juttelemaan.

Helsingin paras italialainen on...  Lukijaäänestyksen kärkisijoista käydään tiukkaa kisaa – vielä ennätät ehdottaa omaa suosikkiasi

Roomassa syntynyt ravintoloitsija Paola Chiodo-Vihonen pyörittää nyt italialaista herkkukauppaa – ja oikaisee suomalaisten yleisen harhaluulon carbonarasta: "Turistiravintoloista lähtenyt kuvitelma"

Unohda Napoli ja New York: Tällainen on "Helsinki-pizza" – Entinen HIM-muusikko laajentaa bisnestään