Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanha hittipeli elää nyt uutta nousua ja niitä löytyy erityisen paljon tästä kaupunginosasta – Sami, 44: "Vilkkuvat valot ovat tärkeät"

Useasta helsinkiläisestä baarista löytyy flipperi – laitteen äärellä pelataan myös virallisia kilpailuja. Tekeekö vanha hittipeli uutta tulemista?

Pallo poukkoilee vinhasti pelilaitteen sisällä. Sami Leivo, 44, näppäilee taitavasti flipperiä ravintola Kulmakippolassa Helsingin Punavuoressa.

Leivo käy pelaamassa kerran tai kaksi viikossa töiden jälkeen. Flipperi tarjoaa teknistä haastetta ja hauskaa ajanvietettä. Irtiottoa arjesta.

– Vilkkuvat valot ovat tärkeät, mies nauraa.

Leivo vietti flipperien parissa aikaa 20 vuotta sitten. Nyt hän on löytänyt pelit uudelleen. Pelailtua tulee etenkin kavereiden kanssa.

– Monella on sama kuin itselläni: he ovat joskus pelanneet ja nyt löytäneet nämä jälleen.

Flipperit tekevät uutta tulemista. Flipperitutka-palvelussa koneita on listattu Helsingissä tämän ja viime vuoden aikana yhteensä noin 20.

Laitteita löytyy erityisen paljon Punavuoresta. Sekä ravintola Kulmakippolassa että ravintola Viiskulmassa flippereitä on kolme. Flipperi löytyy lähistöllä myös ravintola Loosesta.

Kulmakippolassa aloitettiin yhdellä laitteella puolitoista vuotta sitten.

– Laite oli menestys ja niiden määrä on lisääntynyt, sanoo baarimikko Martta Puromies.

– Kyllä tämä on ilmeisen mukava harrastus. Olemme saaneet uusia asiakkaita näillä flippereillä. Jengi on kyllä ollut tosi iloinen niistä.

Flippereiden kysyntä on jo niin suurta, ettei tarjonta pysy perässä, kertoo laitteita toimittavan Pinballboys-yrityksen toinen omistaja Jussi Vienonen.

– Jos flipperi on jossain saatavilla, niin se tuppaa menemään saman tien.

Helsingin ohella erityisesti Lahdessa flipperit ovat suosittuja.

– Nyt eletään renessanssia ja uutta nostetta. Aikoinaan flipperit kuolivat melkein 2000-luvun taitteessa pois pelihallien mukana.

Vienosen yritys vuokraa flippereitä ravintoloille tai yksityisille henkilöille ja käy huoltamassa niitä.

Liiketoiminta on vielä maltillista: koneet maksavat uutena noin 8 000 euroa.

Ravintoloissa pääsee pelaamaan eurolla. Kahdella eurolla saa kolme peliä.

Juuri nyt Björn Von Alfthanilla, 45, on hetki aikaa. Hän käyttää sen kahvikupin ja flipperin äärellä ravintola Viiskulmassa.

– Olen aina tykännyt näistä ja fantasioinut, että olisi kotona tällainen. Mutta koneen huolto vaatisi aika paljon teknistä osaamista.

Mies on ensimmäistä kertaa pelaamassa Viiskulmassa. Lapsuudessa flipperit tulivat tutuksi kotikaupungin lähellä sijainneelta huoltoasemalta.

Paras muisto on kuitenkin Helsingin rautatieaseman lähellä sijainneesta pelihallista keväältä 1995. Hän pyrki lääketieteelliseen ja haki vastapainoa lukemiselle.

– Siellä oli sellainen Guns N’ Roses -flipperi, mies muistelee hymyillen.

Ravintola Viiskulmassa järjestetään kuukausittain jopa flipperiturnauksia. Maaliskuussa osallistujia oli liki 20.

– Moni on kertonut hakanneensa näitä lapsena esimerkiksi huoltoasemilla, kertoo ravintolapäällikkö Jan Vikstén.

Flippereitä on kolme ja neljättä odotellaan pian saapuvaksi. Koneet vaihtuvat määräajoittain.

Vikstén on huomannut, että osan kohdalla flipperi on lasten ja vanhempien yhteinen harrastus. Lapset käyvät pelaamassa vanhempien luvalla myös kaveriporukalla.

– Pidän flipperiä parempana vaihtoehtona videopeleille. Tämä harjoittaa esimerkiksi motoriikkaa, Vikstén pohtii.

Mies pelasi itse flipperiä etenkin 1990-luvun puolivälissä ystävänsä kanssa Stuttgartissa. Laitteiden äärellä kului tunteja.

– Parasta on pelaamisen ilo, hän tiivistää.