Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Seijan, 81, ja Heikin, 79, rakkaus leimahti Helsingin Uutisten pikkuilmoituksesta – vappuaattona pari menee naimisiin: "Turhat vouhotukset ovat tässä iässä pois"

Kerta on morsiamelle ensimmäinen ja sulhaselle toinen.

Kannelmäkeläiset Seija Ahlroth, 81, ja Heikki Mäkynen, 79, tietävät miltä tuntuu, kun rakkaus osuu kohdalle vanhemmalla iällä.

– Kyllä se erilaiselta tuntuu kuin nuorempana. Nyt kaikki tuntuu niin varmalta. Turhat vouhotukset ovat pois. Sitä luottaa siihen, ettei toinen lähde vierestä minnekään, Ahlroth toteaa.

Henkka, 41, perusti sinkkuveneilijöille tarkoitetun ryhmän ja siitä tuli välitön hitti – "Ihmisiä on mukana sup-lautailijoista superjahdin omistaviin"

Pariskunta tapasi toisensa reilut neljä vuotta sitten, vaikka molemmat olivat asuneet Kannelmäessä pitkään. Heikki ihastui Seijassa muun muassa rauhallisuuteen.

– Seija on rauhallinen ja asiallinen puhuja, ei mikään hömpsäke. Vouhottajat eivät minua kiinnosta. Seija on myös kaunis.

Seija puolestaan tykästyi sanavalmiissa Heikissä reippauteen, puheliaisuuteen ja tunteellisuuteen.

– Heikki on myös romanttinen. Puhuu ja pussaa. Itse olen hiljaisempi.

23 vuotta sitten leskeksi jäänyt Heikki sanoi jo ensitapaamisella ajatelleensa, että Seijassa on jotain erityistä.

– Ajattelin muutama minuutti tavattuamme, että tämä on minun nainen. Siitä se sitten lähti. Hyvin on mennyt ja toimeen on tultu, Heikki ynnää.

Kaksi vuotta sitten tapahtui jotain sellaista, mitä Seija ei osannut odottaa. Heikki kosi Seijaa läheistensä yllätykseksi ja ympäröimänä Kustavissa.

– Kilistin lasia ja kosin. Se oli kaikille erittäin suuri yllätys, Heikki sanoo.

Timo Östermanin 150-neliöinen koti Helsingissä lyö ällikällä – muovimoduuleista tehdyn paritalon toinen puoli piti purkaa jo vuosia sitten

Seija nyökkää vieressä.

– En osannut yhtään arvata.

Pariskunta menee naimisiin lauantaina vappuaattona. Samana päivänä Heikki täyttää 80 vuotta.

Tilastollisesti Seijan ja Heikin ikäiset hääparit ovat Helsingissä harvinaisuus. Vuosien 2016–2022 maaliskuun aikana Helsingin seurakunnissa avioliiton solmi yhteensä 60 iältään 80-vuotiasta tai sitä vanhempaa henkilöä.

– Nämä iäkkäämpien avioliitot ovat selvästi harvinaisempia tapahtumia, toteaa tilastoasiantuntija Aki Niemi Helsingin seurakuntien keskusrekisteristä.

– Tilastomme eivät kerro, kuinka usein 80 vuotta täyttäneet ovat avioituneet nimenomaan keskenään, mutta tuskinpa aina.

Yleisesti kirkolliset vihkimiset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana laskeneet Helsingissä rajusti. Viime vuonna Helsingin seurakuntien jäsenten kirkollisia vihkimisiä oli 853. Vuonna 2011 vastaava luku oli 1 585.

Entä missä pariskunnan rakkaus sai alkunsa? Se on monen sattumuksen summa ja hauska tarina. Seija tarjosi neljä vuotta sitten Helsingin Uutisten ilmoituksessa huoneistoaan Espanjassa vuokralle. Vuokrasuhdetta ei syntynyt, mutta Heikki tykästyi puhelimessa Seijan viehättävään ääneen. Tapaaminen kahvin merkeissä sovittiin jo seuraavalle päivälle.

Pertti Huhtilainen, 58, on suunnitellut yli 600 häät – "Räväkkä hullu" on samalla tarkka maineestaan: tällaisia asioita häneltä on turha pyytää

Naimisiin Seija ja Heikki päättivät mennä toki rakkaudesta, mutta myös siksi, koska Seija ei ole koskaan sitä kokenut. Molemmilla on lapsia, Seijalla yksi ja Heikillä neljä. Myös avioehto aiotaan laatia.

Lauantaina koittavaan hääjuhlaan on kutsuttu noin 60 ihmistä. Häät pidetään Kannelmäen kirkossa ja jatkot ilmavoimien yliluutnantin arvonimen omaavan Heikin toiveesta reserviupseerien majalla Vantaalla.

– Hyvältä tuntuu. Yhdessä on hyvä olla. Meidän kävelyasento on aina tämä, Heikki sanoo näyttäen Seijan kädessä olevaa kättään pariskunnan kävellessä kuvauksia varten.

Hämeen-Anttiloiden etäliitossa ei pystytty tapaamaan 2 vuoteen lainkaan, matkat peruuntuivat yksi toisensa jälkeen: "Onhan tämä ollut ihan kauheaa"

Heikki haluaisi kannustaa varsinkin kaikkia ikäihmisiä tarttumaan rakkauteen, jos vain sopiva kumppani osuu kohdalle. Puolisosta on seuraa. Myös puolisolta saatava hoiva-apu on tärkeä. Puolin ja toisin.

– Vanhojen ihmisten pitäisi ehdottomasti mennä yhteen. Seitsemän- ja kahdeksankymppisillä on aina jotakin vaivoja. Harvoin ne kuitenkaan samaan aikaan tulevat.

Lue: "Rakkauden kaipuu ei lopu nuoruuteen" – Pieni ilmoitus Helsingin Uutisissa yhdisti Heikki Mäkysen, 75, ja Seija Ahlrothin, 76