Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suosittu leikkipuisto suljetaan toistaiseksi Helsingissä – vanhemmat huolestuivat: "Alueelle todella iso menetys"

Vanhemmat ovat huolissaan Punavuoren palveluiden alasajosta. lltapäiväkerho saa uudet tilat.

Vanhemmat ovat huolissaan Punavuoren alueen lasten ja nuorten palveluiden alasajosta. Leikkipuisto Sepässä toimivan iltapäiväkerhon sulkeminen on asiasta viimeisin esimerkki. Vuonna 2021 lopetettiin Betanian nuorisotalon toiminta.

– Jos Sepässä loppuu toiminta kokonaan tai siellä jatkuu vain 1–2-luokkalaisten iltapäivätoiminta, sillä on alueelle todella iso menetys, kirjoittaa Helsingin Uutisille lähellä leikkipuistoa asuva äiti Ami Paanajärvi.

Paanajärveä huolettavat myös vanhempien lasten aktiviteetit alueella. Omat lapset ovat 9- ja 11-vuotiaita.

– Se että varhaisnuorillakaan ei ole paikkoja, johtaa usein siihen, että nuoret hengailevat yleisissä tiloissa, joissa usein tyhmyys tiivistyy ja päädytään häiritsevään sekä jopa huonoon käytökseen, äiti pohtii.

Kaupungin aamu- ja iltapäivätoiminnan päällikkö Leena Palve-Kaunisto kertoo, että iltapäivätoiminta leikkipuisto Sepässä loppuu ensi syksynä, mutta vain toistaiseksi.

– Koululaiset siirtyvät Tehtaankadun koulun väistötiloihin. Olemme sopineet, että Sepän henkilöstö aloittaa lapsiryhmän kanssa elokuussa väistötiloissa ja palaa heti omaan puistoon, kun talo on valmis.

Tämä on kaikille hyvin poikkeuksellinen tilanne.

Leikkipuisto Sepän remontissa on kyse siitä, että leikkipuistorakennus puretaan. Tilalle rakennetaan uusi. Nykyisen rakennuksen purkaminen alkaa kesäkuussa, joten tulevina kesäkuukausina leikkipuistossa ei järjestetä toimintaa. Muutto uusiin tiloihin tapahtuu vuodenvaihteessa.

Palve-Kaunisto kertoo saaneensa vanhemmilta palautetta Sepän sulkemisesta ja sanoo ymmärtävänsä huolen alueen palveluiden hetkittäisestä heikkenemisestä.

– Tämä on kaikille hyvin poikkeuksellinen tilanne. Toinen vaihtoehto olisi ollut, ettei kaupunki olisi tarjonnut mitään tilaa koululaisille Sepän remontin aikana.

Myös Tehtaankadun koulu toimii väliaikaisesti koulun pihalle tuodussa väliaikaisessa parakkirakennuksessa. Iltapäivätoimintaa pyöritetään koulupäivien jälkeen luokkahuoneissa.

– Erillisiä tiloja koulu ei ole rakentanut, mutta paljonhan ip:ssä ollaan ulkona. Iltapäiviin tarvitaan liikuntaa ja liikettä, hän jatkaa.

Tehtaankadun koulun väistötiloihin on iltapäivätoimintaan tulossa 1.–2.-luokkalaisia sekä erityisten tuen päätöksen saaneita oppilaita. Lapsiryhmät tulevat ensi syksynä nousemaan arviolta jopa 140 lapseen.

– Tämä tarkoittaa sitä, että toiminta tulee suunnitella hyvin ja sitä tulee porrastaa. Jatkossa tulee myös tarkkaan miettiä, mikä ryhmä lähtee retkelle minäkin päivänä, sanoo Palve-Kaunisto.

Kaupungin toimintasuunnitelman mukaan enintään 15 lasta kohden tulee olla yksi aikuinen.

Suuria eli yli sadan oppilaan iltapäivätoiminnan ryhmiä on Helsingissä muuallakin kuin kantakaupungissa. Sellaisia on muun muassa Suomalais-venäläisessä koulussa, Helsingin saksalaisessa koulussa ja Maunulan ala-asteella.

– Tämä kertoo siitä, että eri puolilla kaupunkia vanhemmat hakevat iltapäivätoiminnan paikkoja aktiivisesti, Palve-Kaunisto sanoo.

Haettujen paikkojen määrä vaihtelee suuresti kaupunginosasta riippuen. Kantakaupungissa luku on Palve-Kauniston mukaan jopa 90 prosenttia. Idän suunnalla vastaava luku on vain noin 30 prosenttia.

– Taustalla vaikuttaa varmasti perheiden työssäkäyminen. Lähiöissä myös pihapiiriä ja puistoalueita on enemmän, kantakaupungissa vähemmän.