Tällaisia ovat Suomeen tuotavat ukrainalaiset oluet, vahvin jopa 12% – "Trendien aallonharjalla"

Useampikin suomalainen yritys on yrittänyt tuoda tänä keväänä ukrainalaista olutta Suomeen.

Isoihin panimoihin kuuluvan Obolonin oluiden tuonti tyssäsi ensimmäisellä kerralla suomalaiseen lainsäädäntöön, mutta juomia on tarkoitus saada kauppoihin ja ravintoloihin kesällä.

Espoolainen Laughing Drinks -yritys tuo Suomeen kiovalaisen Didko-panimon ukrainalaista stoutia. Olut on tarkoitus saada Alkon tilausvalikoimaan toukokuun aikana.

–  Kyseessä on pieni, noin 600 pullon erä savuista Imperial Stout -olutta. 12 prosentin vahvuinen olut on saanut useita palkintoja kansainvälisistä olutkilpailusta, Laughing Drinksin toimitusjohtaja ja toinen perustajajäsen Toni Partanen kertoi Länsiväylälle.

Pienpanimo-Oluiden maahantuontiin erikoistunut Pien Distribution alkaa tuoda Suomeen useamman ukrainalaisen panimon oluita.

– Lähipäivinä on tulossa kahden kiovalaispanimon tuotteita – 2085 Breweryn sekä Varvar Brewin oluita. Lähiviikkoina tulee myös muutaman muun tuottajan oluita, sanoo Pien Distributionin luova johtaja Erkki Häme.

Häme sanoo, että heillä on ratkaistavana samat ongelmat kuin muillakin ukrainalaisia oluita maahantuovilla yrityksillä.

– Pakkausmerkinnät ovat väärällä kielellä, mutta meitä ei haittaa tarroittaa niitä suomen- ja ruotsinkielisillä teksteillä. Näin me teemme käytännössä kaikille maahantuomillemme oluille.

Olut 2,95 euroa eikä silti yhtään asiakasta Helsingin keskustassa – mies ällistyi tyhjässä ravintolassa

Millaisia Ukrainan pienpanimot ovat?

– Ukrainan olutkenttä on ollut todella moderni viime vuosina. Klassisten tyylien ohella siellä ollaan panostettu todella paljon trendin aallonharjalle, niin paksujen Smoothie Sourien, kuin leivosmaisesti maustettujen tynnyrikypsytettyjen makeiden Imperial Stouttienkin kanssa, Häme sanoo.

Uusi pienpanimo aloitti Helsingissä – toimii Kampin kauppakeskuksen vanhimmassa baarissa

Ukrainan olutkulttuurissa on vaikutteita lännestä ja idästä.

– Oluissa käytetään paljon amerikkalaishumalia esimerkiksi trendikkäissä neipa-oluissa, mutta toisaalta löytyy myös runsaasti "suolaisia" oluita, esimerkiksi punajuurella maustettuja. Trendityylit ovat kuitenkin Ukrainassa hyvin samanlaisia kuin Suomessa.

Tämä on Alkon kallein olut –  myös 87199922492916 lyö ällikällä

Miten olette luoneet yhteyksiä Ukrainaan ja olisiko oluita tuotu maahan ilman sotaakin?

– Olen itse kiertänyt Kiovassa panimoita jonkun verran, ja kiinnostusta maahantuontiin on ollut jo pitempään. Suoraa Suomeen tuominen on kuitenkin hankalaa koska Ukraina ei ole osa EU:ta, mutta teimme yhteistyöprojektin muutaman muun eurooppalaisen olutalan toimijan kanssa. Oluet kulkevat ensin Hollantiin, johon pystyy maahantuomaan huomattavasti helpommin EU:n ulkopuolisista maista oluita. Sieltä ne sitten tulevat Suomeen, jolloin ei enää kummempaa byrokratiaa tule, Erkki Häme kertoo.

Virtaako Helsingin hanoissa pian ukrainalainen olut? – ensimmäinen yritys tyssäsi lakipykäliin: "Halusivat myydä sitä, jotta saisivat rahaa armeijalle"

Jyrki rakensi Helsingin keskustaan unelmiensa baarin, sisustus loksauttaa leuat – "Tämä on maailman ensimmäinen, vastaavaa ei ole missään"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut