Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Varoitus autoilijoille: Tänään tiedossa talvirengaskeli – Tällainen on vapun sää

Jos vaihdoit jo autoon kesärenkaat, tänään ja huomenna kannattaa olla liikenteessä varovainen.

Ilmatieteen laitos on antanut kelivaroituksen muun muassa Uudellemaalle ja Pirkanmaalle torstai-illasta alkaen, sillä illalle odotetaan lumi- ja räntäsateita. Lunta saattaa kertyä maahan ja tienpinnat voivat olla jäässä.

Tämän päivän jälkeen sateita tulee lähinnä kuuroina ja ne painottuvat maan pohjoisosaan.

– Pilvisyys on vaihtelevaa. Aamuisin on vähemmän pilviä, mutta iltapäivisin pilvisyys lisääntyy kumpupilvien lauttaantuessa taivaalle. Osa pilvistä voi kasvaa heikoiksi kuurosateiksi, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle tiedotteessa.

Vapun sääennuste ei ole kovin keväistä luettavaa: lämpötila pysyttelee etelässä vapunaattona 5 ja 10 asteen välillä. Keski-Suomessa lämpötila on 2–8 astetta plussalla. Pohjoisessa voi olla jopa pari astetta pakkasta ja korkeinkin lämpötila on ennusteen mukaan 4 astetta plussalla.

Vapunpäivänä sää lämpenee, mutta vain parilla asteella.

Öisin on etelässäkin pakkasta.

Vapun säästä on tulossa tavanomaista koleampi, sillä tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna maan etelä- ja keskiosassa keskimäärin 10‒15 astetta, maan pohjoisosassa 5‒10 astetta.

Öisin lämpötila laskee maan pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle. Maan etelä- ja keskiosassa ollaan vappuyönä tavallisesti nollassa tai muutaman asteen plussalla. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Tämän vuoden vappusäästä on tulossa kuitenkin melko lailla viimevuotisen toistoa. Viime vuonna vappuaaton ylin lämpötila vaihteli maan eteläosan noin 10 asteesta Pohjois-Lapin pikkupakkaseen. Vappuyönä oli käytännössä koko maassa pakkasta. Vappupäivä oli maan etelä- ja keskiosassa muutaman asteen aattoa viileämpi. Päivällä maan etelä- ja keskiosassa tuli heikkoja vesi- tai räntäkuuroja, ja Itä-Lapissa satoi yli 10 senttimetriä lunta. Lunta oli vuosi sitten noin linjan Kajaani-Oulu pohjoispuolella. Lunta oli pohjoisessa yleisesti 10‒50 senttimetriä, paikoin enemmänkin.

Se päivä on koko ajan lähempänä, jolloin voit saada nastarenkaiden käytöstä sakot: poliisi seuraa nyt maanteitä korva höröllä – "Sen kuulee, jos autoilija on nastarenkailla liikenteessä"