Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli ratsasi kiellettyjä lääkeineita ravintolisistä – Valvonnan kohteena urheilijoille ja seksuaalivietin kohottamiseen tarkoitetut ravintolisät

Tulli löysi tehostetussa tutkinnassa lähes joka kolmannesta suomalaisissa verkkokaupoissa myytävistä ravintolisistä lääkeainetta tai rohdoskasvia.

Lisäksi kielletyt lisäaineet sekä virheelliset pakkausmerkinnät ja terveysväittämät antoivat aiheita huomautuksiin tai tuotteen hylkäämiseen. Tullin tutkimista 24:stä ravintolisästä 13 osoittautui sopimattomiksi kuluttajille tai tuotaviksi Suomeen.

Tulli valvoi suomalaisissa verkkokaupoissa myytäviä ravintolisiä tehostetusti alkuvuodesta 2022.

Tehovalvonnan tarkoituksena oli selvittää, löytyykö Suomeen tuoduista ravintolisistä lääkeaineita, joita tuotteissa ei saisi olla. Valvonnan kohteeksi valikoituivat erityisesti urheilijoille sekä seksuaalivietin kohottamiseen tarkoitetut ravintolisät, joita myydään suomalaisissa verkkokaupoissa.

Tutkituista 24:stä tuotteesta jopa 79 prosenttia todettiin määräysten vastaisiksi. Tulli kielsi 13 tuotteen maahantuonnin tai markkinoille saattamisen sellaisenaan.

Lähes joka kolmannesta Tullin tutkimasta tuotteesta löytyi rohdoskasveja tai lääkeaineita. Ravintolisät ovat elintarvikkeita, joten Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tehtävänä on tarvittaessa päättää, onko valmistetta pidettävänä lääkkeenä, jos se sisältää lääkeluettelon liitteessä mainittua lääkeainetta tai rohdoskasvia.

Kuudelle tuotteelle Tulli antoi huomautuksen. Syinä olivat pakkausmerkintävirheet, mutta lisäksi yksi ravintolisistä sisälsi ainesosaa, jota epäiltiin hyväksymättömäksi uuselintarvikkeeksi. Asian tarkempi selvittäminen on tavaranhaltijan vastuulla. Uuselintarvike tarvitsee aina EU:n hyväksynnän ennen markkinoille tuomista.

Tulli valvoo vuosittain noin sadan Suomeen tuodun ravintolisän määräystenmukaisuutta. Aiemmat tulokset olivat syynä myös alkuvuoden 2022 tehovalvonnalle.