Nuoret viskoivat kivillä, pyrkivät perheen portista sisään ja kuvasivat kiusaamistaan Viikissä – Äiti: "Haluaisin asua paikassa, jossa ei joutuisi pelkäämään"
2
– Viikissä osa nuorista on todella röyhkeitä. Suunsoittoa on ollut aiemminkin, äiti toteaa. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaLatokartanon koulussa yli 800 oppilasta. Sanna Jompero-Lahokoski
Nuorisoporukka seurasi tyttöä tämän kotiin saakka. Kiusaaminen on tytön äidin mukaan jatkunut pitkään, mutta ei näin röyhkeänä.
Sanna Jompero-Lahokoski
| Päivitetty
Viikin alueella liikkuva nuorisoporukka on jälleen aiheuttanut huolta ja pelkoa sekä lapsissa että monissa vanhemmissa.
12-vuotiaan tytön äiti kertoo viime sunnuntai-iltana tapahtuneesta vakavasta välikohtauksesta.
Nuorisoporukka oli lähtenyt Latokartanon koulun kentältä seuraamaan tyttöä ja tämän muutamaa kaveria kotiin asti.
– Istuimme mieheni kanssa sohvalla, kun tyttö tuli itkien kotiin ja sanoi, että tulkaa äkkiä tänne. Ulkoa kuului kovaa huutoa. Pihalla seisoi nuoria. Heitä roikkui meidän aidalla. Joku oli pyrkimässä jo portista sisään.
Järkyttävintä äidin mielestä oli se, että nuorilla oli mukanaan kiviä.
– Varaston katolle lensi kiviä ja tyttöä heitettiin käsivarteen nyrkin kokoisella kivellä. Lähinnä pojat viskoivat kiviä ja tytöt huusivat. Kauhulla mietin, että mitä olisi käynyt, jos emme olisi olleet kotona. Tilanne oli todella hurja, toteaa äiti, joka on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen,
Osa nuorista kuvasi tilannetta puhelimillaan. Tapahtuneesta on äidin mukaan julkaistu Snapchat-videoita, jotka ovat kiertäneet koulussa. Tilanne purkautui loputa, kun tytön isä tuli paikalle.
Nuoret olivat iältään noin 12–14-vuotiaita, pääasiassa tyttöjä. Paikalla oli myös poikia. Taustalla on ollut ilmeisesti jonkinlainen riitatilanne.
Äiti kertoo, että perheen rivitalopihalle asennettiin maanantaina valvontakamera.
Perheen pihalle heitettiin kiviä. Lukijan kuva
Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marja Väätti Helsingin poliisista vahvistaa, että tapahtumista on vastaanotettu rikosilmoitus.
– Poliisille on tehty ilmoitus 24. huhtikuuta Viikin alueella tapahtuneesta tilanteesta, jossa joukko alaikäisiä aiheutti häiriötä.
– Minun tiedossani ei ole muita vastaavia tapahtumia alueella.
Nuorten uhkaavasta käytöksestä muita nuoria kohtaan on Viikissä tihkunut jo aiemmin tietoa sosiaalisessa mediassa ja alueen vanhemmilta. Helsingin Uutiset kertoi helmikuussa Latokartanon 800 oppilaan koulussa pitkään jatkuneesta koulutytön kiusaamisesta (HU 8.2.).
– Tämä ongelma on ollut alueella hyvin tiedossa ja pitkään, haastateltu isä totesi jutussa.
Mitä Viikissä nyt tapahtuu ja mistä häiriökäyttäytyminen kumpuaa?
Ylikomisario Jari Taponen poliisin ennalta estävästä toiminnasta kertoo kuulleensa alkuviikolla sunnuntaisesta tapauksesta.
– Muutama sana asiasta on vaihdettu, mutta ei mitään kovin erikoista.
Taponen sanoo, ettei Viikki erotu poliisin silmin erityisellä levottomuudellaan muista alueista, mutta nuorten huono käytös alueella on ollut poliisin tiedossa.
– Olemme käyneet koulussa selvittelemässä tilanteita, pitämässä laillisuuskasvatusta ja keskustelemassa asiasta nuorten kanssa.
Nuoria on ohjattu Ankkuri-toiminnan piiriin. Ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen.
– Myös sosiaalitoimen, terveyspuolen ja poliisin toimesta olemme miettineet asioita ja puhuneet myös nuorten vanhempien kanssa. Pyrimme tietenkin siihen, että huono käytös loppuu. Yleensä se loppuukin siihen, kun aikuinen puuttuu asiaan.
Nuorisotalolla järjestettiin loppuviikolla keskustelutilaisuus. Tarkoituksena on muun muassa ainakin lisätä vanhempien yhteistyötä ja jalkautumista paikkoihin, joissa nuoret liikkuvat.
Viikin nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Lea Packalén kertoo niin ikään kuulleensa alkuviikosta välikohtauksesta. Packalén sanoo, että kiusaamistapauksia Viikissä on tullut aika ajoin ilmi.
Yksi haaste on se, että alueella asuu poikkeuksellisen paljon nuoria eli yli 1 300 iältään 9–17-vuotiasta.
– Täällä asuu todella suuri määrä lapsia ja nuoria. Huolta on ollut pitkään. Itse kuulen nuoriso-ohjaajilta kiusaamisesta silloin kun sitä ilmenee.
Nuoriso-ohjaajat puuttuvat kiusaamiseen, mikäli kuulevat siitä.
– Lapsilla on muun muassa tunnesäätelyn kanssa haasteita, eikä aivan ymmärretä, mitä kiusaaminen voi toiselle aiheuttaa, Packalén toteaa.
– Olemme lisänneet liikuntatoimintaa. Tarvittaessa perustamme myös kohdennettuja pienryhmiä. Saimme pari vuotta sitten yhden nuoriso-ohjaajan lisää alueelle.
Viikin nuorisotalolla on tällä hetkellä viisi ohjaajaa.
Tytön äiti sanoo edelleen olevansa järkyttynyt tilanteesta. Kiusaamista on ollut aiemminkin, mutta ei mitään näin vakavaa.
– Olen päättänyt, että en jätä tätä asiaa enää tähän enkä suostu sovitteluun, jos sellaista ehdotetaan. Se olisi ehkä anteeksipyyntö ja viikon kuluttua tilanne olisi jälleen sama. Nuoret täytyy saada vastuuseen teoistaan.
Äiti kertoo keskustelleensa tapahtuneesta alueen vanhempien kanssa. Moni on kertonut lapsensa kokeneen kiusaamista.
– Meidän perhe ei ole ollut ainoa. Olen peloissani ja huolissani. Alueesta täytyy saada jälleen rauhallinen. Pelottaa edes päästää lapsia ulos, mutta ei niinkään voi elää, äiti sanoo.
Joidenkin nuorten käyttäytyminen on riistäytynyt äidin mukaan täysin käsistä. Osa nuorista terrorisoi aluetta.
– Levottomuutta on ollut aiemminkin, mutta nyt se on pahentunut entisestään. Kun itse kävelen kadulla, saattaa joku vieras lapsi huutaa, että vitun huora. Ei tämä näin pitäisi mennä. Haluaisin asua paikassa, jossa ei joutuisi pelkäämään.