Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kallion lukion kokki Marjo, 40, saa poikkeuksellista ylistystä – näin hän teki opiskelijoihin unohtumattoman vaikutuksen: "Tulee minulta luonnostaan"

Opiskelijat kertovat Marjo Niskaselle henkilökohtaisimmatkin salaisuutensa.

Hän on Kallion lukion legenda, kultakimpale, ruokalan kuningatar ja turvallinen aikuinen. Luonteeltaan maailman ystävällisin ihminen. Muun muassa näillä sanoilla opiskelijat ja työtoverit kuvailevat Marjo Niskasta, 40, joka työskentelee Kallion lukion ruokapalveluvastaavana. Viime viikolla Niskanen voitti arvostetussa Pro-gaalassa ammattikeittiön työntekijä-sarjan sekä lehdistön palkinnon.

12 vuotta Kallion lukiossa työskennellyt Niskanen sanoo suoraan, että hän on puhelias ja ulospäin suuntautunut ihminen, jonka kanssa opiskelijat haluavat niin vitsailla, vaihtaa kuulumisia kuin kertoa henkilökohtaisimpiakin asioita elämästään.

– Olen kuin täti tai puuttuva sisko. Asiakaspalvelu tulee minulta luonnostaan. Ihmisten kuunteleminen on helppoa. Olen töissä opiskelijoita varten ja tiedän, miten heihin luodaan yhteys. Tämä työ on paljon muutakin kuin se, mitä uunin ja hellan välissä tapahtuu, Niskanen sanoo.

Vaikka iso osa kouluruoasta tulee valmiina keskuskeittiöstä, Niskasella ja hänen työtoverillaan riittää valtavasti työtä varhaisesta aamusta iltapäivään. Niskasta ei haittaa, että osa opiskelijoita haluaa viettää toisinaan aikaansa myös ruokalassa lounasajan jälkeen.

– Kyllä minulta aina löytyy aikaa rupatella. Sen jälkeen pitää hypätä työstä toiseen vain vähän rivakammin.

Niskanen sanoo, että ruoka-aineista häntä parhaiten kuvaa maito.

– Se on elämälle tärkeä ja taipuu moneksi. Kun uudet opiskelijat tulevat lukioon, olen heille tuttu ja turvallinen ihminen, johon he voivat nojautua. 

Kallion lukiossa suositaan poikkeuksellisen paljon kasvisruokaa. Alle kolmannes valitsee liharuoan. Kalapuikkopäivä on kuitenkin poikkeus.

– Silloin kalaa menee aina enemmän kuin kasvisruokaa.

Niskanen toivoo, että kodeissa vanhemmat puhuisivat kasvis- ja kouluruoasta nykyistä enemmän ja positiivisempaan sävyyn.

– Tällä on vaikutusta etenkin ala- ja yläasteikäisiin. Monesta lukion ykkösestä huomaa aluksi, että he suhtautuvat ruokaan epäilevästi. Lukiossa ruokaa aletaan kuitenkin arvostaa, koska osa asuu jo yksin.

Kallion lukio on toiminut talvesta 2019 lähtien Ruskeasuon Lehtikuusentiellä. Paluu uusittuihin tiloihin Porthaninkadulle odottaa ensi syksynä.

Ruskeasuon ruokalan suurista ikkunoista aukeaa upea metsäinen näkymä.

– Porthaninkadulla viidennen kerrokset maisemat ovat vieläkin upeammat.

Ainakin yhtä asiaa Niskanen jää Ruskeasuolta kaipaamaan: kotitalousluokkaa.

– Jouluna järjestin opiskelijoiden kanssa siellä leivontailtapäivän. Kalliossa se ei onnistu.

Niskanen lupaa lukiolaisille keväälle vielä yhden yllätyksen.

– Palkintojen kunniaksi haluan tarjota jotain hyvää. En vielä paljasta, mitä herkkua on luvassa.

Pro-gaalan järjestävä Aromi-lehti kuuluu Helsingin Uutisten kanssa samaan Mediatalo Keskisuomalainen -konserniin.

Lue lisää: "Alamme tarvitsee esikuvia" – PRO-gaala palkitsi ravintola- ja keittiöalan ammattilaisia