Lakko hiljentää Helsingin: Myös sisäliikuntapaikat ja kirjastot pääosin kiinni – vaikutuksia jopa pysäköinninvalvontaan

Kunta-alan tiistaiksi alkavaksi kerrottu lakko vaikuttaa laajasti kaupungin palveluihin. Lakon ajankohdaksi on ilmoitettu 3.–9. toukokuuta. Lakkoon ovat menossa työntekijäjärjestöt JUKO, JHL ja Jyty.

Henkilöstövajauksen vuoksi lakkopäivinä vain osa päiväkodeista olisi auki. Lakkopäivinä töihin saapuvan henkilöstön määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon avoimiin päiväkoteihin voitaisiin ottaa lapsia. On mahdollista, etteivät avoimena olevat päiväkodit voi ottaa henkilöstömitoituksen johdosta kaikkia lapsia hoitoon.

Perusopetus keskeytyy lakon ajaksi, ruokailua ei myöskään järjestetä, eikä oppilashuollon palveluja ole saatavilla.

Yksityisten järjestäjien iltapäivätoimintaa toteutetaan myös lakon aikana. Kouluissa, joissa on iltapäivätoimintaa, tarjotaan välipalaa.

Toisella asteella lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa opetus tapahtuu lakon aikana pääsääntöisesti etäopetuksena ja itsenäisenä opiskeluna.

Opiskeluruokailu järjestetään myös lakon aikana. Ruokailu on mahdollista Stadin AO:n Hattulantien toimipaikassa ja Kielilukiossa.

Lakko vaikuttaisi myös Helsingin työväenopiston ja Arbiksen toimintaan. Mahdollisen lakon aikana suurin osa opetuksesta peruuntuu ja asiakaspalvelu sekä useimmat toimipisteet ovat suljettu. Osa opetuksesta voidaan kuitenkin järjestää joko etä- tai lähiopetuksena. Opettaja ilmoittaa erikseen kurssikohtaisesti, mikäli kurssilla on opetusta lakon aikana ja onko opetus lähi- vai etäopetusta.

Museot, kulttuurikeskukset, kaupungin sisäliikuntapaikat ja nuorisotilat ovat pääsääntöisesti suljettuina 3.–9.5. Ulkoliikuntapaikat ja jotkut kirjastoista on auki, mutta kenttien pukusuojat ovat kiinni ja ulkokenttien ylläpitoa on rajoitetusti.

Varaamo-palvelun kautta tehdyt tilavaraukset peruuntuvat tilojen ollessa kiinni. Lakonaikaiset maksulliset tilavaraukset hyvitetään tilavaraajille.

Lakon aikana toteutettavaksi suunnitellut kulttuurikeskusten ja Savoy-teatterin esitykset siirretään myöhempään ajankohtaan tai perutaan. Peruuntuneista esityksistä asiakas saa hakea hyvityksen. Hyvityksen hakemisen käytännöistä tiedotetaan asiakkaita tarkemmin.

Annantalossa ja alueellisissa kulttuurikeskuksissa kurssit, taideopetus ja tapahtumat pääsääntöisesti perutaan lakon ajalta.

Helsingin taidemuseo HAM ja Helsingin kaupunginmuseon museokohteet ovat pääsääntöisesti kiinni lakon ajan.

Mahdollisella lakolla ei ole vaikutusta Helsingin kaupunginorkesterin konserttitoimintaan.

Sisäliikuntapaikat ovat pääsääntöisesti kiinni lakon ajan. Jos jokin sisäliikuntapaikka pystytään pitämään auki, siitä kerrotaan erikseen.

Ulkoliikuntapaikoista Velodromi, Eläintarhankenttä, Pukinmäen ja Vuosaaren kentät ovat kuitenkin kiinni lakon ajan. Omavalvontakouluissa seurojen salivuorot toteutuvat normaalisti. Liikunnan kausikorteissa peruuntunut viikko hyvitetään, kausikortteihin lisätään lakon pituuden mittainen aika. Ohjatun liikunnan kurssit järjestetään ja ilmoittautuneille tiedotetaan kurssikohtaisesti.

Kirjastot ovat pääsääntöisesti kiinni lakon ajan. Avoinna olevista kirjastoista tiedotetaan erikseen.

Lakon vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalveluihin on vaikeaa arvioida tarkasti etukäteen.

Varatut vastaanotot pyritään järjestämään normaalisti. Jos vastaanottoaika peruuntuu tai siirtyy, ilmoitetaan asiakkaille siitä erikseen. Kiireellistä hoitoa saa lakosta huolimatta.

Lakko voi vaikuttaa myös ympärivuorokautiseen lastensuojelun laitoshoitoon sekä lastensuojelun ja perhesosiaalityön palveluihin, esimerkiksi perhetyöhön. Asiakasperheille tiedotetaan tästä erikseen.

Kotihoidossa kaupunki voi joutua siirtämään tai perumaan kotikäyntejä. Kiireelliset käynnit hoidetaan.

Toteutuessaan lakko vaikuttaa vammaisten palveluissa niin asumispalveluihin kuin työ- ja päivätoimintaan.

Ajalla 3.5.–9.5. myös kaupunkiympäristön toimialan asiointipalvelut ovat rajoitetusti saatavilla. Asiointi pyritään järjestämään puhelimitse ja sähköisillä kanavilla mahdollisimman normaalisti, mutta asiointi paikan päällä asiakaspalvelussa on pääosin suljettu.

Sote-kiinteistöjen osalta lakko voi vaikuttaa muun muassa kiinteistönhoito- ja ylläpitopalveluihin.

Pysäköinninvalvonnan osalta lakolla voi olla vaikutusta liikenteen sujuvuuteen.

Liikenteeseen liittyviä vaikutuksia ei ole toistaiseksi tiedossa.

Päivitettyä tietoa lakon vaikutuksista Helsingissä on osoitteessa hel.fi/lakko.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut