Sven Hollming, 75, pitää lajissaan Helsingin vanhimpiin kuuluvaa kauppaa, mutta haluaisi jo oikeasti eläkkeelle – toivoo liikkeelle jatkajaa: "Yksi vakava ehdokas on vielä mukana"

Omistaja Sven Hollming kertoo kaupan olleen hänelle elämäntapa. Liike on yksi Helsingin vanhimmista yhä toiminnassa olevista taidekaupoista, ellei jopa vanhin.

Aikansa kutakin, sanoo Sven Hollming, 75. Omistaja seisoo ryhdikkäästi Bulevardilla sijaitsevassa taidekaupassa. Miehen ympärillä on satoja tauluja: värikkäitä ja kauniita teoksia.

Hollming on viettänyt kaupassaan työpäivänsä viimeiset 55 vuotta. Nyt on kuitenkin tullut aika lopettaa, ansaittu eläke odottaa.

– Olen ollut periaatteessa eläkkeellä jo viimeiset kymmenen vuotta. Mutta tämä kauppa on ollut elämäntapa, hän kuvailee.

– Nyt haluan lähteä tekemään muita asioita.

Taidekauppa Hollming & Co. perustettiin Bulevardille vuonna 1954, eli 68 vuotta sitten.

Yrityksen perusti Hollmingin isä Väinö Hollming. Liike on yksi Helsingin vanhimmista yhä toiminnassa olevista taidekaupoista, ellei jopa vanhin.

Hollming ryhtyi työskentelemään isänsä kaupassa jo nuorena koulupäivien jälkeen. Varsinaiset työt hän aloitti vuonna 1968. Muutamaa vuotta myöhemmin hän ryhtyi osakkaaksi.

– Kävelin koulusta tullessa tästä ohi ja kävin katsomassa, onko joitain puhdetöitä tehtävänä, kuten kehystämistä, hän muistelee.

Nyt omat pojat ovat toisella alalla. Liikkeelle on haettu ulkopuolista yrittäjä viime vuoden lopulla tehdyn lopettamispäätöksen jälkeen.

– Yksi vakava ehdokas on vielä mukana.

Liikkeen valikoima on monipuolinen. Esillä on niin vanhaa kuin modernia taidetta. Tilaa on noin 84 neliötä.

– Hiukan vähemmän uutta ja pääasiassa vähän vanhempia teoksia, Hollming kertoo.

HU:n vieraillessa paikalla käynnissä oli loppuunmyynti. Taulut lähtevät 30 prosentin alennuksella, kehykset 50 prosentin.

– Helmikuun vaihteessa ilmoitimme loppuunmyynnistä ikkunassa. Olemme myyneet todella hyvin, mutta tauluja riittää vielä myytäväksi.

Yhteensä liikkeessä ja varastoissa on tauluja jäljellä toista tuhatta.

55 vuoteen mahtuu paljon. Niin hienoja kuin huonoja muistoja.

– Ylämäkiä ja alamäkiä, kaikennäköistä. Välillä on ollut todella vaikeaa ja välillä on mennyt todella hyvin, Hollming kertoo.

– Täällä on ollut kiva olla. Tietenkin, kun olen ollut täällä niin kauan, olen kasvanut sisälle tätä liikettä. Olen ikäänkuin osa sitä, Hollming pohtii.

Korona-aikana kauppa hiljeni. Hollming ei saanut olla itse aluksi edes töissä, koska on yli 70-vuotias.

– Olen aina viihtynyt, kun on ollut asiakkaita. Kun on ollut hiljaisempia aikoja olen puhdetöinä tehnyt kehystämistä.

Joskus on ollut myös tilanteita, joissa myynti on ollut hiljaista, mutta laskuja on silti tullut.

– Silloin vaimo on sanonut, että jos nyt ei tule rahaa, niin joskus myöhemmin tulee. Asiat aina onnistuvat. Hän on myönteisin ihminen, jonka tunnen.

Vaimon tuki on ollut vuosien varrella täysin korvaamatonta, Hollming kuvailee.

Asiakkaat ovat harmitelleet liikkeen lopettamispäätöstä. Yksi heistä on nyt liikkeessä vieraileva Helsingin yliopiston professori David Inglis.

– Tuntuu surulliselta. Asian huomattuani ryntäsin tänne pian ennen kuin liike lopettaa, Inglis nauraa.

Mies on ostanut liikkeestä aikaisemmin taulun ja teki nyt uuden hankinnan.

– Toivon, että olisin käynyt täällä useammin, hän hymyilee.

Hollming kertoo, että asiakkaiden kanssa on kehittynyt vuosien varrella vahvoja siteitä.

Kuten todettu, liikkeelle on tällä hetkellä yksi kiinnostunut ostaja. Jos kaikki menee hyvin, taidekauppa jatkaa täten toimintaansa uuden yrittäjän kanssa.

– Lähden heti, kun joku ostaa liikkeen tai saan myytyä itse edes puolet pois. Otan vain henkilökohtaiset tavarani matkaani, mies hymyilee.

Hollming kuvailee olevansa hiukan rauhaton luonne. Hän pitää siitä, että on jotain tekemistä.

Eläkepäivillä aika ei tule käymään pitkäksi. Tehtävää riittää niin perheen – mukaan lukien lastenlasten – omakotitalon kuin mökinkin parissa.

Huumori ja myönteinen asenne ovat lisäksi tärkeitä, hän kuvailee.

– Asioita on turha murehtia etukäteen. Siinä menee vain hermot. Kannattaa katsoa tulevaisuuteen iloisilla mielin. Tulevaisuus tuo tullessaan sen, mitä tuo. Pahoja tai hyviä asioita. Toivon mukaan hyviä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut