Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvaatko, montako puhelinpylvästä Telia on poistanut vajaan 15 vuoden aikana? – Toistaiseksi purettua kaapelia riittäisi yli kaksi kertaa maapallon ympäri

Telia tiedottaa, että puhelinpylväiden kierrätysurakassa on reilun kymmenen vuoden aikana siirretty jo 1,7 miljoonaa pylvästä kierrätykseen. Pylväistä purettu kaapeli riittäisi kiertämään yli kaksi kertaa maapallon ympäri, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Puhelinpylväiden kierrätys siirtyi loppusuoralle, kun Telia lopetti lankapuhelinpalvelut vuoden 2019 lopussa. Tarpeettomiksi käyneiden puhelinpylväiden purkaminen on jatkunut Telialla jo lähemmäs 15 vuotta.

Ensimmäiset miljoona pylvästä poistettiin vuosina 2008-14. Seuraavan seitsemän vuoden aikana on karsittu noin 700 000 pylvästä.

Pylväitä puretaan, kun vanhaa teknologiaa korvataan uudella. Suurin osa pylväistä puretusta verkosta on ollut valmiiksi tyhjillään. Kaapelia on runsaan 10 vuoden aikana poistettu yli 80 000 kilometriä eli pari kierrosta maapallon ympäri.

Pylväslinjojen purkaminen on vauhdittunut viime vuosina kun myös energiayhtiöt siirtävät ilmajohtoja maahan toimintavarmuuden lisäämiseksi. Telian kaapeleita on vuokralla noin 140 000 tällaisessa yhteiskäytössä olevassa pylväässä, ja yhtiöllä on jäljellä noin 135 000 omaa puhelinpylvästä.

Ihan kokonaan puhelinpylväät eivät katoa suomalaisesta maisemasta.

– Telian käyttöön jää noin 70 000 pylvästä, jotka palvelevat esimerkiksi kallioisessa maastossa sijaitsevia tukiasemia. Pylväitä uusitaan lahotarkastuksen perusteella parin tuhannen vuosivauhdilla, ja kaapeleita päivitetään kuituyhteyksiksi, kertoo tiedotteessa projektipäällikkö Markku Harjula Telialta.

Puhelinpylväiden käyttöikä on noin 40 vuotta. Poistuvien pylväiden kierrätys on keskeinen osa urakkaa, sillä pitkän käyttöiän takaavan suojakäsittelyn vuoksi pylväiden uusiokäyttö on tiukasti rajattua ja käytännössä pylväät käsitellään ongelmajätteenä.

– Laituri- ja mökkirakentajien haaveisiin ovat topparoikkamme tottuneet jo pitkään vastaamaan ’valitettavasti ei, Harjula naurahtaa.