Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Traficom antoi Sanomalle huomautuksen tekstityksistä – Nelosella "perustavaa laatua olevia ongelmia"

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on antanut huomautuksen Sanoma Media Finland Oy:lle Nelonen-kanavan tekstityspalvelun laatuvelvoitteen rikkomisesta. Tekstitysten laatu on kiinnittänyt muun muassa Kuuloliiton ja katsojien huomiota.

Suomen- ja ruotsinkielisten ohjelmien tekstitys on tärkeää, jotta kuulovammaiset voivat seurata ohjelmia. Tekstityksestä on apua myös muille, esimerkiksi iäkkäille tai kieltä opiskeleville. Tekstityspalvelu pitää tarjota ohjelman alkuperäiskielellä eli suomenkielisissä ohjelmissa suomeksi ja ruotsinkielisissä ruotsiksi. Tekstityspalvelu tulee toteuttaa laadukkaasti siten, että tekstitys on käyttäjälle riittävän selkeää ja ymmärrettävää. Tekstitysvelvollisuus koskee Yleisradiota sekä MTV3:a ja Nelosta.

Traficom pyysi selvitykset kaikilta velvoitteiden alaisilta toimijoilta. Traficom havaitsi Nelonen-kanavalla perustavaa laatua olevia ongelmia tekstityksen ja ohjelmasisällön vastaavuudessa, tekstitetyn kielen virheettömyydessä, tekstityksen luettavuudessa ja miellettävyydessä sekä tekstityksen viiveettömyydessä.

Selvitystensä perusteella virasto katsoo Sanoma Media Finland Oy:n rikkoneen sähköisen viestinnän palveluista annettua lakia, jonka mukaan tekstityspalvelu tulee toteuttaa laadukkaasti siten, että tekstitys on käyttäjälle riittävän selkeää ja ymmärrettävää.

Traficom velvoittaa Sanoma Media Finland Oy:n jatkossa varmistumaan siitä, että sen Nelonen-kanavan tekstityspalvelu on toteutettu laadukkaasti. Traficom edellyttää 5. elokuuta mennessä selvitystä siitä, mihin toimenpiteisiin päätöksen johdosta on ryhdytty, miten tehdyt toimenpiteet ovat konkreettisesti parantaneet tekstityksen laatua sekä, miten muutokset näkyvät ohjelmien tuotannossa ja täten ohjelmien katsojille.