Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jättiterassia ei tule tänä kesänä Helsinkiin – suunnitelma Hietalahden torista kaatui

Pienempiä yhteisterasseja nousee useammallekin torille.

Jättiterassia ei tule tänä kesänä Helsinkiin. Helsingin Kaupunkitilat Oy on kartoittanut Hietalahden torin mahdollisuutta toimia tulevana kesänä ravintolatoimijoiden yhteisterassina.

Terassihankkeelle on etsitty operaattoria, mutta toimivaa vastuiden, kustannusten ja riskien jakautumisen mallia ei onnistuttu operaattoriehdokkaiden kanssa löytämään. Yhden jättiterassin sijaan Helsingin eri toreille nousee kuitenkin nyt useita pienempiä yrittäjävetoisia yhteisterasseja.

– Esimerkiksi Töölön torille ja Havis Amandan aukiolle tulee ensi kesäksi terassitoimintaa lähialueiden ravintoloitsijoiden toimesta. Myös Hietalahden torista tulee mahdollisesti kesäinen ravintolakeidas, mutta hieman pienemmässä mittakaavassa kuin alun perin oli ajateltu. Torialueelle on tarkoitus toteuttaa Hietalahden kauppahallin ravintoloitsijoiden yhteinen kesäterassi, johon kirppistoimintakin mahtuisi mukaan, kertoo tiedotteessa Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauer.

Kesän jättiterassi etenee – operaattoriksi viisi hakemusta

Kaupungin omistama Helsingin Kaupunkitilat Oy tuotti vuosina 2020 ja 2021 Senaatintorin ja Kasarmitorin kesäterassit.

Terassikokeilut ovat keränneet kiitosta niin kaupunkilaisilta kuin kotimaanmatkaajiltakin, ja niiden merkitys mukana olleille ravintoloille ja koko keskustan elinvoimaisuudelle on ollut huomattava.

– Senaatintorin ja Kasarmitorin terassit olivat kuitenkin korona-ajan poikkeustekoja ja siksi kaupungilla oli niissä niin vahva vetorooli. Nyt tarkoitus oli siirtää jättiterassin konsepti enemmän yrittäjävetoiseksi, mutta osin aikataulusyistäkin johtuen emme onnistuneet rakentamaan sellaista mallia, jonka matematiikka olisi ollut toimiva.

Ensi kesän jättiterassi on sijoittumassa selvästi kauemmaksi Helsingin keskustasta – "Vieressä on jo valmiiksi upea ravintolakeskittymä"

Jättiterassien konseptissa haasteeksi on muodostunut muun muassa torialueiden hankala infrastruktuuri. Vesien, viemäröintien, sähköjen, vessojen yms. perusinfran puute aiheuttaa toiminnan järjestämiselle suuria kustannuksia. Myös pysyvyyttä ja pidemmän aikavälin suunnitelmia kaivataan investointien takeeksi.

Bauer toivookin, että jättiterassille voitaisi osoittaa jatkossa sopiva paikka vaikkapa aina seuraavaksi viideksi vuodeksi kerrallaan. Hän alleviivaa suunnittelun tärkeyttä ja korostaa torien ja niiden kaupunkikuvan sekä infrastruktuurin suunnittelun tärkeyttä.

– Torit ovat kaupungin paraatipaikkoja ja niihin liittyvien hankkeiden toteutukset on suunniteltava tyylikkäästi ja alueiden erityispiirteitä ja historiaa kunnioittaen. Terassialueet voivat hyvällä ja huolellisella toteutuksella luoda aivan uutta elinvoimaa sellaisiinkin tiloihin kaupungissa, jotka aiemmin ovat ehkä jääneet vähälle huomiolle. Yhteisterassit ovat myös oiva keino nostaa esiin ja kehittää helsinkiläistä ruokakulttuuria, toteaa Bauer.

Olut 2,95 euroa eikä silti yhtään asiakasta Helsingin keskustassa – mies ällistyi tyhjässä ravintolassa

Kesän jättiterassit veivät Espan kahviloilta asiakkailta – Turistien puuttuminen on vaikuttanut myös valikoimaan: tämä on nyt suosituin tuote

Helsinkiin valmistui uusi maamerkki, johon aukeaa 127-metrinen jättiterassi – katso, miltä Pikku-Finlandia näyttää sisältä ja ulkoa

Tuleeko ensi kesästä kaikkien aikojen keikkakesä? – Muun muassa näitä maailmantähtiä odotetaan Helsinkiin, mikäli korona sallii

Ensi kesän jättiterassista ei vielä päätöstä – kantakaupungin kaduille lisätään jalankulkualueita

Sääntö-Suomi ei saanut jättiterassia luovuttamaan: kohutapahtuma järjestetään sittenkin – oluen tarjoiluun tehtiin muutos

Helsingissä jo 8 suurta terassialuetta kilpailee keskenään – "Tästä tulee varmasti ikimuistoinen kesä"