Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikäihmiset innostuvat nyt karatesta: Leena, 65: "Laji kehittää myös muistia" – 86-vuotias rouva yllätti valmentajan kahdessa kuukaudessa

Tapanilassa pidetään ikäihmisille suunnattuja karatekursseja.

Seniorikarate sai alkunsa, kun urheiluseura muutti Tapanilan aseman viereen vuonna 2019 ja uuteen tilaan piti saada asiakkaita myös arkiaamupäiviin, kertoo Tapanilan Erä Karaten lajipäällikkö Maija Laaksonen.

– Mietin mieheni kanssa, mikä kohderyhmä voisi käyttää tiloja haastavina ja tyhjinä aikoina. Illalla tilat täyttyvät lapsista ja nuorista. Heräsi ajatus senioriryhmän perustamisesta, Laaksonen muistaa.

Alkuun tatamille saatiin neljä naista. Nuorin oli vähän päälle 60-vuotias ja vanhin 75.

– Harjoitteita on muokattu siten, että niitä tehdään istuen tai seisten. Tunnin rakenne on silti sama kuin muussakin karatessa: alkulämmöt, karate ja voimaosuus, Laaksonen esittelee.

Leena Johansson, 65, on ollut seniorikaratessa mukana sen perustamisesta lähtien. Hän pitää erityisesti siitä, että harjoitteissa saa liikunnan lisäksi myös aivojumppaa.

– Parasta tässä on, että tämä kehittää myös muistia. Kun tekee liikesarjoja, unohtaa kaiken muun arjen. Se on rentouttava tunne, Johansson iloitsee.

On iso juttu muistaa 23 liikkeen kata.

Tapanilan Erästä kerrotaan, että karatea sovelletaan harjoitteissa. Apuvälineinä käytetään muun muassa tuoleja ja keppejä.

Karaten liikesarjoja (kata) voi oppia, vaikka ryhti tai kunto ei olisikaan paras mahdollinen. Laaksonen painottaa, että tasapainoa, liikkuvuutta ja muistia harjoitetaan liikesarjojen avulla.

– On iso juttu muistaa 23 liikkeen kata. Kun eräs 86-vuotias rouva aloitti meillä, hän tuli paikalle potkurollaattorilla. Kahdeksan viikon jälkeen rollaattori jäi jo syrjään tatamin reunalle, Laaksonen kehuu.

Johanssonille seniorikarate on muutakin kuin liikuntaa. Hän painottaa elämänpiirinsä laajentuneen uuden harrastuksen myötä. Lisäksi on tullut uusia ystäviä ja sosiaalista elämää.

– Viehätystä lisää, että tässä voi kehittyä loputtomiin. Myös hyvät tavat ja kunnioitus koko yhteisöä kohtaan ovat tärkeitä elementtejä, Johansson maalaa.

Johansson todistaa, että karatesta on ollut hänelle apua myös arjessa.

– Olin viime syksynä ulkoilemassa, kun kompastuin juurakkoon. Harjoitteiden avulla muistin pitää niskani jäykkänä ja selvisin kaatumisesta vain pienin mustelmin.

Tapanilan Erä Karate tekee yhteistyötä Helsingin Sydänyhdistyksen kanssa.

– Meiltä käy kerran viikossa ohjaaja ohjaamassa myös heidän yli 65-vuotiaita jäseniään, Maija Laaksonen sanoo.

Taustalla on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen viime vuonna käynnistämä hanke, josta oli mahdollisuus hakea tukea ikäihmisille suunnattuun liikuntapalveluun.

Seuran seniorikarateharjoitukset pidetään torstaisin Tapanilassa Jäkälätie 2.