Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyörävarastojen koko kasvaa? – jatkossa tilaa myös kuormapyörille ja pyörien huollolle

Helsingin kaupungin asuntoihin (Heka) ja Helsingin asumisoikeuden (Haso) pyörävarastoihin aiotaan todennäköisesti jatkossa varata lisää tilaa kuormapyörille ja pyörien huollolle.

Näin todetaan esittelijän lausunnossa, joka liittyy valtuutettu Nina Miettisen (vihr.) aloitteeseen yhteiskäyttöisten kuormapyörien käytön edistämisestä. Kaupunginhallitus käsittelee aloitetta kokouksessaan ensi viikolla.

Hasolla kohteisiin tulee lisäksi sähköpyörien latauspiste pyörävarastoihin.

Aloitteessa esitetään, että yhteiskäyttöisten kuormapyörien käyttöönottoa edistetään selvittämällä mahdollisuudet saada kuormapyöriä asuinrakennusten ja kaupunkipyöräpalvelun yhteyteen.

Kuormapyörän säilyttäminen pyörävarastossa edellyttäisi, että pyörävarastoon olisi helppo kulkuyhteys ulkoa ja tarpeeksi leveä ovi. Uusissa kohteissa tämä on mahdollista ottaa huomioon, mutta monissa vanhoissa kohteissa se voi olla haasteita.

Myös kuormapyörien säilyttäminen pysäköintitiloissa, kuten hukkakäytössä olevien pilarinvierustojen tai kapeiden kaistaleiden kohdalla, voisi tulla kysymykseen.

Kaupungin eli kaupunkiympäristön toimialan asuntotuotannon rakennuttamissa kohteissa pyritään huomioimaan kestävän liikkumisen tilantarpeet jatkossa entistä paremmin.

– Jokainen taloyhtiö huolehtii itsenäisesti siitä, miten talokohtaisten kuormapyörien varausjärjestelmien suunnittelu ja toteutus hoidetaan, lausunnossa todetaan.

Kaupunkiliikenne (entinen HSL) piti lausunnossaan esitystä yhteiskäyttöisistä kuormapyöristä varteenotettavana mahdollisuutena. Kuormapyörien pilottihanke toteutettiin

Ruoholahdessa ja Jätkäsaaressa vuonna 2020. Kokeilusta saadut kokemukset olivat positiivisia ja palvelusta pidettiin erityisesti perheiden keskuudessa. Järjestelmä vaatii kuitenkin vielä kehittämistä. Kuormapyörien sisällyttämistä osaksi kaupunkipyöräpalvelua selvitetään parhaillaan.

Yhteiskäyttöisten kuormapyörien käytön lisääminen lyhyiden ja autolla tehtävien ostos- ja harrastusmatkojen vähentämiseksi on lausunnon mukaan erittäin kannatettavaa. Tämä tukisi Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelman ja Liikkumisohjelman tavoitteita sekä myös pyöräliikenteen edistämisen tavoitetta.