Anneli, 85, lähtee päivätansseihin leopardimekossa, joka on hankittu Mallorcalta 1965 – Erik, 93, kokee harrastuksen auttaneen vaikeassa elämäntilanteessa: "On tärkeää, että on jotain mitä odottaa"

Erik Nuutisen, 93, suosikkitansseja ovat rumba ja cha cha.

Antero Ketosen orkesteri soittaa haikeaa Kun saapuu syys, mutta tunnelma on kevyt kevätauringon valaisemassa, yli satavuotiaan seurantalo Solhemin salissa.

Malmin eläkeläisten perjantain päivätanssit ovat viimein käynnistyneet koronatauon jälkeen. Edessä on vielä yhdet tanssit ennen kesätaukoa.

Helsingissä on pula seniorien suosimista tanssipaikoista – Länsi-Pasilassa asuva Tytti Sirmola, 78, käy Tampereella saakka: "Ei minulla ole enää mitään asiaa Helsingin keskustaan"

Erik Nuutinen, 93, tanssii kolmesti viikossa. Kolme vuotta sitten leskeksi jäänyt Nuutinen kertoo tansseissa käymisen auttaneen vaikeassa elämäntilanteessa.

– On tärkeää, että on jotain tekemistä, jotain, mitä odottaa. Tänne voi paeta yksinäisyyttään.

Malmin perjantaitanssien lisäksi hän käy Karjalatalolla ja Vantaalla Pavilla.

Laadukkaiden tanssiorkestereiden perässä hän saattaa lähteä tanssiristeilyille.

– Siinä ehtii hyvin tanssia kolme tuntia mennessä, syödä, ja taas tanssia paluumatkalla.

Nuutisen suosikkitansseja ovat rumba ja cha cha.

Huhtikuun viimeisenä perjantaina Solhemissa oli hieman yli 50 tanssijaa. Parhaimmillaan tanssijota on ollut 70–80.

– Väkimäärä on vähentynyt koronan aikana. Ehkä kaikki eivät vielä uskalla tulla, pohtii yhdistyksen tanssivastaava Riitta Kainulainen.

Kymmenen euron pääsylipputuloilla ja vapaaehtoisvoimin pyörivän kahvilan tuotoilla katetaan vuokra-, teosto- ja orkesterikulut.

Kahvilassa myydään kahvia, pullaa ja voileipiä. Arpaonnella voi saada ilmaisen sisäänpääsyn seuraaviin tansseihin tai pullakahvit.

Tytti Sirmola, 78, rakastaa tanssimista. Se pitää yllä kuntoa ja tanssin lomassa kahvitellaan, jutellaan ja nauretaan.

– Voin vielä viikon päästä itsekseni nauraa jollekin jutulle, mistä on puhuttu.

Useimmiten Sirmola suuntaa Tampereelle (HU 4.5.) , jossa päivätansseja järjestetään useammin. Tampereella on myös enemmän yksin paikalle tulevia miehiä, siinä missä Helsingin parketeita viilettävät pariskunnat.

– Tampereella ei kerkeä edes lattialta pois, Sirmola kertoo viejien määrästä puna-mustassa tanssimekossaan, jonka helmaa nostattaa tylliharso.

Päivätansseihin laittaudutaan. Naisten lanteilla keinahtelevat helmat ja miehet ovat kauluspaidoissaan.

Anneli Ikonen tanssii leopardimekossa, joka on hankittu Mallorcan reissulta vuonna 1965.

– Vähän tyttömäinen, 85-vuotias Ikonen hihittää.

Mallorcallakin tanssittiin, jopa niin komeasti, että muistona reissusta on voittopokaali hotellin tanssikilpailusta. Se tuli kävelyhumpalla.

Tanssipartneri on pysynyt samana jo 62 vuoden ajan. Nykyisin Anneli ja hänen miehensä Juha Ikonen tanssivat kahdesti viikossa, Solhemissa ja Tikkurilan Puistokulmassa. Ikosen suosikkitanssi on hidas valssi.

Tanssimisen ohella Ikonen pitää huolta kunnostaan hiihtämällä, lenkkeilemällä ja ison omakotitalon pihatöillä.

Hiihtokilometrejä Malmin entisen lentokentän ympäri kertyi tänä vuonna 742. Toukokuussa teräsnaisella on edessään 39. Naisten Kymppi.

Helsinkiläinen Raimo, 91, on hiihtänyt tänä talvena jo 550 kilometriä – ei ole pessyt 55 vuotta vanhaa luottovaatetta kertaakaan: "Joskus on lumeen pieksitty"

Parketille kaihoaisi myös Ritva Sulanterä, 80, joka istuu pääoven vieressä lippuvihon ja kassalippaan kanssa. Jalka ei enää siedä tanssimista.

– Ihan sydämestä ottaa kun ei pääse tanssimaan, Sulanterä huokaa.

Hän kertoo tulevansa kuitenkin miellään lipunmyyntiin. Aulaan kantautuvat soitto ja saliin suuntaavien tanssikenkien kopina.

– Täytyy vain mukautua tilanteeseen ja oppia nauttimaan siitä mistä voi.

T24: Vipattaako tanssijalkaa? – Tallinnan tanssit käynnistyvät Viru-hotellissa huhtikuussa

Muistatko tämän tanssin, joka valloitti Suomen 40 vuotta sitten, ja jota tanssitaan yhä? – Marco Bjurström: "Onhan se hölmö, mutta samalla hauska kappale"

Vakavasti muistisairas voi puhjeta lauluun tutut sävelet kuullessaan – "Olen itsekin todistanut tällaisia tilanteita", sanoo aihetta tutkiva psykologian tohtori Teppo Särkämö

Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"

Suomen suurimmassa tanssiklubissa sujuvat swing ja rock'n'roll – "Kilpailuihin ei tietenkään mennä verkkareissa"

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut