Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan sota tuo kirjojen aallon Suomeen, ja Kivikossa asuva Eero Balk on nyt haluttu ammattilainen – pelkästään Zelenskyin elämäkertoja julkaistaan useita

Ukrainan ystävät saavat pian roppakaupalla luettavaa. Helsinkiläinen Eero Balk kääntää presidentti Zelenskyin elämäkerran suoraan ukrainan kielestä.

Reilut kaksi kuukautta sitten syttynyt Ukrainan sota on saanut liikettä suomalaisiin kustannustaloihin.

Ensimmäiset Ukrainan sodasta kertovat tietokirjat ovat jo tekeillä ja painokoneista niitä alkaa vyöryä tulevana kesänä.

Ensimmäiseksi sotaan reagoi jo huhtikuun puolivälissä Tammi, joka julkaisi ukrainalaisen Larysa Denysenkon lastenkirjan Maja ja ystävät. Kirjasta saadut tulot Tammi on ohjannut Suomen Unicefille Ukrainan lasten hyväksi.

Ilkka Enkenbergin laatima kronikka Ukrainan sota päivä päivältä on jo lukijoille tuttu formaatti, sillä Enkenberg on kirjoittanut vastaavat teokset myös muun muassa talvi- ja jatkosodasta. Kirjan on määrä ilmestyä Readme-kustantamolta heinäkuussa.

Ukrainan presidentin elämänvaiheet kiinnostavat nyt toden teolla kustantajia, sillä kesällä ilmestyy peräti kolme Volodomyr Zelenskyin elämäkertaa.

Otava julkaisee kesäkuussa käännöskirjan Volodymyr Zelenskyi – sodan sankari, jossa kuvataan hänen ainutlaatuinen taipaleensa suosikkinäyttelijästä presidentiksi ja sotapäälliköksi.

Kirja on ranskalaisten journalistien Régis Genté ja Stéphane Siohan kirjoittama ja se ilmestyy Ranskassa toukokuussa. Suomeksi sen kääntävät Jorma Penttinen ja Susanna Tuomi-Giddings.

Tammi julkaisee elokuussa ukrainalaisen toimittajan Serhi Rudenkon teoksen Zelenskyi – vapauden näyttämöllä. Kirjan suomentaja on Kivikossa asuva kääntäjä Eero Balk.

Hän on yksi harvoista suomentajista, jotka kääntävät ukrainankielisiä tekstejä suoraan alkukielestä. Rudenkon kirjaa tarjosi hänelle käännettäväksi kaksikin eri kustantajaa, vieläpä samana päivänä.

– Otin tämän kirjan suomennettavakseni erittäin mielelläni. Tiesin jo ennakolta, että Rudenko on hyvin arvostettu politiikan toimittaja, Balk sanoo.

– Tämän elämäkerran ansio on siinä, että se ei kerro Zelenskyistä pelkästään mairittelevassa valossa. Hän ei ole vain kansallissankari, vaan hänellä on myös toinen puoli, joka oli nykyistä enemmän esillä ennen sotaa.

Kokonaan kotimaista käsialaa on Mika Kuljun kirjoittama teos Volodomyr Zelenskyi – koko tarina, jonka Readme julkaisee loppusyksystä.

– Heti Ukrainan sodan sytyttyä helmikuussa oli ilmiselvää, että nyt tehdään eurooppalaista historiaa, kävi sitten sodassa miten tahansa, Kulju arvioi.

– Jo maaliskuun alkupäivinä kustantaja otti minuun yhteyttä ja tiedusteli, olisinko halukas kirjoittamaan tämäntyyppisen teoksen. Vastasin heti myöntävästi, Kulju kertoo.

Hänen mukaansa kirjailijoilla ja toimittajilla on nyt suorastaan moraalinen velvoite tallentaa Ukrainan sodan tapahtumia kirjankansien väliin.

Kulju pitää presidentti Zelenskyitä jo nyt ikonisena hahmona, jonka urheus jää elämään vuosikymmeniksi.

– Kun 1960-luvun sukupolven sankari oli Che Guevara, nyt sankarina on aivan varmasti Zelenskyi. Molemmista kirjoitetaan jatkossakin kirjoja, Kulju pohtii.

Tammelta ilmestyy lokakuussa Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan päiväkirjamerkinnöille pohjautuva teos Mihin menet Suomi? – Pelon aika Euroopassa. Se on ajankohtainen puheenvuoro Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan sekä Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Docendo puolestaan on käsitellyt Ukrainan kriisiä jo aiemmin, joten ensi syksyksi ei ole luvassa pelkästään Ukrainan sotaan keskittyvää teosta.

– Viime vuonna meiltä ilmestyi Catherine Beltonin kirjoittama ja Ilkka Rekiaron suomentama kirja Putinin sisäpiirissä, josta on tullut odottamattoman suosittu teos. Se taustoittaa hyvin Venäjän suunnitelmia Ukrainan suunnalla. Ja jatkossakin seuraamme varmasti Ukrainan sodan kehittymistä, kaavailee Docendon kustantaja Harri Simola.