Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläisen Sannin, 23, yksiö on lakkoviikolla muuttunut väliaikaiseksi lastenhoitopaikaksi – "Ilmoitus keräsi valtavasti huomiota, puolesta ja vastaan"

Lähihoitaja Sanni Åberg, 23, tarjoaa kotonaan lastenhoitoa lakon ajan. Hän halusi tarjota apua perheille, joilla välttämättä ei ole tukiverkkoa lähellä.

Kuninkaantammessa asuvan lähihoitaja Sanni Åbergin, 23, uuden ja tilavan yksiön lattialla on legoleikit kesken. Äitienpäiväksi on päivän aikana tehty koruja helmistä.

Seuraavaksi on välipalan aika. Pöydän ääressä häärii kolme poikaa. Yksi tyttö syö välipalaansa sohvalla.

Åberg on kunta-alan lakkoviikon ajan tarjonnut kotonaan lastenhoitoapua perheille. Idea tilapäisen perhepäivähoidon tarjoamisesta sai alkunsa maanantaiaamuna, kun Åberg heräsi mielessään kirkas ajatus:

– Idea tuli vahvana mieleeni, kun huomasin sosiaalisessa mediassa, miten paljon perheet tuskailivat, ettei ole omaa tukiverkostoa. Haluan tässä tilanteessa auttaa perheitä.

Åbergilla on kertynyt kokemusta alalta. Hän on työskennellyt yli kaksi vuotta ympärivuorokautisessa päiväkodissa sekä kehitysvammaisten asumisyksikössä.

Kunta-alan lakkolaisilla mielenilmaus Helsingissä – Marssi kulkee perjantaina Kisahallilta Narinkkatorille

Maanantaina Åberg julkaisi omilla ja muun muassa naisyrittäjien Facebook-sivuilla lastenhoitopalveluistaan ilmoituksen, joka poiki runsaasti yhteydenottoja, jakoja ja tykkäyksiä.

– Huomasin, että tarvetta selvästi on. Ilmoitus keräsi valtavasti huomiota, puolesta ja vastaan.

Kritiikki ei ole mielipidettäni muuttanut.

Lakon ajaksi hoidettavia lapsia on päivästä riippuen ollut 2–5. Lapset ovat olleet iältään 4–8-vuotiaita ja kotoisin Helsingistä ja Vantaalta. Hinta hoitoavusta on ollut 35 euroa lapsesta per päivä.

– Yhteensä kymmenen perhettä laittoi viestiä lakon ajasta. Osa ehti jo saada muuta hoitoapua, mikä on hyvä asia.

Lakko hiljentää Helsingin: Myös sisäliikuntapaikat ja kirjastot pääosin kiinni – vaikutuksia jopa pysäköinninvalvontaan

Länsihelsinkiläisessä yksiössä on vilinää, mutta tunnelma on kuitenkin rauhallinen ja hallittu.

Lasten vanhempia on pyydetty laittamaan lapsille mukaan vaihtovaatteita, omat eväät, vaippoja tarvittaessa, sään mukaiset ulkovaatteet ja lappu, jossa lukee lapsen nimi, mahdolliset erityishuomiot, allergiat sekä vanhempien puhelinnumerot.

– Tämä idea tuli niin lyhyellä varoajalla, joten lapsilla on mukanaan omat eväät, koska monilla saattaa olla esimerkiksi ruoka-aineallergioita.

Halutessaan lapsi on saanut ottaa mukaan myös oman lelun.

Åbergin lastenhoito-ilmoitus poiki sosiaaliseen mediaan myös kriittisiä mielipiteitä. Osa piti huonona sitä, että joku tarjoaa lakon aikana lastenhoitoapua ja asetti kyseenalaiseksi, viekö avun tarjoaminen lakkoilulta pohjan.

Åberg näkee asian toisin.

– Kritiikki ei ole minun mielipidettäni mitenkään muuttanut. Ymmärrän sen. Olen lakon puolella. En halua pilata lakkoa, mutta haluan kuitenkin auttaa.

– Tiedän, että kaikki perheet eivät saa lakon ajaksi lapsilleen hoitoa eikä kaikilla ole varaa jäädä palkattomallekaan. Tämä on väliaikaista apua.

Osa on pohtinut myös lasten hoitamista yksiössä. Siihen Åberg vastaa, että asunnon neliöt käytetty tehokkaasti. Asunto muistuttaa oikeammin kaksiota: makuu- ja olohuoneen välillä on liukuovi.

Hoitoapuna on ollut myös 16-vuotias Saana-sisko, joka opiskelee lähihoitajaksi.

Lähihoitajaksi valmistuneen Åbergin oma leipätyö on muualla. Hän pyörittää ystävänsä kanssa Letsmenoks-yritystä, joka tarjoaa vapaa-ajan palveluita kehitysvammaisille. Lakon ajaksi kalenterista raivautui tilaa lastenhoidolle, koska tämä viikko ei sattumoisin ollut täynnä omista töistä.

Alkuviikon ilmoitus poiki ammattilaiselle kyselyitä myös muusta hoitoavusta.

– Oma yritys on päätyöni. Sitä haluan pääosin tehdä, mutta voisin toki harkita satunnaisia töitä, kun halukkaita on ollut paljon.

Pk-seudun päiväkodeista puuttuu noin 1 700 opettajaa

Lakko sotkee isosti pk-seudun arjen – ongelman oikeisiin juurisyihin löydettävä ratkaisut

Päiväkodin johtajan ilon aihe Helsingissä: ”Saatiin yksi uusi opettaja” – sijaispalvelun listoilla olevat eivät välttämättä vastaa edes puhelimeen

Luottamusmies: ”Palkan pitäisi alkaa kolmosella” – Nyt henkilöstövuoto käy päiväkodeista kouluihin