Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa ala-asteikäiset polttavat sähkötupakkaa – Savukkeita ja makunesteitä hankitaan muun muassa Snapchatin kautta: "Ei tiedetä, mitä tuote sisältää"

Kaupantekoon voi liittyä uhkailua ja ryöstöjä.

Sähkötupakan käyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa.

– Olemme saaneet tätä viestiä opettajilta, vanhemmilta, mutta ennen kaikkea nuorilta itseltään, kertoo ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava Tiina Hörkkö kaupungin nuorisopalveluista.

Helsingin ennaltaehkäisevä päihdetyö tiedotti sähkötupakan eli vapen käytön haitallisuudesta sekä siihen liittyvistä lieveilmiöistä helsinkiläiskoululaisten huoltajia viestijärjestelmä Wilman kautta. Tiedote oli suunnattu 5.–9.-luokkalaisten vanhemmille.

Nuorimmat sähkötupakan käyttäjistä ovat alakouluikäisiä.

– Halusimme tiedottaa ilmiöstä koska sillä on valtava vaikutus, miten sähkötupakan käyttöön kotona suhtaudutaan. Toivomme, että vanhemmat kieltäisivät rohkeasti sen käytön.

Hörkkö neuvoo vanhempia ottamaan asian keskusteluun lasten ja nuorten kanssa.

– Lapselta voi kysellä: mitä ajattelet sähkötupakasta? Oletko kuullut joidenkin polttavan? Yhdessä voi tutkia, mitä sähkötupakka pitää sisällään.

Kaverisuhteiden korostuessa päidekokeiluihin ajaa usein virheellinen käsitys siitä, että kaikki muutkin käyttävät päihteitä.

– Näin ei todellakaan ole tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan, Hörkkö huomauttaa.

Sillä on valtava vaikutus, miten kotona suhtaudutaan.

Sähkösavuke on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi. Savukkeita on kertakäyttöisinä sekä että ladattavina.

Sähkösavuke ei sisällä tupakkaa eikä sen käytössä tapahdu palamisreaktiota, kuten savukkeiden poltossa. Sähkösavukenesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. Nesteissä voidaan käyttää myös erilaisia makutiivisteitä.

Suomessa sähkösavukkeisiin saa myydä ainoastaan maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä. Sähkösavukkeiden myyminen alle 18-vuotiaalle on kiellettyä.

– Käytännössä makunesteitä on kuitenkin helposti saatavilla esimerkiksi nuorten suosiman Snapchatin kautta, Hörkkö kertoo.

Hörkön tuntuma on, että valtaosa alaikäisten parissa liikkuvista nesteistä on tilattu ulkomailta.

– Silloin käyttäjä ei välttämättä tiedä, mitä tuote sisältää.

Komisario Katja Nissinen kertoo, että poliisille sähkösavukkeiden suosio nuorten parissa on näkynyt pääasiassa kouluista tulevina kyselyinä. Koulujen järjestyssäännöt mahdolistavat sähkösavukkeiden takavarikoinnin.

Julkisilla paikoilla poliisi tapaa alaikäisiä tupruttelijoita harvoin.

– Eihän alaikäiset tule poliisin eteen polttamaan.

Välittäminen tapahtuu pääasiassa sosiaalisen median kautta, samoin kaupanteon yhteydessä tapahtuva uhkailu tai ryöstöt. Nekin jäävät poliisilta usein piiloon.

Tammikuussa Snapcahatissa sovittu sähkötupakkakauppa päätyi hengenvaaralliseen puukotukseen sunnuntai-iltapäivänä Tapaninvainion pientaloalueella (HU 26.1.). Tapaus on etenemässä syyteharkintaan. Sekä tekijä että uhri olivat 16-vuotiaita.

Malmin peruskoulun rehtori Lasse Latomäki kertoo, että muutama yläkoulun oppilas on jäänyt kiinni sähkötupakan poltosta. Tämä on aiheuttanut tarvikkeiden takavarikoinnin, ilmoituksen kotiin ja kurinpidollisia toimia.

Hiidenkiven peruskoulun rehtori Janika Salo kertoo, että huhuja sähkötupakoinnista on ollut, mutta kukaan ei ole jäänyt kiinni polttelusta. Huoltajilta on myös tullut yhteydentottoja aiheesta.

Hörkkö toteaa, että sähkötupakan käyttöä on vaikeampi havaita kuin tavallisen tupakan, joka jättää tupakoitsijan sormiin ja vaatteisiin hajun.

Hörkkö arvioi, että hajuttomat tai makunesteiden käytön vuoksi jopa hyvältä tuoksuva ja maistuva sähkötupakka luo illuusion, että kyseessä on puhdas tuote. Todellisuudessa näin ei ole, vaikka kyse onkin miedosta päihteestä.

THL:n mukaan sähkösavukkeiden terveyteen liittyvien vaikutusten arviointi on monimutkaista, koska laitteiden ja niissä käytettävien nesteiden tuotekehitys on nopeaa ja tuotteet ovat erilaisia. Myös käyttötapa vaikuttaa haitallisuuteen.

Sähkösavukkeissa käytetty nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden ja sillä on itsenäisiä terveyshaittoja. Myös savukkeiden nesteissä ja aerosolissa on useita haitallisia aineita.

Osa yhdisteistä on samoja, syöpävaarallisia yhdisteitä kuin tupakansavussa, mutta määrät ovat yleisesti pienempiä. Sähkösavukkeiden käyttö haittaa muun muassa keuhkojen normaalia toimintaa ja alentaa keuhkojen toimintakykyä.

Käytön yleisimpiä terveyshaittoja ovat nielun ja suun alueen ärsytys, pääkipu, yskä ja pahoinvointi.