Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nea, 21, jätettiin makaamaan sekavana kadulle, epäilee tulleensa huumatuksi – kritisoi nyt järjestyksenvalvojia: "Minulle olisi voinut käydä mitä tahansa"

Nuori nainen epäilee tulleensa huumatuksi. Hän kritisoi ravintolan järjestyksenvalvojien toimintaa. Tyrmäystippakohuun joutunut ravintola kertoo "tarkastelevansa toimintaansa".

Nea, 21, istui sekavassa tilassa kadulla Helsingin keskustassa. Elettiin viime vuoden marraskuuta.

Aiemmin illalla hän oli ollut juhlimassa ystävänsä kanssa ydinkeskustan suositussa baarissa. Yhtäkkiä hänen muistinsa katkesi.

Sen jälkeen Nea muistaa hämärästi vain, että baarin järjestyksenvalvojat olivat kantaneet hänet pois ravintolasta. Hänet jätettiin ravintolan ulkopuolelle.

Nea oli juonut koko illan aikana vain muutamia juomia, mutta nyt hän ei pystynyt pitämään itsestään huolta. Tilanne oli täysin poikkeuksellinen ja Nea epäilee tulleensa huumatuksi.

Järjestyksenvalvojat eivät soittaneet naiselle ambulanssia. Nea ehti mielestään olla kadulla sekavassa tilassa pitkään. Ehkä jopa tunnin.

Nea sai apua vasta, kun ulkopuolinen nainen pysähtyi ja sai yhteyden hänen ystäväänsä.

Tyrmäystippoihin liittyvät rikokset nousivat huhtikuussa puheenaiheeksi Jodelissa, joka anonyymi sosiaalisen median alusta. Keskustelijat väittivät, että erityisesti eräässä ydinkeskustan suositussa baarissa olisi ollut useita tapauksia, joissa ihmisten juomiin olisi laitettu tyrmäystippoja.

Keskustelu on avattu Nean kokemalla tapauksella ja esiin tuotu myös järjestyksenvalvojien toiminta.

Ravintolan maajohtaja kertoo Helsingin Uutisille, että ravintola aikoo tarkastella ja kehittää toimintaansa, jotta tila olisi mahdollisimman turvallinen asiakkaille. Tilanteen johdosta kutsuttiin koolle myös hätäkokous.

– Käymme läpi rutiinejamme, jotta voimme varmistaa vieraidemme turvallisuuden, maajohtaja vastaa.

Hän ei kommentoi sitä, onko ravintolalle tullut palautetta järjestyksenvalvojista tai onko ravintolassa havaittu tyrmäystippojen käyttämistä.

Nyt puoli vuotta tapauksen jälkeen Nea ihmettelee, mikseivät ravintolan järjestyksenvalvojat soittaneet hänelle ambulanssia.

– He jättivät minut kadulle ja huomasivat varmasti, että olin siinä aika kauan. Kyllä siinä olisi pitänyt hälytyskellojen soida ja soittaa esimerkiksi ambulanssi tai poliisit paikalle. En todellakaan pystynyt huolehtimaan itsestäni.

Nea kävi keskustelemassa tapauksesta maaliskuussa ystäviensä kanssa ravintolan järjestyksenvalvojan kanssa. Vastaus oli tyly.

– Järjestyksenvalvoja sanoi, etteivät he ole päivystys ja jos ihminen on sekaisin, eivät he voi tehdä muuta kuin heittää hänet ulos, Nea kuvailee.

Ravintolan turvallisuuspalveluita järjestävän yrityksen toimitusjohtaja kertoo selvittävänsä onko toiminnassa ongelmia. Myös tarvittavia parannuksia tehdään. Yritys tuottaa turvallisuuspalveluita useille kymmenille ravintoloille.

Nean tapaukseen toimitusjohtaja vastaa yleisellä tasolla. Hän alleviivaa, että sekavassa tilassa oleva asiakas tulisi saattaa viranomaisten palveluiden piiriin. Tähän ohjaa jo lakikin.

Hänen mukaansa järjestyksenvalvojat saattavat odottaa asiakkaan ohjaamisessa terveydenhoidon puoleen. Näin toimitaan, jos humaltuminen osoittaa laantumista tai asiakkaan kunto ei vaadi välitöntä ambulanssin soittamista.

– Asiakasta ei tule jättää yksin.

Millaisia valmiuksia järjestyksenvalvojilla on havaita, onko asiakas saanut tyrmäystippoja?

– Järjestyksenvalvojakoulutuksessa käsitellään näitä asioita. Työkokemuksen kautta havainnointikyky kehittyy.

Miten yritys suhtautuu järjestyksenvalvojistaan esitettyyn kritiikkiin?

– Mielenkiinnolla. Haluan selvittää, mikä asian laita on.

Toimitusjohtaja kertoo, että järjestyksenvalvojien toiminnasta tulee niin positiivista kuin negatiivistakin palautetta.

Helsingissä tehdään poliisin mukaan vuosittain noin 20–30 rikosilmoitusta tyrmäystipoista. Tänä vuonna Helsingissä ilmoituksia on ollut kymmenkunta viidestä eri ravintolasta.

Poliisin rikoskomisario Jari Illukka kertoo, että tapauksia on luultavasti paljon enemmän. Usein myös näytön saaminen rikoksesta on haastavaa.

Illukka kannustaa hakeutumaan vuorokauden sisällä testeihin, jos epäilee saaneensa tyrmäystippoja.

Poliisilla ei ole antaa tarkkoja tietoja siitä, kuinka paljon järjestyksenvalvojista tehdään rikosilmoituksia – esimerkiksi heitteillejätöstä. Illukka tähdentää, että lähtökohtaisesti järjestyksenvalvojien täytyy pitää huolta asiakkaistaan.

Usein ravintolassa tilanteet pyritään ennaltaehkäisemään. Käytännössä tämä onnistuu usein kun tarjoilu lopetetaan riittävän aikaisin. Tilanne on toinen, jos asiakas on esimerkiksi joutunut tyrmäystippojen uhriksi.

– Jos ihminen ei pysty huolehtimaan itsestään, niin hänen turvallisuudestaan pitää varmistua. Näitä tilanteita ei ole kuitenkaan aina helppoa ratkaista ravintolan ovella.

Avista kerrotaan, että ravintolat voivat menettää anniskelulupansa, jos ilmenee, ettei tila ole turvallinen asiakkaille. Käytännössä tämä voisi vaatia esimerkiksi rikosprosessissa havaittuja puutteita.

Nea ei ole tapauksen jälkeen käynyt kyseisessä baarissa. Tapaus tuntuu vieläkin pelottavalta.

– Kun on nuori nainen, niin minulle olisi voinut sattua mitä tahansa. Onneksi ei käynyt pahemmin, hän sanoo.

– Ei sitä kuitenkaan koskaan tiedä, että minkälaisia ihmisiä tuolla liikkuu. Jos joku olisi vienyt mukanaan, en olisi tajunnut mitään.

Nean nimi on muutettu. Toimitus on saanut tietoa tapahtumista myös toiselta mukana olleelta.