Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hampun viljelyyn tulossa lakimuutos – Tällainen on Suomen hallituksen esitys

Hampun viljely käytettäväksi huumausaineena on jatkossakin kiellettyä, mutta tiettyjä hamppulajikkeita voi edelleen viljellä kuidun ja siemenen tuottamiseksi, Suomen hallitus esittää.

Hallituksen esitys laiksi huumausainelain muuttamisesta on lausunnolla 6.6.2022 saakka.

Hallituksen esityksen luonnoksessa ehdotetaan, että hampun viljelystä pitäisi jatkossa ilmoittaa aina etukäteen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselle (Fimea).

Lisäksi hampun viljelijän olisi pidettävä kirjaa viljelemästään hampusta, ilmoitettava Fimealle toimintaansa koskevista olennaisista muutoksista, sekä tehtävä vuosittain ilmoitus edellisen vuoden aikana viljellystä hampusta ja sadon käyttötarkoituksista.

Viljellä saisi vain Euroopan unionin alueella tukikelpoiseksi hyväksyttyjen lajikkeiden siementä, ja viljely olisi sallittua ainoastaan kuidun tai siementen tuottamiseen.

Myös hampun kasvinjalostukseen vaadittaisiin jatkossa Fimean myöntämä lupa. Luvan myöntäminen edellyttäisi muun muassa, että jalostamisen tavoitteena on uusien hamppulajikkeiden kehittäminen ja niiden hakeminen kasvilajikeluetteloon. Toiminnan olisi oltava asianmukaisesti ja ammattimaisesti järjestettyä.

Suomessa hamppua viljellään nykyisin noin 2 000 hehtaarilla. Vuonna 2021 hampun viljelyä koskevia tukihakemuksia jätettiin 232, joista suurin osa koski hampun siementen tuotantoa.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2024.