Nuorten yrittäjien palvelu kertoo, mitä alennettuja hävikkiruokia kaupoista löytyy. Varmuutta siitä, että tuote on jäljellä, kun asiakas menee kauppaan, ei voi kuitenkaan saada.
Parikymppiset opiskelijat Pyry Juutilainen, Kasper Väisänen ja Aaro Mielonen kehittävät verkkopalvelua, jolla asiakas voi etukäteen katsoa, mitä punalaputettuja alennustuotteita ruokakaupoissa on.
Testivaiheessa mukana on kaksi ruokakauppaa: K-market Hakaniemen Herkku ja Elielinaukion Alepan paistopiste. Tavoitteena on saada mukaan myös isompia ruokakauppoja. Seuraavaksi palvelu otetaan mahdollisesti käyttöön Espoon Lippulaivan K-Supermarketissa.
Palvelu löytyy osoitteesta Troa.app. Toissa viikon perjantaina verkkosivu kertoi, että esimerkiksi Hakaniemen kaupasta löytyy punalaputettua kanan rintafilettä, hampurilaisia, ruisleipää, jogurtteja ja piimää. Lähes kaikki mainitut löytyivätkin kaupasta alennettuun hintaan, minkä lisäksi punalaputettuja tuotteita oli paljon enemmän.
Troa NY -yrityksen osakas Kasper Väisänen korostaa, että verkkosivujen tieto ei ole reaaliaikainen. Tällä hetkellä yrittäjät käyvät kerran vuorokaudessa jokaisessa kaupassa ja lisäävät tuotteet ohjelmaan itse.
– Tällä tavalla olemme saaneet jalkaa kauppojen oven väliin, 21-vuotias Väisänen sanoo.
Jatkossa tuotetietoja lisäävät joko kauppojen henkilökunta tai palvelun käyttäjät.
Hakaniemessä ruokaostoksilla käynyt Sonja Rahikainen, 39, ei ollut kuullut uudesta palvelusta, mutta pitää ideaa hyvänä.
– Uskon, että mieheni innostuisi. Hän on näiden alennusten metsästäjä. Hänellä on tapana käydä niissä kaupoissa, joissa on kello 21 jälkeen 60 prosentin ilta-ale. Olemme kyllä huomanneet, että nykyään punalaputettuja tuotteita on ilta-alen aikaan jäljellä vähemmän kuin ennen, Rahikainen sanoo.
Myös Anneli, 56, uskoo Troan kehittelemän palvelun tarpeellisuuteen.
– Varmasti hyvä, sillä ruoan hinta nousee koko ajan. Ostan punalaputettuja tuotteita toisinaan. Leipää voi laittaa esimerkiksi pakkaseen. Yleensä en vain käy kaupassa aamulla ja illalla, kun alennustuotteita on paljon.
Kumpikaan haastatteluista ei ostaisi punalaputettua kalaa.
Hakaniemen kauppias Pauliina Myllynen sanoo, että myös sushi käy hyvin kaupaksi alennettuun hintaan. Hän korostaa, että sushi on myynnissä korkeintaan reilun vuorokauden.
– Sushia tulee tuoreena meille kauppaan joka arkipäivä toimittajaltamme. Alennettu annos on siis edellisenä päivänä valmistettu ja myydään pois uusien saapuessa.
Myllynen kertoo, että ihmisten suhtautuminen hävikkiruokaa kohtaan on muuttunut.
– Erityisesti nuorilla on uusia arvoja ja ideoita. Kun kuulin opiskelijoiden Troa-yrityksestä, lähdin heti mukaan. Heidän ajatuksestaan oli helppo saada kiinni. Lahjoitamme kaiken hävikin Vailla vakinaista asuntoa -yhdistykselle.
Kasper Väisänen on huomannut, että alehintaisia tuotteita on kaupoissa eniten yleensä loppuviikosta ja etenkin lauantaisin.
– Viikonloput ovat ihan parasta aikaa. Lauantai-iltaisin paistopiste- ja palvelutiskituotteita on ihan käsittämätön määrä.

S-ryhmästä kerrotaan, että punalaputtaminen on viimeisiä keinoja estää hävikin syntyä.
– Myydyimpiä punalaputettuja tuotteita ovat paistopisteiden tuotteet, kuten riisipiirakat, croissantit ja leivät, sekä tuoreet kala- ja lihatuotteet. Me tietysti pyrimme suunnittelulla ja ennusteilla siihen, että punalaputettuja tuotteita olisi myymälöissä mahdollisimman vähän, kertoo SOK:n vastuullisuusasiantuntija Iida Lehtimäki.
Onko ilta-aleen jäävien tuotteiden määrä vähentynyt viime aikoina esimerkiksi Helsingin Prismoissa?
– Saattaa olla mahdollista, että laputetut tuotteet päätyvät koreihin entistä nopeammin, jolloin niitä ei tietenkään ole hyllyissä samalla tavalla runsaasti näkyvillä tai tarjolla myöhemmin asioiville asiakkaille. Alkuvuoden aikana ei ole näkynyt poikkeuksellista myynnin kasvua.
K-kaupoissa hävikkiä pyritään minimoimaan muun muassa hävikkihyllyillä, joihin punalaputetut tuotteet kootaan.
– Joka neljännessä K-ruokakaupassa on erillinen hävikkihylly, josta myydään erityisesti lihaa, lihajalosteita, valmisruokaa, maitotaloustuotteita ja kalaa, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske sanoo.
– Pohdimme jatkuvasti, kuinka hävikkiä voitaisiin hyödyntää uusiksi tuotteiksi. Esimerkiksi K-ryhmän keskusvaraston syömäkelpoiset hedelmät ja vihannekset, jotka eivät mahdu vaadittuihin ulkonäköstandardeihin ovat erinomaista raaka-ainetta esimerkiksi mehuille tai keitolle.
S-ryhmä laskee, että hävikin määrä myymälöissä on vähentynyt vuoden 2014 jälkeen 18 prosenttia. Keskolla ruokakauppojen hävikki on vähentynyt 13 prosenttia vuoden 2016 jälkeen.