Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tiedätkö mitä tämä häränsilmämerkki tarkoittaa? – Kokosimme liikennemerkkejä, jotka aiheuttavat paljon sakkoja ja hämmennystä

Mies sanoi käymään tulleelle äidilleen, että tien yläpäähän voi rauhassa pysäköidä koko viikonlopuksi. Kadun kummallakaan laidalla ei ollut pysäköinnin kieltämiseen viittaavia liikennemerkkejä.

Sakko napsahti silti. Kumpikaan ei huomannut nurmikolla olevaa aluepysäköintikieltomerkkiä ja 30 vuotta sitten autokoulun käynyt poika myönsi, että merkki on hänelle täysin vieras.

Esimerkki lienee tuttu monelle suomalaiselle. Joko liikennemerkin tarkoitus on kokonaan vieras tai se ymmärretään hieman väärin.

Yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski Liikenneturvasta kertoo muutaman hämmennystä aiheuttavan liikennemerkin merkityksen ja pohtii myös sitä, miksi niissä on väärinymmärryksen vaara.

Vuoropysäköinti on harvoin käytetty merkki. Se on lähinnä tien- ja kadunhoidon turvaamisen takia asetettava merkki, joka takaa mahdollisuuden tienhoitoon, koska pysäköintikielto on voimassa joka toinen vuorokausi.

Mutta mitä tarkoittavat yksi tolppa ja kaksi tolppaa merkin sisällä?

Merkillä C44.1 eli yhdellä tolpalla kielletään ajoneuvon pysäköinti kuukauden parittomina päivinä ja merkillä C44.2 kuukauden parillisina päivinä tien sillä puolella, jolle merkki on asetettu. Pysäköintikielto on voimassa tarkoitetusta päivästä kello kahdeksasta seuraavaan päivään kello kahdeksaan, jollei lisäkilvellä ole muuta osoitettu.

– Ajoneuvon kuljettajan tarvitsee tietää suunnitellessaan pysäköintiä merkkien vaikutusalueelle, onko pariton vai parillinen päivämäärä, tietää kellonaika ja muistaa, että näiden liikennemerkkien osalta ”vuorokausi” vaihtuu vasta aamulla kello 8, koska vaikutus on määritelty seuraavaan aamuun kello 8, yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski Liikenneturvasta muistuttaa.

Pysäköintikieltoalueen merkki on aiheuttanut pulmaa autoilijoille ja tuonut monille sakkoja. Merkki osoittaa, että merkkien C39 ja C40 rajoittamalla koko alueella on ajoneuvon pysäköinti kielletty. Alueen sisällä voidaan pysäköinnistä määrätä muuta erillisellä liikennemerkillä.

– Ajoneuvon kuljettajan on tärkeä muistaa, että pysäköintikielto on voimassa myös risteävillä teillä ja koko alueella ellei pysäköintiä ole merkitty muulla liikenteenohjauslaitteella sallituksi, Kalmakoski toteaa.

Vähimmäisnopeus ja vähimmäisnopeuden päättymisen merkit astuivat voimaan 1.6.2020. Kalmakoski sanoo, että niitä käytetään todennäköisesti aika harvoin.

Merkissä oleva luku osoittaa ajoneuvon nopeuden kilometreinä tunnissa, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne sitä edellytä.

– Voidaan siis ajaa myös hiljempaa kuin merkki osoittaa, jos liikennetilanne sitä vaatii. Merkki asetetaan lähtökohtaisesti lähinnä turvaamaan tietty nopeustaso ja sujuvuus erityistilanteissa, Eero Kalmakoski selvittää.

Liityntäpysäköintipaikka tuli voimaan kesäkuun alussa 2020.

Merkkiä voidaan käyttää, jos pysäköintipaikat on tarkoitettu useamman eri joukkoliikennevälineen käyttäjille.

Myös keskustaa tarkoittava merkki kuuluu pari vuotta sitten voimaan tulleisiin liikennemerkkeihin.

Se korvasi opasteissa aikaisemmin käytetyn sanallisen muodon ”keskusta”.

Yhteyspäällikkö Kalmakosken mukaan sitä käytetään muun muassa ajokaistojen yläpuolisissa viitoissa sekä pyöräilyn suunnistustauluissa opastamaan reittiä kaupunkien tai kuntataajamien keskustoihin.

– Symboliikka ei välttämättä kerro tienkäyttäjälle mistä on kysymys vaikka varmaan ”häränsilmällä” tunnuksessa sellaista on tavoiteltu.

Eero Kalmakoski sanoo, että suojatiemerkki (sääntömerkki E1) on varmasti kaikille suomalaisille tuttu, vaikka merkissä oleva ihmishahmo hieman muuttuikin tieliikennelain uudistuksen myötä.

Vieraampi on sen sijaan uusi väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkki (etuajo-oikeus- ja väistämismerkki B7), joka muistuttaa suojatiemerkkiä.

Se osoittaa, että ajotiellä kulkevien ajoneuvojen on väistettävä ajotien ylittävällä pyörätien korotetulla jatkeella liikkuvia pyöräilijöitä. Merkin tilalla voitaisiin käyttää myös väistämisvelvollisuus risteyksessä -merkkiä.

Pysäyttäminen kielletty -merkki ja pysäköinti kielletty -merkki ovat olleet pitkään käytössä. Moni sekoittaa ne kuitenkin edelleen keskenään, Liikenneturvan Kalmakoski kertoo.

– Muistisääntönä voisi toimia että ”ankarampi” merkki, joka kieltää myös lyhytaikaisen matkustajan ottamisen tai jättämisen, on varustettu kahdella poikkiviivalla tai ristillä, hän muistuttaa.

Pysäyttäminen kielletty -merkki kieltää ajoneuvon pysäyttämisen muusta syystä kuin pakollisen liikenne-esteen takia, kuten ruuhka tai liikennevalot. Pysäköinti kielletty -merkki mahdollistaa ajoneuvon pysäyttämisen, kun kyytiin otetaan ihmisiä tai kuormataan tai puretaan lastia.

Pysäköinti on lain mukaan ajoneuvon seisottamista kuljettajan kanssa tai ilman. Laki ei kuitenkaan ota kantaa siihen, milloin pysäyttäminen muuttuu pysäköimiseksi. Seuraamukset pysäköinti kielletty -merkin rajoittamalla alueella ovatkin yleisiä, Kalmakoski sanoo.