Surullisen kuuluisia marmorilaattoja Finlandia-talosta myydään nyt huutokaupalla – rinnastetaan purkujätteeseen

Laatan ostajan kannattaa huomioida, että yksi kappale painaa noin 100 kiloa.

Finlandia-talon vanhoja julkisivumarmoreita alettiin purkaa pois huhti– toukokuun vaihteessa.

Kaupunkilaisilla on mahdollisuus ostaa itselleen kappale historiaa, sillä yhteensä noin 1 000 neliömetriä kokonaisena purettuja laattoja on nyt myynnissä.

Noin 6 000 neliömetriä Finlandia-talon marmoria kierrätetään teolliseen uusiokäyttöön.

Helsinkiin valmistui uusi maamerkki, johon aukeaa 127-metrinen jättiterassi – katso, miltä Pikku-Finlandia näyttää sisältä ja ulkoa

Ensimmäisenä puretut Lorrano Pradetto -marmorit myydään kokonaisina laattoina. Helsingin kaupungin rakentamisliikelaitos Staran järjestämä verkkohuutokauppa löytyy Kiertonet.fi -sivustolta.

– Laitamme laattoja myyntiin sitä mukaa kun saamme niitä työmaalta. Tarjouksen voi tehdä useammasta eri erästä tai yksittäiskappaleesta. Myyntiin tulee yhteensä noin 600 laattaa. Kannattaa ennakoida, että laatat ovat melko painavia, jopa noin sata kiloa, ja ne pitää pystyä noutamaan itse Oulunkylän varastoltamme, palvelupäällikkö Teemu Levander Starasta sanoo.

Luonnonkivilaattojen kunto ja koko vaihtelevat, tarkemmat kuvaukset on kerrottu verkkohuutokaupan sivuilla.

Finlandia-taloon valittiin uusi marmori – luvataan kestävän vähintään 50 vuotta

Myytävien laattojen yleisin koko on 80 senttiä kertaa 120 senttiä. Tulevassa käytössä on syytä huomioida marmorin heikentyneet ominaisuudet.

Myynti-ilmoituksesta Kiertonetissä ilmenee, että laatat ovat käyristyneet ja niiden rakenteellinen lujuus on heikentynyt merkittävästi alkuperäisestä. Materiaali ei täytä luonnonkivirakenteiden suunnitteluohjeessa todettua minimivaatimusohjetta, jonka vuoksi kohteesta poistettava marmorimateriaali myydään purkujätteenä.

Helsingin kaupunki ohjaa pääosan purkumarmoreista kiertotalousperiaatteiden mukaiseen jatkokäyttöön. Teolliseen uusiokäyttöön tarkoitetusta, 5 800 neliömetrin kokonaisuudesta järjestetään rakennus- ja kivialan toimijoille suunnattu ostotarjouskilpailu. Ostotarjouskilpailusta tiedotetaan tarkemmin Staran verkkosivuilla kesäkuun aikana.

HS: Finlandia-talon kohuttu marmori taas uusiksi – jopa 60 miljoonan lasku

Finlandia-talon uusi julkisivu valmistuu keväällä 2024. Se verhoillaan italialaisella Etelä-Tirolin alueen Lasan marmorilla, jonka esteettiset ja tekniset ominaisuudet todettiin tutkimuksissa rakennussuojelun ja teknisen kestävyyden kannalta parhaiksi. Finlandia-talon perusparannus alkoi helmikuussa uusien maanalaisten tilojen louhinnoilla.

Finlandia-talo palvelee koko perusparannuksen ajan Finlandia-talon edustalle rakennetussa Pikku-Finlandiassa. Puurakenteisessa, muunneltavassa tilassa voidaan järjestää jopa 1 100 henkilöön tilaisuuksia.

"Kaikkien aikojen katuremontti" alkaa Helsingin ytimessä ensi keväänä – "Suunnitellaan siten, että haitat ovat mahdollisimman pienet"

Finlandia-talo perusteelliseen remonttiin – katolle drinkkibaari ja julkisivuihin kestävämpi materiaali

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut