Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos Putin sulkee kaasuhanat, Suomen teollisuus voi kärsiä rajusti – Fortum: Hintatason nousu on polttoaineiden saatavuutta isompi ongelma

Espoon kaukolämmöstä vain pieni osa tuotetaan maakaasulla. Venäjän kivihiilestä Fortum luopui 2021.

Venäjän kaasuhanojen sulkeutumisesta voi koitua isoja vaikeuksia muun muassa monille suomalaisille tehtaille. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi viime viikolla MTV:n uutisissa, että jotkut tehtaat voivat pysähtyä jopa kuukausiksi.

Maakaasua käytetään myös kaukolämmön lähteenä.

Kaukolämmitys ei kuitenkaan ole ensi talvena uhattuna, vaikka Venäjä keskeyttäisi toimitukset. Espoon seudun kaukolämmön tuottaa Fortum. Noin puolet alueen kaukolämmöstä saadaan toistaiseksi Suomenojan voimalaitokselta, joka käyttää polttoaineenaan kivihiiltä ja maakaasua.

Maakaasun osuus kaukolämmöntuotannossa on kuitenkin ollut pieni, Fortumilta kerrotaan.

– Maakaasua käytetään vain kylmimpinä pakkaspäivinä turvaamaan lämmöntoimitukset ja se voidaan tarvittaessa korvata kevyellä polttoöljyllä kotimaiselta toimittajalta. Lisäksi testaamme kotimaista puupohjaista pyrolyysiöljyä ja tutkimme mahdollisuuksia LNG:n käyttöön, selvittää Fortumin Suomen lämmitys- ja jäähdytysliiketoiminnan johtaja Timo Piispa.

Maakaasua käytetään vain kylmimpinä pakkaspäivinä.

Fortum ei ole Piispan mukaan koskaan ostanut maakaasua suoraan Venäjältä Espoon alueen kaukolämmöntuotantoa varten, vaan se on ostettu alan markkinoilta.

– Kaikki Suomeen tuotava kaasu sekoittuu maan sisäisessä siirtoverkossa. Maakaasua tulee Suomeen Venäjältä, Virosta, Puolasta ja Länsi-Euroopasta. Tästä syystä ei voida täysin poissulkea mahdollisuutta, että kaasu olisi osittain venäläistä alkuperää.

Suomenojan voimalaitoksessa ei myöskään käytetä Venäjältä tuotua kivihiiltä.

Kivihiilen hankintaa Venäjältä vähennettiin Fortumin mukaan jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

–  Kaikki loputkin polttoaineostot ja -toimitukset Venäjältä keskeytettiin heti hyökkäyksen alettua, Piispa kertoo.

Fortum on Piispan mukaan tuonut kivihiiltä Venäjältä Suomeen viimeksi kesällä 2021. Yhtiö etsii nyt vaihtoehtoisia kivihiilen lähteitä kansainvälisiltä markkinoilta.

Kaukolämpöasiakkaiden ensi talven lämpö on Piispan mukaan pääosin varmistettu, sillä Fortumilla on sähkön- ja lämmöntuotantoon liittyvästä huoltovarmuuslainsäädännöstä johtuva velvoite pitää öljyä ja hiiltä varastossa.

– Ensi lämmityskauden polttoaineet on jo pääosin katettu ja selvittelemme parhaillaan toimittajia lopulle.

Piispa arvioi, että huoltovarmuuslainsäädännöstä johtuen Suomessa on hyvä valmius vastata tuontipolttoaineiden saatavuushaasteisiin. Ongelmia voi sen sijaan tullaan hinnassa.

– Hinta on iso haaste, sillä Venäjän hyökkäys on aiheuttanut markkinahäiriön ja nostanut sekä polttoaineiden että rakennuttamisen materiaalien kustannuksia voimakkaasti. Onneksi kotimaisen hajautetun tuotantomme osuus kasvaa koko ajan, joten hyökkäyksen aiheuttama kustannusvaikutus on tilapäistä.