Pakilan työväentalosta Lepolantien varrella on tulossa Nukketeatteritalo.
Talon omistava Pakilan Demokraattinen Kulttuurisäätiö on vuokrannut sen Metropolitan Puppets ry:lle. Kyseessä on nukketeatteriammattilaisten verkosto, joka käyttää vanhaa työväentaloa pääasiassa harjoitustilanaan, osin myös esityspaikkana.
Mannerheimin lastensuojeluliiton musiikkikoulutoimintaa järjestetään jatkossa talossa maanantaisin.
– Nukketeatteriyhdistys on meille erittäin mieluisa vuokralainen. Työväentalo sopii erittäin hyvin kulttuuritoimintaan. Salissa on näyttämö ja siellä on järjestetty esitystoimintaa aina, iloitsee säätiön sihteeri Maija Hakanen.
Uuden vuokralaisen etsintä tuli ajankohtaiseksi kun kaupungin Nuorisopalveluiden toiminta rakennuksessa päättyy. Nuorisotila siirtyy laajennettuun ja peruskorjattuun Pakilan kouluun Halkosuontien varteen toukokuun loppuun mennessä.
Nukketeatterilaiset remontoivat taloa tarpeisiinsa kesän aikana. Avajaisia vietetään 19.–20. elokuuta.
Työväentalo toimii ensisijaisesti freelance-pohjalta toimivien nukketeatteriammattilaisten harjoitustilana. Yhdistykseen kuuluu 20 taiteilijaa. Eri työryhmien kautta harjoitustila kokoaa nukketeatterin ja esitystaiteen ammattilaisia laajemminkin.
Pakilahan oli tuolloin nimenomaan työväen asuinalue.
– Suunnitelmissa on pitää kerran kuussa koululaisille ja päiväkotilaisille suunnattu esitys- tai työpajapäivä sekä perhepäivä, jolloin esityksiä ja työpajoja järjestetään perheille, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Mila Nirhamo.
Mahdollisuuksien mukaan rakennusta voidaan vuokrata myös muuhun käyttöön.
Nirhamo sanoo Nukketeatteritalon olevan ainutlaatuinen taidetalo Helsingissä. Se tuo jatkuvuutta alan taiteilijoille.
Pakilassa tehdään esityksiä myös aikuisille. Esityspaikat ovat pääasiallisesti talon ulkopuolella.
Pakilan työväentalo on Helsingin edelleen pystyssä olevista työväentaloista toiseksi vanhin. Vanhin on Paasitorni Siltasaaressa.
Rakennuksen vanhin osa hankittiin silloisen Pakinkylän Työväenyhdistys Salaman toimipaikaksi vuonna 1917. Myyjänä oli viilaaja K. Siekkinen. Vuonna 1921 talo laajennettiin nykyiseen kokoonsa.
– Pakilahan oli tuolloin nimenomaan työväen asuinalue. Tällä oli aktiivista kulttuuri- ja järjestötoimintaa, Hakanen muistuttaa.
Nykyisin rakennus on suojeltu kaupunkikuvallisesti ja historiallisesti arvokkaana rakennuksena
Noin 300 neliön rakennus on peruskorjattu pääosin 2010-luvulla.
– Korjauskulut olemme kattaneet vuokratuloilla ja Kotiseutuliiton myöntämillä avustuksilla, Hakanen kertoo.
Työväentalon muuttuminen nukketeatteritaloksi ei ole ehkä kummallisin käänne talon historiassa.
– Kansalaissodan jälkeen 1920-luvulla valtio takavarikoi talon muutaman kerran palauttaen sen kuitenkin aina työväenyhdistykselle. 1930-luvulla valtio takavarikoi talon lopullisesti ns. kommunistilakien perusteella, talon ja alueen työväenliikkeen historiaan perehtynyt Hakanen kertoo.
Rakennus huutokaupattiin ja ”kommunistien päämajasta” tuli kirkko, kun Pakilan kirkon kannatusyhdistys osti rakennuksen.Vuonna 1947 työväenyhdistys sai luvan ostaa talon takaisin 150 000 markalla.
Lähteenä käytetty myös Kaarlo Pettisen kokoamaa Pakilan Seudun historiaa (1985).